Hoe is uw jaarafrekening opgebouwd?
door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 3 minuten
Vindt u uw energierekening ook zo ingewikkeld? Niet zo vreemd, want de jaarafrekening van uw energieleverancier bevat kostenposten die voor een leek niet makkelijk zijn te begrijpen. Gaslicht.com ontvangt hier dan ook veel vragen over. De overheid biedt hulp: in een filmpje legt ConsuWijzer de belangrijkste onderdelen van de energierekening uit. 'Zodat u weet hoe u een aanbod van een energieleverancier of vergelijkingssite vergelijkt met wat u nu betaalt.' Waarop moet u letten?
U ontvangt elk jaar een jaarafrekening van uw energieleverancier. Hierop staat het werkelijke energieverbruik van het afgelopen jaar, gebaseerd op de meterstanden die uw leverancier heeft ontvangen. Er staat ook op hoeveel u al betaald heeft aan voorschotbedragen. U krijgt geld terug of u moet bijbetalen.
Uw jaarafrekening komt 12 maanden nadat u voor het eerst energie geleverd heeft gekregen. Of 12 maanden nadat u uw vorige jaarafrekening ontving. Hierop staat het werkelijke verbruik van het afgelopen jaar, gebaseerd op de meterstanden die de energieleverancier van u heeft ontvangen. Er staat ook op hoeveel u al betaald heeft aan voorschotbedragen.
Er is geen wettelijke verplichting over hoe een energienota eruit zou moeten zien, wel heeft de NMa richtlijnen opgesteld zodat u uw rekening beter begrijpt en beter kunt controleren. De volgende punten moeten er sowieso in staan:
De levering
Allereerst het totale verbruik elektriciteit (kWh) en/of gas (m³) gedurende de leveringsperiode waarop de jaarafrekening betrekking heeft. Daar betaalt u een tarief voor dat u met uw energieleverancier heeft afgesproken. Controleer dat aan de hand van uw contract.
De periode waarover uw rekening gaat
Dit is belangrijk, omdat u bijvoorbeeld heffingskorting naar rato krijgt. Is uw rekening over minder dan een jaar, dan is uw heffingskorting ook iets lager. Uw rekening kan dus hoger of lager lijken als de periode niet precies een jaar is, maar bijvoorbeeld 363 dagen of 369 dagen.
De begin- en eindmeterstanden
Heeft u uw meterstanden doorgegeven? Of zijn deze door uw netbeheerder opgenomen? Dan ziet u deze staan op uw nota. Anders ziet u daar geschatte meterstanden staan, het is belangrijk dat nog even te controleren.
Aansluiting en transport
Hier staat wat u betaalt voor aansluiting en transport. Dit zijn de kosten voor het netwerk. De overheid bepaalt de hoogte van dat bedrag. Het maakt voor de kosten dus niks uit waar u in Nederland woont of bij welke energieleverancier u zit.
Meterhuur
De huur van de elektriciteitsmeter en gasmeter worden ook bepaald door de overheid.
Energiebelasting
U betaalt energiebelasting over uw verbruik. Dus hoe lager het verbruik, hoe lager de belasting.
BTW
Over alle genoemde kosten betaalt u btw, dus ook over de energiebelasting. Vanaf 1 oktober 2012 bedraagt dat 21%.
Het totaalbedrag van de werkelijke kosten en de voorschotbedragen
Uiteindelijk ziet u wat de totale energiekosten zijn. Alle maandelijkse bedragen die u heeft betaald worden daar van afgetrokken. Het kan zijn dat u geld terug krijgt. Dit kan als gevolg van de weersomstandigheden of door veranderingen in uw gezinssamenstelling of apparatuur. Het is ook mogelijk dat u uw voorschot tussentijds heeft aangepast of dat uw energieleverancier het eerste voorschot niet juist heeft berekend.Het kan ook zijn dat u iets bij moet betalen.
Voorschotbedrag
Uw totale verbruik leidt ook tot een aangepast voorschotbedrag. Dat is het bedrag dat u maandelijks als voorschot gaat betalen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (3)
Geachte Heer/Mevrouw,
Onze energieleverancier heeft onze meterstanden jarenlang veranderd,ook de netbeheerder heeft dit gedaan. Echter, op de jaarnota stond niet vermeld dat het steeds om geschatte standen ging. Gevolg: plotseling een torenhoge gasrekening (met stroom lijkt gek genoeg niets aan de hand). Heeft een energiebedrijf niet de verplichting duidelijkheid te verschaffen en bij twijfel dit aan de kant te laten weten?
Met vriendelijke groeten, T. Bodden
Wij raden u aan Consuwijzer te raadplegen. Zij kunnen u advies geven over uw rechten als consument. Op de website van Consuwijzer vindt u ook de procedure hoe u om dient te gaan met eventuele foutieve meterstanden. http://www.consuwijzer.nl/energie/energierekening/jaarafrekening/meterstanden-jaarafrekening-zijn-anders-dan-doorgegeven-meterstanden
hallo.
Het verbruik van mij bij Nuon is,
gas-720M3. elek 4250kwh
Wat is het maandbedragbij jullie, inclalles, per jaar, per 2 jaar, per 3 jaar en continutarief stroom en variabel, en de gasprijs 3 jaar vast, alvast bedankt voor de berekening.
Gaslicht.com is een energieprijsvergelijker, geen leverancier. Wij raden u aan uw verbruik samen met uw postcode in de energiewijzer in te vullen. Dan vindt u een overzicht terug van de pakketten die voor u het voordeligste zijn op dit moment. Mocht u hulp nodig hebben bij uw vergelijking kunt u ons bereiken via 0342-411350.
Hallo
het verbruik van ons per jaar, bij Essent is,
gas, 1812 m3, elek 2022kWH.
Wat is het maandbedrag bij jullie, incl alles .
per 1 jaar, per 2 jaar, per 3 jaar?
alvast bedankt voor de berekening
Gaslicht.com is een energieprijsvergelijker. U kunt via Gaslicht.com vergelijken welk pakket voor u het voordeligste is op dit moment. In de energiewijzer kunt u uw postcode en uw jaarverbruik invullen, waarna er een overzicht verschijnt van de voordeligste pakketten. Daar vindt u ook een indicatief voorschot terug (gebaseerd op het opgegeven verbruik). Indien u hulp wilt bij uw vergelijking kunt u ons telefonisch bereiken via 0342-411350.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...