Hittegolf gunstig voor zonnepanelen?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Volop zon, dus volop energie. Veel mensen denken dat zonnepanelen tijdens deze tropische dagen beter gaan presteren. Het omgekeerde is helaas waar. Opvallend genoeg verliezen zonnecellen vermogen bij hoge temperaturen. Hoe zit dat precies?
Verlies van opbrengst
Bij een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel makkelijk stijgen naar 65 graden. U levert bij deze temperatuur ongeveer 20 procent opbrengst in. Berekeningen wijzen uit dat elke graad boven de 25 graden Celsius een opbrengstverlies van 0,5% veroorzaakt. Volgens experts is dat gewoon een natuurkundige wet. Ze geven minder energie door.
Vermogen
Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in de eenheid Wattpiek (Wp). Dit vermogen wordt bepaald onder ideale omstandigheden. De ideale omstandigheden zijn 25 graden Celsius bij een lichtintensiteit van 1000W per m2. In de praktijk wordt dit zelden gehaald in Nederland.
Koel houden
Volgens netbeheerder Enexis is het belangrijk om uw zonnepanelen koel te houden. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar u kunt wel een aantal maatregelen treffen om uw opbrengst zo hoog mogelijk te houden in de zomer. Dit kan door de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. De wind kan dan onder en langs de panelen stromen waardoor er een passieve manier van koelen ontstaat.
Staat u op het punt zonnepanelen aan te schaffen, dan kan het geen kwaad om rekening te houden met temperatuurgevoeligheid. Zo kent een monokristallijn paneel 0,40% verlies per graad en een polykristallijn paneel 0,50%. Dunne film panelen (Amorf Silicium) gaan met 0,20% verlies het beste om met temperatuurvariaties.
Meimaand topmaand
Een ideale dag voor zonnepanelen is volgens deskundigen een onbewolkte voorjaarsdag. Dan staat de zon al hoog, maar is het nog wel koel. Ook de wind kan de panelen koelen. De eerste zes maanden van dit jaar leverden zonnepanelen extra veel op, mede dankzij een prachtige meimaand. Volgens Essent werd daarmee een besparing van 281 euro per zonnepaneelbezitter bereikt.
Zonuren
Je moet echter niet alleen naar de warmte kijken, maar ook naar het aantal zonuren. Omdat er nu langdurig geen wolkje aan de lucht is, leveren panelen dus langere tijd energie op. Om die reden zal het verlies van opbrengst per saldo niet veel schelen.
Bron: Zelf energie produceren en De Stentor
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...