Honderdduizendste energielabel uitgereikt
Leestijd: 2 minuten
Honderdduizend woningen hebben inmiddels een energielabel. Dat maakte minister voor Wonen Ella Vogelaar woensdag bekend. Van dit aantal zijn er ongeveer 20.000 uitgegeven voor koophuizen. De overige labels zijn met name aangevraagd door woningcorporaties voor huurwoningen. Sinds 1 januari is dit label verplicht bij verkoop en nieuwe verhuur van woningen en andere gebouwen.
Door het label krijgen de nieuwe eigenaren of huurders betere informatie over de energiezuinigheid van hun nieuwe huis en worden zij gestimuleerd tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Het kabinet wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In dat streven past ook het energielabel. Gebouwen met een 'beter' label kunnen bij verkoop of verhuur aantrekkelijker zijn volgens het ministerie.
Het energielabel voor woningen, dat tien jaar geldig is, is te vergelijken met het energielabel voor auto's en witgoed. Het label loopt van A tot en met G. Een woning met het A-label is het zuinigst, een woning met een G-label verbruikt veel energie. Het energielabel moet worden opgesteld door een daartoe gecertificeerd adviseur.
De meeste labels van de honderdduizend vallen in de D-klasse (ruim 20.000), op de voet gevolgd door de E-klasse (ruim 19.000) en de C-klasse (17.500), zo blijkt uit de gegevens van SenterNovem, dat in opdracht van de overheid duurzaamheidsinitiatieven ondersteunt.
Huurwoningen zijn gemiddeld minder energiezuinig dan koopwoningen. Van de huurhuizen zit 48 procent in de meest energieverbruikende klassen, E, F en G. Bij de koopwoningen is dat 42 procent.
Bij de tot nu toe uitgereikte labels zitten relatief weinig A- en B-labels. Logisch volgens Vrom: dat komt doordat de eigenaar bij verkoop of verhuur van een woning jonger dan 10 jaar geen energielabel nodig heeft. En dat zijn in de regel de zuinigste huizen.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...