De 5 belangrijkste tips bij het overstappen
door Maartje Sebek 2 reacties Leestijd: 3 minuten
Steeds meer energieleveranciers geven nieuwe klanten een fikse korting en hanteren scherpe vaste energietarieven. Door over te stappen van energieleverancier kunt u honderden euro’s besparen op uw energierekening. Om ervoor te zorgen dat uw overstap vlekkeloos verloopt hierbij de 5 belangrijkste tips.
Tip 1: Wacht op het juiste overstapmoment
We raden u aan om 6 tot 8 weken voordat uw contract afloopt te vergelijken en over te stappen. Dit is namelijk de verwerkingstijd die energieleveranciers hanteren. Vul hier de einddatum van uw huidige contract in en wij checken of en naar wie u al veilig kunt overstappen!
Heeft u nog een lopend energiecontract maar ziet u een betere deal? U kunt uw contract voortijdig verbreken. Houdt er rekening mee dat u dan mogelijk een opzegvergoeding moet betalen. Ook loopt u uw eventuele korting mis. Controleer dit voordat u overstapt van energieleverancier, misschien is het voordeliger om even te wachten.
Is uw contract reeds afgelopen of bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier? Dan krijgt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd en kunt u op ieder moment overstappen met een opzegtermijn van 30 dagen.
Tip 2: Vergelijk op basis van uw eigen jaarverbruik
De hoogte van gas- en stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en ligging van de woning, het aantal bewoners en gedrag. Het is daarom verstandig om te vergelijken op basis van uw eigen energieverbruik. Hiervoor kunt u het beste de laatste jaarafrekening gebruiken. Dit geeft een realistisch beeld van uw verbruik en kunt u als leidraad nemen voor uw nieuwe energiecontract.
Tip 3: Kijk naar het totale jaarbedrag, niet naar het termijnbedrag
Om een zo voordelig mogelijk energiecontract af te sluiten, raden we u aan om te vergelijken met het totale jaarbedrag en niet met het termijnbedrag dat u bij uw huidige leverancier betaalt. U vergelijkt immers ook de prijs aan de pomp van dit moment niet met de prijs van vorig jaar. Dat geldt voor energie net zo. Het huidige termijnbedrag is namelijk gebaseerd op het contract dat u het afgelopen jaar heeft gehad. Daarnaast worden termijnbedragen niet door alle leveranciers op dezelfde wijze tot stand gebracht. Daarom raden wij aan goed naar de kosten voor het komende jaar te kijken. Dus ons advies: vergelijk op basis van het totale jaarbedrag.
Wilt u het voordeligste aanbod uit de vergelijking naast het aanbod leggen dat u bij uw huidige leverancier zou krijgen? Kijk dan naar de leveringstarieven, de vaste leveringskosten voor stroom en gas en een eventuele korting. Dat zijn de kosten die per energiecontract verschillen.
Tip 4: Vergelijk op basis van prijs én kwaliteit
De laagste prijs voor gas en stroom is natuurlijk niet het enige wat belangrijk is bij het overstappen. U wilt ook weten hoe het bijvoorbeeld zit met de betrouwbaarheid en de service van de leverancier. Kijk hoe leveranciers volgens ons eigen onderzoek scoren op belangrijke criteria. Daarnaast zijn ook de ervaringen en beoordelingen van andere overstappers belangrijk. Samen resulteert dit in de prijs/kwaliteitscore.
Tip 5: Kies een contract dat bij u past
Kies een contract dat aansluit bij uw wensen en behoeften. Misschien vindt u het belangrijk om te kiezen voor een bepaalde looptijd. Of wilt u alleen groene stroom uit Nederland. We adviseren om tijdens het vergelijken de filters in te stellen die voor u belangrijk zijn. Zo krijgt u een aanbod dat zoveel mogelijk aansluit op uw persoonlijke situatie.
Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het overstappen? Contacteer dan gerust onze energie experts. Zij staan 7 dagen per week voor u klaar om ondersteuning te bieden en al uw vragen te beantwoorden.
Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.
Reacties (2)
Maartje en alle overstappers,
TIP 4, betrouwbaarheid; vanwege een recent faillissement van een leverancier , hoe zit het met het geld bij die leverancier? Daar is niet/slecht achter te komen; door b.v. veel wanbetalers staat er nogal wat te vorderen van de klanten (oninbaar ? ) en heeft het bedrijf voldoende ( liquide ) reserves om een slechte periode door te komen?
Dus, zoek ik leverancier met (zeer) scherpe prijzen ; geen bonus achteraf . En zet ik de maandtermijn op een zeer laag bedrag, leg zelf wel wat apart in een potje voor de eindafrekening . Immers 's-zomers heel lag verbruik gas. En..... om het simpel te houden, focus ik me alleen op gas ( is ca. 4 x de prijs van elektrisch)
Klopt berekening Vandebrom wel ?
Ik gebruik 2 x 1100 kwh stroom en 1850 m2 gas. en krijg ander eindbedrag. Wat doe ik fout of zie ik iets niet goed.
Beste meneer Metting,
Wat vervelend dat u op een ander jaarbedrag komt. Houd er rekening mee dat de pakketten op onze website dagelijks kunnen wijzigen.
Neem even contact met ons op dan kijken wij graag even mee. U kunt ons bereiken op 0342 411 350.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...