Fraude bij subsidie zonnepanelen
Leestijd: 2 minuten
Het ministerie van VROM heeft bij subsidieaanvragers voor zonnepanelen en –boilers, forse fraudegevallen ontdekt. Dit heeft de Staat waarschijnlijk miljoenen euro’s gekost.
Uit het onderzoek blijkt dat zeker zo'n 12 procent gesjoemeld heeft met de subsidieaanvraag. Dit komt neer op vele duizenden Nederlanders. In veel gevallen werd er subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en –boilers die helemaal niet geplaatst zijn, of er zijn veel kleinere apparaten opgegeven dan in werkelijkheid geplaatst.
Er ontstond een run op de subsidies nadat het kabinet september vorig jaar had aangekondigd dat de zogenoemde Energiepremieregeling (EPR) in oktober zou worden beëindigd.
Enkele weken geleden liet staatssecretaris Van Geel (Milieu) weten dat hij door die toeloop niet uitkomt met de voor 2003 voorziene 175 miljoen euro. De voortzetting van de regeling ook dit jaar komt daardoor in het gedrang. Van Geel had, na twee moties van de Tweede Kamer, naar eigen zeggen na een uiterste inspanning binnen zijn begroting 34 miljoen euro gevonden.
Nederland heeft de afgelopen jaren stevig in zonne-energiekennis geïnvesteerd en bezet in Europa de tweede plaats als het gaat om geïnstalleerde zonne-energievermogen. Duitsland gaat ons voor op dit gebied, maar hanteert een andere subsidieregeling. In ons buurland wordt geen subsidie op de aanschaf van zonnepanelen gegeven, maar op het gebruik ervan, via een terugleververgoeding. Daardoor is in Duitsland land een bloeiende zonne-energie-industrie ontstaan. Nederland verwaarloost zijn toppositie op het gebied van zonne-energie, vindt ex-Shell-manager Gosse Boxhoorn. Hij wil daarom een zonnecellenfabriek in Nederland bouwen. Boxhoorn ziet in Duitsland een voorbeeld op het gebied van zonnepanelen.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...