Greenchoice: elk huishouden evenveel certificaten
Leestijd: 2 minuten
Eenergieleverancier Greenchoice pleit ervoor om de zogenoemde witte certificaten niet aan energiebedrijven, maar aan huishoudens te geven. Dit leidt tot minder administratieve rompslomp volgens directeur Rob van Rees van het duurzame energiebedrijf.
Hij pleit voor de invoering van een model voor witte certificaten waarbij elk huishouden een gelijk aantal witte certificaten ontvangt. Aan het eind van het jaar kan een huishouden dan certificaten verkopen of bijkopen. Het voordeel hiervan is dat de huishoudens die veel energie verbruiken, “gestraft” worden doordat er certificaten bijgekocht moeten worden en dat de huishoudens die weinig energie verbruiken, “beloond” worden doordat zij certificaten kunnen verkopen. De administratie hiervan kan door de energiebedrijven geregeld worden.
De groene energieleverancier zet zich hiermee af tegen de plannen van het kabinet om een model in te voeren, waarbij de witte certificaten toegekend worden aan energiebedrijven op het moment dat er voldoende energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Het kabinet wil hiermee de energiebedrijven verplichten om bij bestaande woningen en bedrijfsgebouwen een bepaalde hoeveelheid energiebesparing te realiseren. De bedrijven moeten met de witte certificaten aantonen dat ze hun doelstelling hebben gehaald. Een certificaat staat voor een hoeveelheid energiebesparing.
Volgens Greenchoice gaat dit systeem gepaard met een enorme administratieve rompslomp. Daardoor kunnen de energiebedrijven zich uiteindelijk minder richten op het bedienen van de klant en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Greenchoice is een jong bedrijf met 150.000 groene energieklanten, dat een vijfde plaats inneemt in de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op onze vergelijkingssites.
Van Rees: "Iedereen die eenvoudigweg meer verbruikt dan het gemiddelde moet extra betalen en degenen die minder verbruiken worden beloond. Op die manier kunnen huishoudens die zuinig zijn omgesprongen met hun energie en huishoudens die altijd al minder energie verbruikten, profiteren doordat zij de resterende witte certificaten kunnen verkopen.”
Ook belangenvereniging Energiened had kritiek op het plan, zo meldt Energeia. De organisatie vindt dat je de plicht tot besparen bij gebruikers zelf moet neerleggen en niet bij de energiebedrijven. Energiened ziet dan ook meer heil in de oprichting van een besparingsbedrijf waar alle kennis over energiebesparing gebundeld is en dat ook initiatieven neemt om besparing te realiseren.
Meer informatie en aanmelden: Greenchoice
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...