Hoe controleer ik mijn termijnbedrag?
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten
De servicedesk van Gaslicht.com krijgt veel vragen over het termijnbedrag. Hoe wordt dat termijnbedrag nou precies bepaald? Hoe weet ik of ik niet te veel of juist te weinig per maand betaal?
En waarom wijkt het termijnbedrag van de energieleverancier af van wat ik op Gaslicht.com heb gezien? Tijd voor opheldering!
Op Gaslicht.com kunt u eenvoudig de verschillende energiepakketten met elkaar vergelijken. Als u zich vervolgens via onze website aanmeldt voor een energiecontract, vult u altijd een bepaald jaarverbruik in. Dat haalt u bijvoorbeeld van uw laatste jaarnota af of u maakt een schatting van dit verbruik. Op basis daarvan wordt het jaarbedrag berekend en Gaslicht.com berekent dan ook gelijk het maandelijkse termijnbedrag.
Indicatie
Dit termijnbedrag -ook nog wel voorschot genoemd- is slechts indicatief, omdat het op basis van het zelf ingevulde verbruik wordt vastgesteld. Een energieleverancier kijkt naar het historisch verbruik, maar ook naar verwachte prijzen en seizoensinvloeden. Daardoor kan het definitieve termijnbedrag afwijken van wat u zelf had ingeschat. Hoe gaat de energieleverancier nou precies te werk?
Gemiddelde jaarverbruik
Zodra uw aanmelding bij de leverancier binnenkomt, gaat hij het termijnbedrag berekenen. Dit gebeurt op basis van het gemiddelde jaarverbruik (vaak een gemiddelde van de afgelopen 3 jaar) dat bekend is op uw adres. Dit gemiddelde verbruik krijgt de leverancier door van uw netbeheerder. Omdat dit kan verschillen van het verbruik dat u online heeft opgegeven of van de schatting, kan het termijnbedrag anders uitvallen. Ook verwerkt de leverancier de (eventuele) korting niet in het termijnbedrag, omdat de bonus los verrekend wordt, meestal op uw eerste jaarnota mits u aan de voorwaarden heeft voldaan.
Hoe controleer ik mijn termijnbedrag?
Nu het verschil duidelijk is, blijft het de vraag hoe u kunt controleren of u echt niet duurder uit bent. Het antwoord is heel makkelijk. Controleer de tarieven en de bonus die u op de website zag staan even met die op het energiecontract. Als die hetzelfde zijn, dan klopt het helemaal. Uiteindelijk rekent u uw werkelijke verbruik af tegen de vastgestelde tarieven, dus blijft dat nog altijd het belangrijkste.
Inzicht in uw energieverbruik
Uw termijnbedrag kan hoog of laag zijn, na een jaar moet u toch uw werkelijke verbruik afrekenen. Benieuwd of uw termijnbedrag wel in lijn ligt met wat u verbruikt tijdens het jaar? Houd uw maandelijks energieverbruik dan een tijdje bij. Aan de hand van die informatie kunt u in overleg met de leverancier bepalen of het termijnbedrag goed is ingeschat. Steeds meer leveranciers bieden ook de mogelijkheid om in de online omgeving uw verbruik bij te houden. Log dan af en toe eens in en bekijk het verbruiksoverzicht. Zo weet u zeker dat u bij de jaarafrekening niet voor verrassingen komt te staan.
Slimme meter?
Heeft u een slimme meter? Dan is het nog gemakkelijker om uw verbruik te controleren. U krijgt om de twee maanden een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier.
Termijnbedrag aanpassen
Om te bepalen of de hoogte van het termijnbedrag juist is ingeschat, is het ook belangrijk bij uzelf na te gaan of u een goede schatting heeft gemaakt. Het kan natuurlijk zo zijn dat u in voorgaande jaren een hoger verbruik had omdat u nog geen zonnepanelen had. Of dat u nog thuiswonende kinderen had. Of doordat u toen nog geen besparingsmaatregelen had genomen. Dan kunt u in overleg met de leverancier besluiten het termijnbedrag naar beneden aan te passen. Hetzelfde geldt als u verwacht meer te zullen gaan verbruiken. Dan kunt u het termijnbedrag omhoog aan laten passen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
ondanks teruglevering elektriciteit en terugbetaling hanteert greenchoice een hoger termijnbedrag
Bij het bepalen van het termijnbedrag gaat Greenchoice uit van het verwachte jaarverbruik en wordt er niet altijd direct rekening gehouden met zonnepanelen. U kunt uw termijnbedrag via hun online omgeving aanpassen. U kunt daar ook uw verbruik bijhouden door het invullen van uw meterstanden, zij geven dan een advies over de hoogte van het termijnbedrag. Mochten wij hierin nog iets voor u kunnen betekenen dan kunt u contact opnemen met onze servicedesk.
Laatste nieuws
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...