Eneco verkocht aan Japanners
door Sinie Oskam Leestijd: 2 minuten
Eneco wordt voor 4,1 miljard overgenomen door de Japanse bedrijven Mitsubishi Corporation en Chubu. Dit is vanochtend bekendgemaakt door het Rotterdamse energiebedrijf. Eneco is nu nog in handen van 44 gemeenten. Zij moeten de verkoop nog wel goedkeuren.
Overnamestrijd
De overnamestrijd begon in maart 2017 en is zeker in de begintijd rumoerig geweest. Uiteindelijk bleven er drie partijen over: Shell en PGGM, KKR en Rabobank en Mitsubishi. Het was niet bekend dat Chubu Electric Power, de derde grootste energiemaatschappij van Japan, er ook bij betrokken was. Mitsubishi krijgt 80 procent van de aandelen en Chubu de resterende 20 procent.
Goedkeuring van gemeenten
Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een bod van ruim 3 miljard euro. De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Als 75 procent van de aandeelhouders instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond. Naar verwachting kan dit proces voor de zomer van 2020 worden afgerond. Gemeente Rotterdam kan als grootste aandeelhouder zo'n € 1,3 miljard tegemoet zien. Ook Den Haag (16,55%) en Dordrecht (9,05%) kunnen een aardig bedrag bijschrijven. In totaal hebben 10 gemeenten meer dan 2 procent van de aandelen in handen, de overige 34 Nederlandse gemeenten minder dan 2 procent.
Nieuwe aandeelhouder geen onbekende
Voor Eneco is windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi geen onbekende. Al sinds 2012 werken zij succesvol samen. Recent bouwden ze in Noord-Duitsland de grootste batterij van Europa. Ook werken Eneco en Mitsubishi samen aan de ontwikkeling van Norther, een nieuw windpark voor de kust van België. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers. Het partnership met Mitsubishi zorgt ervoor dat er steeds meer schone energie beschikbaar komt, laat Eneco weten.
Eneco blijft zelfstandig Nederlands bedrijf
Eneco blijft intact als zelfstandig Nederlands bedrijf. De merken, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven ongewijzigd, geeft het bedrijf aan. Het hoofdkantoor blijft in Rotterdam en er verandert niets aan werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden. De huidige baas van Eneco, Ruud Sondag, zal na afronding aftreden als CEO en aanblijven als senior adviseur. Hij wordt opgevolgd door een Nederlandse CEO.
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...