Huishoudens verbruiken minder stroom en gas
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Huishoudens verbruiken steeds minder gas en stroom. Dat komt vooral doordat nieuwe woningen beter zijn geïsoleerd en elektrische apparaten zuiniger zijn geworden. Dat blijkt uit Energietrends 2014 van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.
Het totale energieverbruik voor verwarming van huishoudens daalt al meer dan 15 jaar, terwijl het aantal huishoudens groeit. Bij bedrijven is het gasverbruik gelijk gebleven en neemt het elektriciteitsverbruik niet of nauwelijks toe, ondanks toenemend dataverkeer. Oorzaak is de beperkte economische groei.
Gasverbruik
Het gasverbruik van consumenten is gedaald tot een gemiddeld jaarlijks verbruik van zo'n 1340 kubieke meter per huishouden. In 1995 was dat nog 1900 kubieke meter. De daling komt doordat CV-ketels zuiniger zijn geworden en doordat vooral nieuwbouwwoningen beter zijn geïsoleerd. De meeste woningen hebben inmiddels dubbel glas. Met moderner HR++ glas kan nog twee keer zoveel bespaard worden als met standaard dubbel glas.
Stroomverbruik
Het stroomverbruik is vanaf 2008 met zo'n 3 procent afgenomen tot gemiddeld 3500 kWh per huishouden.
In 2012 steeg het weliswaar iets ten opzichte van 2011, maar het verbruik ligt nog altijd zo'n 100 kWh lager dan in de periode 2005-2008. Dat huishoudens minder stroom verbruiken komt doordat grote elektrische apparaten veel zuiniger zijn geworden. Koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld zijn tegenwoordig alleen nog maar verkrijgbaar met zuinige A-labels. De koelkast, vriezer, TV, wasdroger en wasmachine zijn de apparaten die relatief veel verbruiken.
Meer inzicht in energieverbruik
De organisaties verwachten dat de daling de komende jaren doorzet, omdat consumenten energiebewuster worden Dat komt onder meer door energielabels die al geruime tijd inzicht geven in het verbruik van apparaten. Ook de slimme meter helpt mensen om meer zicht te krijgen op hun energiegebruik.
Vanaf 1 januari 2015 worden deze nieuwe energiemeters grootschalig aangeboden. Marktpartijen spelen hierop in met besparingsproducten, tools en apps die aan de nieuwe energiemeter zijn te koppelen. Hiermee is het mogelijk om realtime inzicht in het energieverbruik te krijgen en door gedragsaanpassingen energie te besparen.
Ook door de opkomst van zonnepanelen zijn huishoudens zich bewuster van hun energieverbruik. Inmiddels hebben naar schatting 180.000 van de bijna 7,6 miljoen huishoudens zonnepanelen.
Zie www.energietrends.info voor meer cijfers en ontwikkelingen in de energiemarkt
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...