Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

De energiemarkt: stand van zaken in maart 2022

door Sanne Bins 3 reacties Leestijd: 6 minuten

stand-van-zaken-energiemarkt.pngSinds het najaar van 2021 staat de energiemarkt op zijn kop. De gas- en stroomprijzen stegen explosief, wat zorgde voor minder aanbod en soms onbetaalbare rekeningen. In de loop van februari dit jaar keerde de rust langzaam terug. Tot 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel. De spanningen die dit opleverde zorgden er direct voor dat energieleveranciers hun aanbod terugtrokken. De overheid heeft verschillende compensaties voorgesteld en doorgevoerd. Hoe staan we ervoor? 

Consument op zoek naar zekerheid 

Dagelijks krijgen wij veel telefoontjes van ongeruste consumenten. Op dit moment kunt u geen vast energiecontract afsluiten. Door de hoge gasprijzen en de geopolitieke spanningen zijn energieleveranciers opnieuw terughoudend. Zij willen nu liever geen nieuwe klanten. Leveranciers zijn verplicht om zogeheten modelcontracten nog wel aan te bieden. Het gaat dan om een variabel contract. Wanneer u deze nu afsluit betaalt u voor een gemiddeld huishouden meer dan 5.000 euro per jaar. De zekerheid die de consument nu zoekt is er niet.  

Heeft u een vast of variabel contract of gaat u verhuizen? 

Nederlandse huishoudens hebben verschillende energiecontracten. We geven een toelichting en advies op basis van een aantal verschillende scenario’s: 

  • U heeft een vast contract dat bijna afloopt. Wanneer u een contract heeft dat binnen nu en enkele maanden afloopt raden wij u aan om onze Tarieventool te gebruiken. Deze vindt u in de energievergelijker. Daarmee kunt u nagaan of u ondanks de hoge energieprijzen wellicht toch nog kunt besparen door tijdelijk voor een ander modelcontract te kiezen. De kans is echter groot dat de variabele tarieven die u als bestaande klant bij uw huidige leverancier gaat betalen op dit moment gunstiger zijn. Let er wel op dat uw termijnbedrag wordt aangepast op basis van de nieuwe tarieven. Wij attenderen u graag op onze nieuwsbrief. Daarmee ontvangt u bericht van ons zodra er weer aantrekkelijke aanbiedingen zijn en hoeft u dat zelf niet in de gaten te houden.
  • U betaalt nu een variabel tarief. Tenzij een ander modelcontract gunstiger voor u is, raden wij u aan op dit moment nog even af te wachten. Wij attenderen u wel graag op onze nieuwsbrief. Daarmee ontvangt u bericht van ons zodra er weer aantrekkelijke aanbiedingen zijn.
  • U gaat verhuizen:
    • U heeft voor het eerst een energiecontract nodig. Wij adviseren u om de huidige modelcontracten te vergelijken en te kiezen voor de meest gunstige. Meld u bovendien aan voor onze nieuwsbrief, dan ontvangt u bericht zodra er weer aantrekkelijke aanbiedingen zijn.
    • U gaat verhuizen en heeft al een energiecontract. Wij adviseren u om uw huidige contract mee te verhuizen en te wachten tot het moment dat er weer aantrekkelijke aanbiedingen zijn. Heeft u tijdelijk nog energie nodig op het oude adres? Vergelijk en kies dan voor het meest gunstige modelcontract.

Wat doet de overheid? 

Medio oktober 2021 waren er grote schommelingen op de groothandelsmarkt voor gas. De extreem snelle prijsstijgingen hadden tot gevolg dat leveranciers in de knel kwamen, het aanbod opdroogde en zelfs enkele partijen omvielen. Veel huishoudens werden geconfronteerd met een veel hogere energierekening. Voor bepaalde groepen dreigde deze zelfs onbetaalbaar te worden en dus waren de ogen gericht op Den Haag. Vooral ook omdat de energiebelasting een groot deel van de energienota vormt. Het kabinet voerde in 2022 een aantal maatregelen in, die in maart werden uitgebreid. Het gaat om de volgende compensaties

  1. Verlaging van de energiebelasting
    In 2021 bestond ruim 45% van de energierekening uit energiebelasting. In 2022 is dit afgenomen naar 23,7%. Dat komt grotendeels doordat het bedrag dat alle huishoudens terugkrijgen (de vermindering energiebelasting) fors verhoogd is: van 559 euro in 2021 naar 825 euro in 2022. Dat zorgt ervoor dat een gemiddeld huishouden dit jaar zo'n 40 euro per maand minder energiebelasting betaalt.  Let op: de vermindering energiebelasting wordt pas bij de jaarnota verrekend. 
  2. Verlaging van de btw
    Sinds oktober 2021 riepen wij al op om te kijken naar de mogelijkheden om de btw op energie te verlagen. Veel omringende landen deden dit al. Op 11 maart maakte het kabinet bekend de btw op gas, stroom en stadsverwarming te verlagen van 21% naar 9%. Toch horen wij nog veel onvrede onder consumenten. Dit komt omdat deze btw-maatregel pas in gaat per 1 juli, voor de duur van een halfjaar. Terwijl juist nú bij veel consumenten het water aan de lippen staat. De overheid verwacht met deze tijdelijke aanpassing dat een gemiddeld huishouden (met een verbruik van 2384 kWh en 1170 m3) circa 140 euro zal besparen in een halfjaar. Hoe hoger het verbruik en hoe hoger de tarieven hoe groter het voordeel zal uitpakken.
  3. Extra geld voor isoleren
    Veel huizen zijn slecht geïsoleerd en dat drijft de energiekosten flink op. Vooral huishoudens met lagere inkomens zijn hierdoor extra kwetsbaar. Het kabinet heeft voor deze groep 300 miljoen euro extra beschikbaar gesteld in 2022. Daarmee wordt isoleren gestimuleerd. Gemeenten mogen dit geld inzetten om huishoudens te helpen bij energiebesparing. Dit kan bijvoorbeeld via het uitgeven van vouchers waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden, het uitdelen van energieboxen met bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen, of het geven van energiebespaaradvies aan huis.
  4. Extra geld voor lage inkomens
    De verschillende compensaties wegen niet op tegen de enorme stijging van de energieprijzen. Huishoudens gaan hoe dan ook meer betalen. Voor huishoudens met een lager inkomen leidt dit nu al tot veel problemen. Eind vorig jaar kondigde de overheid al aan deze groep een extra eenmalige compensatie van 200 euro te bieden. Dat is inmiddels verhoogd tot 800 euro. Het gaat dan om huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum. Het geld ontvangen zij via hun gemeente.

Wat kunt u zelf doen? 

De winter ligt nu officieel achter ons. Het was een milde winter, wat de pijn van de torenhoge energieprijzen nog enigszins verzachtte. Helaas is de markt nog zeer instabiel en blijven de tarieven voor stroom en gas voorlopig hoog. En hoewel de kachel al minder vaak hoeft te branden, zijn er nog tal van manieren waarop u ook in deze tijd energie kunt besparen. Daarnaast zien we dat veel consumenten geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd nu soms maar 4 of 5 jaar. En via Zonnepanelen Zonder Gedoe van Gaslicht.com liggen ze binnen 6 weken op uw dak.  

Meld u aan voor onze marktupdates via onze nieuwsbrief 

Helaas kunnen we op Gaslicht.com nu enkel modelcontracten vergelijken en geen aanbod tonen van vaste contracten, met aantrekkelijke kortingen en eventuele welkomstpremies. Zodra er weer aanbod is brengen we u daarvan graag op de hoogte. Maak het uzelf gemakkelijk en meld u aan voor onze vrijblijvende nieuwsbrief. U ontvangt dan automatisch bericht van ons zodra er weer aanbod van vaste energiecontracten is via onze site.  

Ook wanneer uw vaste contract bijna afloopt raden wij u aan u aan te melden voor onze nieuwsbrief.  

Uiteraard staan onze energie-experts ook nu 7 dagen per week voor u klaar.  

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 6 november 2023

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (3)

Geplaatst door: Wouter ()

Inmiddels is het aantal getoonde contracten opgelopen van 7 naar 15. Volgens mij hebben jullie aardig jullie best gedaan om meer tarieven te achterhalen, dank daarvoor.

Opmerking van de redactie op 07-04-2022
Beste Wouter,

Bedankt voor uw reactie. Wat leuk om te horen dat u gezien heeft dat als onze website weer wat uitgebreider is!

Wij doen zeker ons best om zo veel mogelijk pakketten aan te kunnen bieden/tonen op onze website.

Mocht u hulp nodig hebben bij het vergelijken, dan horen wij dit graag.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine

Geplaatst door: DrM ()

RTL-Z: https://www.rtlnieuws.nl/economie/tv/video/5297066/energie-jaarcontract-risicovol "Z zoekt uit Jaarcontracten zijn linke soep voor energiebedrijven". Erg interessant om te bekijken.

Geplaatst door: Wouter ()

Alle leveranciers moeten toch een modelcontract aanbieden? Toch zie ik maar zeven leveranciers als ik de contracten vergelijk. De voorwaarden zouden overal hetzelfde moeten zijn, dus dit zou eenvoudig moeten zijn. Immers, alleen de tarieven verschillen van elkaar.

Opmerking van de redactie op 29-03-2022
Beste Wouter,

Bedankt voor uw reactie. Het klopt dat alle leveranciers verplicht zijn om modelcontracten aan te bieden. Helaas weten wij niet van alle leveranciers wat de precieze variabele tarieven zijn.

Als u ook een teruglevering invult, kan het ook zo zijn dat er een aantal leverancier wegvallen. Dit komt omdat wij niet van alle leveranciers weten wat de terugleververgoeding is, en welke manier van salderen zij aanhouden.

Wij tonen daarom op onze website de modelcontracten van de leveranciers waarvan wij de variabele tarieven en de terugleververgoedingen hebben kunnen bemachtigen.

Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.