DTe gaat energienota controleren
Leestijd: 4 minutenToezichthouder DTe gaat naast tijdigheid dit jaar ook de correctheid van energierekeningen controleren. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bij de presentatie van de zogenaamde scorekaart voor het tweede kwartaal van dit jaar. De scorekaart laat zien of energiebedrijven voorschotnota's en eindafrekeningen op tijd versturen.
Rekeningen structureel op tijd
Veel energieleveranciers en netbeheerders verzenden de nota's inmiddels structureel op tijd. De toezichthouder is daarom tevreden over het hoge percentage rekeningen dat op tijd in de bus valt. De scorekaart over het tweede kwartaal van 2007 laat marktgemiddelden zien die boven de gestelde norm liggen. De toezichthouder wijt de problemen bij bedrijven die slecht presteren aan migraties naar andere factureringssystemen. Met deze partijen is afgesproken dat zij uiterlijk in september hun zaken op orde hebben.
Lang niet alle energieleveranciers opgenomen
Helaas worden nog steeds niet alle energieleveranciers beoordeeld. Nauwelijks de helft van alle bedrijven met een leveringsvergunning zijn terug te vinden op de scorekaart. Dat komt omdat alleen bedrijven met meer dan 10.000 klanten zijn beoordeeld. Kleinere energieleveranciers als Caplare of MAIN Energie zult u daarom tevergeefs zoeken in de lijst. Ook Oxxio is deze keer niet terug te vinden op de scorekaart. Niet omdat dit bedrijf te klein is om opgenomen te worden, maar omdat het geflatteerde cijfers aangeboden zou hebben. Zodra de energieleverancier cijfers conform de instructies heeft aangeleverd, neemt de toezichthouder deze op.
Dong scoort het slechtst; Delta het best
Uit de jongste scorekaart blijkt dat het Deense Dong, het vroegere Intergas, niet best presteert. Slechts een derde van de verhuizers krijgt op tijd een nieuwe voorschotnota. Een klant van Dong die overstapt naar een andere leverancier, heeft een kans van 43% dat hij op tijd een eindafrekening krijgt. Ook Rendo doet het op sommige onderdelen slecht. Zo ontving van de mensen die verhuisden niemand op tijd een eindafrekening voor elektriciteit. Het bedrijf uit Hoogeveen, dat tegenwoordig in handen is van Electrabel, liet het ook afweten bij het versturen van eindafrekeningen naar klanten die naar een ander bedrijf overstapten. Bij overige bedrijven liggen de percentages tijdig verstuurde rekeningen vaak tegen de 100%. Voorbeelden zijn Eneco, Essent en het Zeeuwse Delta (6x 100%!), maar ook nieuwkomers als Energie:direct en Greenchoice scoren uitstekend. De bedrijven ONS, E.ON en RWE hebben er nog wat moeite mee. Hier wordt tot 10% van bepaalde rekeningen of nota's niet op tijd bezorgd. De energiebedrijven die nog onder de norm presteren, blijft de toezichthouder nauwlettend volgen.
Rekeningen correct?
De scorekaart meet alleen de snelheid van facturering, niet de juistheid. In feite is dat laatste natuurlijk veel belangrijker. Stel, uw leverancier stuurt de rekeningen keurig op tijd, maar met foute tarieven? Het lag in de bedoeling van de toezichthouder om ook hier onderzoek naar te doen en de resultaten ervan te publiceren. Twee jaar geleden stond op de website van de toezichthouder te lezen: DTe is ondertussen ook een onderzoek gestart naar de juistheid van de rekeningen van de energiebedrijven. De resultaten hiervan zullen medio 2006 op de website van DTe worden gepubliceerd. Niet medio 2006, maar begin dit jaar constateerde de toezichthouder na een 'verkennend onderzoek' dat het berekenen en opstellen van een factuur een complex proces is waarin makkelijk fouten kunnen worden gemaakt. "De NMa zal blijven toezien op de correctheid van facturen en is momenteel in overleg met de energiesector om ervoor te zorgen dat consumenten ook zelf hun rekening beter kunnen controleren."
Steekproefsgewijs
Nu constateert de toezichthouder 'wederom' dat energierekeningen over het algemeen te vaak fouten bevatten en dat klanten niet in staat zijn energierekeningen zelfstandig te controleren. Daarom controleert de NMa dit jaar wederom verstuurde rekeningen op correctheid. Jammergenoeg wordt slechts steekproefsgewijs onderzocht of op de nota de juiste tarieven in rekening worden gebracht en of het eindbedrag op de nota klopt. Indien de NMa onjuistheden signaleert, kan zij gepaste maatregelen treffen. Daarnaast zegt de toezichthouder nog steeds in gesprek te zijn met brancheorganisatie EnergieNed over welke aanpassingen kunnen worden doorgevoerd om de controleerbaarheid van facturen voor consumenten te verbeteren. Hierbij vindt de NMa belangrijk dat consumenten zelf het eindbedrag op hun rekening kunnen narekenen. Benergy is erg benieuwd naar de uitkomst en houdt u uiteraard op de hoogte via Gaslicht.com en Energiewereld.nl.
Scorecard op Gaslicht.com
Zoals gebruikelijk kunt u de resultaten van de scorecard terugvinden op onze vergelijkingssites. U klikt daarvoor op de naam van de energieleverancier en ziet de scores in de detailinformatie. De resultaten van het tweede kwartaal zullen een dezer dagen toegevoegd worden.
Laatste nieuws
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...
-
Dit zijn de winnaars van de Gaslicht.com Award 2025
19 maart 2025 Wie zijn de drie beste energieleveranciers van 2025? Lees hoe de Gaslicht.com Award tot stand komt e...
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...
-
Gasbelasting in 10 jaar meer dan verdrievoudigd – impact op huishoudens groeit
4 maart 2025 Sinds 2015 steeg de gasbelasting van 23 cent naar 70 cent per m³, een stijging van ruim 200%. Meer d...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van maart 2025
3 maart 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...