Leveranciers weigeren duurzaamheidsonderzoek
Leestijd: 3 minutenZes energiebedrijven doen niet meer mee aan het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van energieleveranciers. De onderzoekers zijn niet onder de indruk en gaan gewoon door volgens Nu.nl.
De zes bedrijven zijn Nuon, Essent, E.ON, GDF Suez (Electrabel), Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie. Samen zijn ze naar eigen zeggen goed voor meer dan 70 procent van de in Nederland opgewekte en aan consumenten geleverde groene stroom.
Niet objectief
Ze vinden de onderzoeksmethode niet objectief. Ondanks hun voorstellen om de methode aan te passen, is de opzet voor het onderzoek ook dit jaar ongewijzigd gebleven. ''Daarom trekken wij onze steun aan het onderzoek in'', aldus een verklaring dinsdag. Overigens werkten Essent, Eon en Electrabel vorig jaar ook al niet mee aan het onderzoek, eveneens omdat ze zich niet kunnen vinden in de aanpak voor het opstellen van de ranglijst. Nuon deed dat nog wel, maar uitte ook kritiek, net als het Zeeuwse Delta.
Criteria
Volgens de bedrijven is de onderzoeksmethode gebaseerd op criteria die sterk leunen op voorkeuren van de onderzoekers en worden er geen algemeen geldende criteria voor duurzaamheid gebruikt.
Volume
Daarnaast speelt volume geen enkele rol, aldus het zestal. Daardoor kan een bedrijf met slechts een beperkt aantal klanten bovenaan de lijst komen. Dat vinden ze niet reëel. "Het gaat er júist om schaal te maken met duurzame energie. Pas dan krijgt de energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen) vorm.''
Gegevens beschikbaar op Consuwijzer
Essent meldt op haar website dat uitgebreide gegevens over de herkomst van elektriciteit al beschikbaar zijn op de overheidswebsite Consuwijzer. "Consumenten vinden hier informatie waarmee zij een gefundeerde beslissing kunnen nemen over de keuze van hun energieleverancier. We zijn graag bereid om met stakeholders te werken aan een uitbreiding van deze informatievoorziening, en een systematiek waarin de bijdrage van energiebedrijven aan de verduurzaming objectief wordt aangetoond.”
Afleidingsmanoeuvre
Greenpeace noemt de kritiek op de onderzoeksmethode mede namens de andere betrokken organisaties ''een afleidingsmanoeuvre''. ''Waar het ze echt om gaat, is dat ze uit het onderzoek slecht naar voren komen omdat we een lage score geven aan met name kolenstroom'', zegt een woordvoerder tegen Nu.nl.
Het onderzoek, waarvan de resultaten 2015 in het najaar bekend worden gemaakt, gaat gewoon door. Joris Wijnhoven van Greenpeace reageert op Twitter dat het niet van meer van deze tijd is dat energiebedrijven medewerking weigeren aan onderzoek naar duurzaamheidsgehalte stroom. In een andere tweet zegt hij: "Als deze bedrijven nog over transparantie reppen, moeten ze hun mond gaan spoelen."
Bron: Nu.nl
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Opinie: Energiebelasting 2026 – Schijnverlichting in een scheef systeem
29 april 2025 De Voorjaarsnota 2025 presenteert een ogenschijnlijke meevaller: 200 miljoen euro lastenverlichting....
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...