Energiebedrijf.com wil eigen meetbedrijf beginnen
Leestijd: 3 minutenEnergiebedrijf.com heeft plannen om een eigen meetbedrijf te beginnen. Het bedrijf wil een deel van zijn ruim 500.000 huishoudelijke en kleinzakelijke aansluitingen voorzien van een digitale, op afstand uitleesbare meter.
Energiebedrijf.com wil controle op het meetproces krijgen om zo twee vliegen in één klap te slaan. In de eerste plaats wordt het zo mogelijk om nieuwe, interessante tarieven in de markt te zetten, zoals speciale voordeeluren. In de tweede plaats hoopt Energiebedrijf.com met het naar zich toetrekken van het meetproces onafhankelijker te worden van de 'oude' energiebedrijven.
De energieleverancier is ontevreden over het tempo waarin de eindafrekeningen naar de klanten gestuurd kunnen worden. Meetgegevens zouden soms te laat of foutief aangeleverd worden. Energiebedrijf.com denkt dat daar de komende jaren weinig verandering in komt. De te installeren meters wil Energiebedrijf.com betrekken van IBM. Met installatiebedrijven vinden momenteel gesprekken plaats om de meters op grote schaal te gaan plaatsen.
In Nederland mogen particulieren sinds de opening van de energiemarkt niet alleen besluiten om van energieleverancier te wisselen, maar ook van meetinrichting. Af en toe zijn er vastgoedbeheerders zoals woningbouwverenigingen en kantoorverhuurders die voor hun aansluitingen die switch maken. Particulieren zijn nog nooit als individu benaderd om meter en meetbedrijf in te ruilen voor een nieuw meetaanbod.
Uit onderzoek van toezichthouder DTe in mei 2004 kwam naar voren dat de metermarkt voor kleinverbruikers niet functioneert. Dit blijkt o.a. uit het feit dat de tarieven op de metermarkt elektriciteit in drie jaar met 57 procent en op de metermarkt gas in één jaar met 24 procent zijn gestegen! Ook zouden er geen nieuwe toetreders zijn op de markt voor meterdiensten voor particulieren. Daarom adviseerde de toezichthouder toen om de markt voor meterdiensten voor kleinverbruikers te reguleren. Gelet op toekomstige ontwikkelingen zou de consument echter wel de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen voor een ander meetbedrijf. Eind 2004 kwam de energiewaakhond tot de volgende conclusie over het plaatsen en uitlezen van meters:
'Omdat de concurrentie op de metermarkt voor kleinverbruikers niet of nauwelijks tot stand komt verdient het, mede gelet op het eerdere advies van DTe over de metermarkt, de voorkeur om het plaatsen en uitlezen van meters van kleinverbruikers exclusief onder te brengen bij de netbeheerder. Het plaatsen en uitlezen van meters bij kleinverbruikers moet als een zelfstandige taak van de netbeheerder worden gekwalificeerd en mag derhalve niet worden uitbesteed aan een commercieel meetbedrijf.'
Bij toeval kreeg het Friese bedrijf Warmtemeterservice (WMS) dit advies onder ogen en ziet daarmee zijn plannen doorkruist. WMS wil zich als nieuwkomer op de verhuur en onderhoud van meters op de particuliere markt storten. Het bedrijf heeft inmiddels bij Minister Brinkhorst geprotesteerd tegen de plannen om de meterdiensten uit te sluiten van vrije concurrentie.
Bron: Energeia Energienieuws
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...