Energiespreekuur 2020: de meestgestelde vragen
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Hoe kan ik profiteren van de lagere gas- en stroomtarieven? Kun je zonnepanelen beter kopen of huren? En hoe kom ik aan echt groene stroom zonder biomassa? Deze en andere vragen kwamen afgelopen week aan de orde tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf en Gaslicht.com.
Foto: Ⓒ Jos Schuurman
Directeur Ben Woldring en zijn Gaslicht-collega’s Sanne, Rita, Sinie, Marlies en Eva kregen in totaal ruim tweehonderd energievragen van Telegraaflezers voorgeschoteld per e-mail. „Er zaten veel wakkere vragen tussen”, zegt Woldring. Hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Ik heb het voornemen om van energieleverancier te wisselen. Nu zijn de gas- en stroomtarieven per 1 juli omlaag gegaan. Was ik voor 1 juli goedkoper uit geweest?
Op het moment dat u een energiecontract voor bepaalde tijd afsluit, maakt het niet veel uit of u eind juni of pas begin juli overstapt. De wijzigingen per 1 juli hebben namelijk betrekking op de variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Dat is doorgaans het contract dat u afneemt op het moment dat u nog nooit bent overgestapt of wanneer een contract is afgelopen. Wij adviseren een vast contract voor maximaal een jaar af te sluiten. Dan profiteert u namelijk optimaal van de huidige lage gas- en stroomtarieven. Maar dan moet u over een jaar wel opnieuw nagaan of u wederom kunt besparen door eventueel te switchen.
Ik zit te denken aan zonne-energie. Ik lees veel over het kopen van zonnepanelen, maar bijna niets over huren. Wat zijn de voor- en nadelen?
Huren kan zeker een goed alternatief zijn bij zonnepanelen als u niet het hele bedrag in één keer kunt of wilt ophoesten. Een voordeel bij huren is dat alle service en onderhoud in de huurovereenkomst zitten. Als ik kijk naar de nadelen, dan gaat het vooral over langlopende huurcontracten, die onder aan de streep net iets duurder zijn dan wanneer u zelf zonnepanelen aanschaft.
Wij hebben dit jaar zonnepanelen aangeschaft en zijn er mede door het zonnige weer erg blij mee. Vanaf 2023 gaat het verrekenen van de stroom die wij terugleveren aan ons energiebedrijf (salderen) echter veranderen. Is investeren in zonnepanelen nog wel de moeite waard?
Het klopt dat vanaf 2023 de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd. Met die regeling kon je geld verdienen met ’extra stroom’. Daarmee zal de terugverdientijd van panelen iets langer worden. Tot nu toe zorgde de huidige regeling vooral voor een extra financieel voordeel. Met de nieuwe plannen zal vooral de wens om bij te dragen aan verduurzaming en meer zelfvoorzienend te worden de stimulans zijn om zonnepanelen aan te schaffen. De kans is aanwezig dat daarmee de bereidheid van mensen om te investeren in zonnepanelen iets zal afnemen. Maar ook zonder salderingsregeling blijven zonnepanelen financieel een interessante investering.
Stroom van zonnepanelen terugleveren aan het energiebedrijf wordt straks minder aantrekkelijk. De heer Woldring zegt dat je daarom beter je elektrische auto op kunt laden of een batterij zou kunnen aanschaffen. Prima, maar duur. Zou er ook niet gewerkt kunnen worden aan slimme schakelingen in elektrische apparaten? Dan kunnen vaatwasser, boiler en wasmachine automatisch aan gaan.
Dat is zeker een goed idee. In de zakelijke markt zie je hierin al de eerste partijen actief worden, zoals Enervalis. Het zou heel mooi zijn als dit snel ook in een betaalbare variant voor de consument beschikbaar komt.
Sinds kort heb ik een jaarcontract voor groene stroom van Greenchoice. Nu blijkt daar ook biomassa voor gebruikt te worden. Hoe kom ik aan echt groene stroom zonder contractbreuk te plegen?
Als u besluit naar een andere leverancier over te stappen, dan krijgt u een boete van €100 voor het voortijdig openbreken van uw energiecontract. Daar komt u helaas niet onderuit. Wat u wel kunt proberen, maar dat kan alleen rechtstreeks via Greenchoice, is verzoeken of zij u willen overzetten naar het contract met Windstroom. Dan krijgt u geen biomassa-stroom.
Wij zijn verplicht aangesloten op een warmtenetsysteem, beheerd door Eneco. Hoewel beweerd wordt dat dit milieuvriendelijker is, hebben wij geen enkele keuze qua leverancier. Zou het warmtenet eigenlijk niet in handen van de gemeenschap moeten komen?
Wij zouden liever zien dat het warmtenet in handen komt van de netbeheerders of de overheid, zoals dat ook het geval is met het stroom- en gasnetwerk. Verschillende energieleveranciers kunnen hun diensten dan op het warmtenet aanbieden en met elkaar concurreren. De Autoriteit Consument & Markt let erop dat de tarieven voor gebruikers van stadsverwarming ’redelijk’ zijn, maar zij betalen bijna altijd meer dan huishoudens die zijn aangesloten op gas.
Bekijk ook: 'Ook consument is biomassa nu beu'
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...