Essent: elektrisch rijden op groene stroom
1 reactie Leestijd: 3 minuten
Essent wil Nederland massaal aan de elektrische auto krijgen. Deze week presenteerde de energiemaatschappij zijn plannen om een netwerk van oplaadpunten te ontwikkelen.
Het grootste knelpunt voor elektrisch autorijden is de benodigde oplaadtijd. Essent wil een netwerk aanleggen waarbij auto’s thuis en op het werk langzaam hun accu’s kunnen laden. Langs de weg moeten oplaadpunten komen waar de accu’s in tien minuten kunnen worden gevuld. De meeste auto’s zullen ’s nachts worden opgeladen, en dat kan op de langzame manier. Het is de bedoeling dat software in de auto ervoor zorgt dat de auto laadt wanneer er stroom beschikbaar is, zelfs kan worden ingesteld dat er alleen wordt geladen als het tarief van de stroom onder een bepaald niveau is gedaald.
Essent heeft zijn plannen ontwikkeld in samenwerking met vastgoedontwikkelaar United Momentum Group en de splinternieuwe Nederlandse autoproducent Electric Cars Europe. Om het goede voorbeeld te geven wil Essent nog dit jaar honderd personenauto’s en honderd bestelwagens uit zijn eigen wagenpark volledig elektrisch laten rijden.
Voordelen elektrisch rijden
Essent noemt de voordelen van elektrisch rijden groot voor zowel klimaat, automobilist als leefomgeving:
1. De auto’s kennen geen uitstoot van CO2 en fijnstof, maken vrijwel geen geluid en veroorzaken geen stank met uitlaatgassen. Door gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie (wind en zon) wordt rijden zelfs volledig emissie vrij.
2. Rijden op elektriciteit biedt de mogelijkheid energie van wind en zon op te slaan in de accu’s van deze auto’s. Eerder was er geen opslagmogelijkheid voor deze duurzame energie, die meteen moest worden gebruikt. De nieuwe generaties accu’s bieden een enorm potentieel aan opslagcapaciteit van deze duurzame energie.
3. De kosten van rijden op elektriciteit zijn aanzienlijk lager dan rijden met benzine, diesel of hybride. De nieuwe elektrische auto’s zullen in de aantrekkelijke prijscategorie van kleine middenklassers gaan vallen. Er is geen BPM verschuldigd en geen wegenbelasting. Een kilowattuur kost 20 eurocent en de elektrische auto’s kunnen er nu al 8 km op rijden. Diesel kost 1 euro 40 en ook al rijden de zuinige auto’s er 16 kilometer op, het prijsverschil is aanzienlijk; elektrisch rijden is 3,5 keer goedkoper.
4. De technologie voor accu’s is zo in ontwikkeling dat de actieradius en de oplaadsnelheid aanzienlijk zijn verbeterd. Een actieradius van 300 km kan nu al, maar binnenkort is 500 km mogelijk.
5. Opladen kan gewoon via een stekker in het stopcontact. Wat anders zal gaan, is dat bijladen niet plaatsvindt als de accu’s bijna leeg zijn, zoals bij verbrandingsmotoren het geval is als de tank bijna leeg is, maar wanneer de auto werkloos stilstaat. Dus bij huis en op kantoor, terwijl er wordt gewerkt of geslapen, laadt de auto zich weer op voor de volgende rit. Alleen bij snelladen (binnen 10 minuten) is een oplaadstation met groter vermogen nodig. Die worden geplaatst op strategische plekken, zoals langs snelwegen. Deze techniek is al beschikbaar.
6. De prestaties van elektrisch aangedreven auto’s zijn beter (sneller, krachtiger).
7. De modellen die binnenkort op de markt gaan komen, hebben een aantrekkelijke vormgeving, maar ook bestaande automodellen kunnen worden omgebouwd.
Klik hier voor online aanmelden Energie van Essent
Reacties (1)
Het klinkt allemaal heel mooi. Maar heeft men er al eens bij stilgestaan hoeveel geld er weggegooid wordt wanneer men dit niet op de goede manier opzet?
Wanneer we over 25-30 jaar iedereen aan de elektrische auto willen hebben, betekent dit dat op iedere parkeerplaats een makkelijk toegangbaar oplaadpunt moet komen, waarbij we niet willen dat iedereen struikelt over de stroomdraden of, erger nog, dat iemand jouw stekker eruittrekt om zijn eigen auto op te laden, vanwege het tekort aan oplaadpunten in de straat. (En misschien nog wel op jouw kosten ook!)
Of kinderen die buiten spelen en dan eens leuk alle stekkers uit het oplaadpunt trekken of die kabels lekker in een grote knoop doen zodat je de volgende ochtend al zuchtend ontdekt dat je weer niet naar je werk kunt met de auto omdat de `tank` leeg is.
Dames en heren, gebruik je fantasie en denk na wat er allemaal mis kan gaan, verzin oplossingen (oplaadpunt direct naast of onder iedere parkeerplek, geen blikvervuiling door overal oplaadzuilen neer te zetten met verlengkabels etc.) en ga dan implementeren.
Nodig eens jongeren uit om te vragen of ze een manier kunnen verzinnen om de zaak te slopen, nodig hackers uit om te vragen of ze de beveilging kunnen omzeilen etc. etc.
Zo niet, dan ben ik bang dat je over 20 jaar tot de ontdekking komt dat het niet goed werkt en dan kun je vrolijk opnieuw beginnen. Alleen zou ik daar dan bij deze liever niet aan mee willen betalen.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...