Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Grote verschillen in aanpak btw-verlaging energieleveranciers

door Arnoud Timmerman 3 reacties Leestijd: 3 minuten

Door de stijgende energieprijzen en de oplopende inflatie is in april een wetsvoorstel ingediend om de btw op energie te verlagen van 21% naar 9%. Dit zou gaan om de periode 1 juli tot einde 2022. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer, er is nog geen besluit over genomen. Een aantal energieleveranciers communiceren nu al wel met klanten over nieuwe tarieven per 1 juli, waarin wordt gerekend met 9% btw. Dit schept veel onduidelijkheid en maakt vergelijken van energietarieven tot het vergelijken van appels met peren. 

9procent-btw-verlaging-v2-0.png

Essent verhoogt variabele tarieven per 1 juli 

Deze week maakte Essent bekend dat zij de variabele tarieven per 1 juli gaan verhogen met zo’n 30 procent. Echter, Essent vergeleek daarin het huidige tarief op basis van 21% btw met een nieuw (hoger) tarief op basis van 9% btw. Daarmee wordt het tarief voor gas niet 30% hoger, maar wordt de prijs per kuub grofweg verdubbeld. Dit wringt omdat enerzijds de btw-verlaging nog niet officieel is goedgekeurd door de Tweede- en Eerste Kamer en het anderzijds haar doel voorbijschiet. Namelijk, het verzachten van de pijn die consumenten voelen door de hoge energieprijzen. Ook leveranciers Energiedirect.nl en Vandebron communiceren richting haar klanten al met nieuwe tarieven op basis van 9% btw. 

Btw-verlaging verrekenen op jaarnota 

Het blijkt dat in de communicatie vanuit leveranciers veelal onduidelijk wordt vermeld of een tarief met 9 of 21% btw wordt getoond. Bij een rondgang van de Consumentenbond onder 20 energieleveranciers bleek dat alleen Essent kiest voor een directe maandelijkse verrekening van de btw-verlaging. Klanten bij andere leveranciers moeten wachten op hun jaarnota voordat zij het belastingvoordeel ontvangen. Op deze manier profiteert de consument dus niet direct van een lagere energierekening. Terwijl het wetsvoorstel juist in het leven is geroepen om een directe lastenvermindering tot gevolg te hebben.  

Vergelijk uw tarief met huidige aanbod 

Veel verwarring dus. Vooral omdat veel consumenten momenteel een variabel energiecontract hebben. Per 1 juli stijgen de variabele tarieven. Op Gaslicht.com zijn op dit moment verschillende leveranciers te vinden die een contract aanbieden voor één jaar vast. Daarmee komt u een jaar lang niet voor verrassingen te staan. Heeft u een bericht ontvangen van uw huidige leverancier over de nieuwe tarieven per 1 juli? Vergelijk dan altijd zelf of u elders voordeliger uit bent. En let er deze periode dus extra goed op of u een tarief met 9 of 21% vanuit uw huidige leverancier gecommuniceerd krijgt. Komt u er niet uit? Onze energie-experts zijn 7 dagen per week voor u bereikbaar. 

Update 15 juni 2022:
Naar aanleiding van het onderzoek door de Consumentenbond en de verschillende berichtgeving heeft leverancier Greenchoice een persbericht naar buiten gebracht. Daarin leggen zij uit hoe ze de btw-verlaging richting klanten gaan verwerken. De Consumentenbond heeft daaropvolgend een nieuw bericht naar buiten gebracht, waarin wordt toegelicht dat een aantal leveranciers het lagere btw-tarief toch in het maandbedrag verwerken.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman Marketing Manager

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.

Reacties (3)

Geplaatst door: Mary Ritsema ()

Ik begrijp dat iedereen, ook mensen met zonepanelen het vast bedrag als korting op hun rekening krijgen.
Maar hoe zit het met de verweking als het gaat om oa belastingverlaging van 21% naar 9%.
Voorbeeld: in de winter 2021-2022 wordt 4000 kilowatt gebruikt en in de zomer 3000 kilowatt terug geleverd, waarvan 1500 na 1 juli 2022
Hoe kan je dan berekenen wat een eerlijke rekensom is?

Geplaatst door: Boris ()

Wat mij opvalt is dat bv bij Budget energie per 1 juni de teruglever vergoeding heeft gehalveerd voor klanten met een variabel contract. Klanten met een vast contract houden de 100% teruglever vergoeding. Mijn vaste contract is verlopen en kan deze niet verlengen omdat ze geen vaste contracten aanbieden. Ze bieden geen alternatief voor verlopen contracten. Ik wordt flink benadeeld hierdoor omdat ze geen alternatief bieden. Mag dit zomaar?

Geplaatst door: Joop aarsen ()

Per 1 juli heb ik nieuwe tarieven gehad omdat de btw op energie van 21 naar 9 procent gegaan is. Maar omdat de btw verlaagd is is de vermindering energiebelasting ook minder geworden

Opmerking van de redactie op 28-06-2022
Beste meneer Aarsen,

Bedankt voor uw reactie. De btw verlaging geldt inderdaad op de gehele energierekening. Helaas ontvangen we daardoor over het komende half jaar ook een lagere vermindering energiebelasting.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.