CBS: energie januari bijna 90 procent duurder
door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 1 minuut
In januari was energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) bijna 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was de prijsstijging op jaarbasis 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie van 6,4 procent in januari was ruim 3 procentpunt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Energie duurder ondanks verlaging energiebelasting
Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening te verminderen. Het betreft tijdelijke maatregelen voor 2022. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Wat dit voor u betekent? Vul uw energieverbruik in en onze belastingtool rekent uit hoeveel energiebelasting u dit jaar gaat betalen.
Variabele leveringstarieven
Op 18 februari publiceert het CBS een uitgebreid artikel over de energierekening. Ondanks de verlaging van de energiebelasting nam de prijsstijging op jaarbasis van energie toe. Dit komt doordat de variabele leveringstarieven van energie in januari verder stegen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (3)
Op dit moment zie je dat de TTF-forwardprijzen van gas t.g.v. de spanningen rondom Oekraïne en de ontwikkelingen rondom NS2-pijpleiding voor de komende jaren ook flink gestegen zijn. Zijn deze fowardprijzen daadwerkelijk afgesproken minimumprijzen voor de levering van gas voor een bepaalde periode? Of kunnen die fowardprijzen voor de levering van gas voor diezelfde periode dan ook weer dalen, mochten de spanningen rondom Oekraïne afnemen en de NS2-pijpleiding in gebruik worden genomen?
Kijk ik naar de variabele tarieven van Essent op https://www.essent.nl/content/particulier/producten/alle_energietarieven/tarieven-stroom-en-gas/groene-stroom-en-gas-variabel.html dan zie ik dat de variabele leveringskosten van gas 1,282240 Euro/m³ bedraagt, terwijl de TTF-gasprijzen voor een maand vooruit op https://www.theice.com/products/27996665/Dutch-TTF-Gas-Futures/data?marketId=5336900&span=1 de laatste weken zo tussen de 70 en de 90 Euro/MWh schommelt. Hoe komt het dat Essent een hogere leveringstarief voor gas vraagt dan de huidige TTF-gasprijzen en zit daar ook een grote winstmarge op?
Beste meneer/mevrouw Mast,
Bedankt voor uw reactie. De leveranciers zullen nog wat huiverig met het verlagen van de tarieven.
De tarieven zouden daarom eerst moeten stabiliseren, voordat de leveranciers de tarieven zullen verlagen.
Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Ontvang graag de Gaslicht.com nieuwsbrief.
Beste Erik Jan,
Bedankt voor uw reactie. Ik heb uw mailadres toegevoegd aan onze nieuwsbrief.
Zodra wij weer een nieuwsbrief verzenden, zal u deze per mail van ons ontvangen.
Met vriendelijke groet,
Cherlaine
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...