Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

In 2008 maximum tarief stroommeters

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft voor het jaar 2008 één landelijk maximum tarief vastgesteld voor de huur, gebruik en het onderhoud van elektriciteitsmeters. 

Dit betekent dat er per 1 januari 2008 één maximum tarief is voor enkel- en dubbelmeters en voor de zogeheten 1- en 3-fasen meters voor consumenten en kleinzakelijke afnemers. Dit landelijk maximum meettarief bedraagt op jaarbasis 24,47 euro exclusief BTW. Dit tarief geldt voor alle meters die onder beheer van een netbeheerder vallen, dat is ruim 90 procent van alle meters.

Het gemiddelde meettarief voor het jaar 2008 is gebaseerd op een gewogen gemiddelde van de meterhuurtarieven, zoals deze golden voor elektriciteitsmeters van kleinverbruikers in 2005, gecorrigeerd met consumentenprijsindex.

Het nieuwe tarief betekent dat sommige huishoudens er op achteruit kunnen gaan. Een klant met een enkele meter betaalt bij Continuon in 2007 bijvoorbeeld maar 18,84 euro per jaar. Als de maximumtarieven in rekening worden gebracht, gaat hij bijna 30% meer betalen.  Een klant van Essent gaat dan zelfs 38% meer betalen. Mensen met een dubbele meter gaan er echter op vooruit.

In oktober 2006 constateerde de NMa dat sinds het vrijgeven van de metermarkt in 2000 de tarieven onevenredig zijn gestegen. Om dit een halt toe te roepen, heeft NMa een maximum tarief vastgesteld, de eerste keer sinds 2000. Verwacht wordt dat het meettarief alleen voor het jaar 2008 zal gelden. Per 1 januari 2009 worden zogeheten slimme meters mogelijk verplicht voor alle kleinverbruikers.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: polderjongen ()

Tevergeefs heb ik in twee gepeperde brieven getracht om de NMa tot andere gedachten te brengen bij die onwaarschijnlijke en karakteristieke bureaucratische procedure. Al mijn bezwaren zijn weggewuifd, en alleen al Continuon verdient 4 miljoen euri aan niet bewezen "diensten". Het is een gotspe en schandalig.

Een zeer uitgebreid verslag van de hele affaire, met tale-telling screendumps van mijn uitgebreide spreadsheet (prijseffecten voor zowel netbeheerders als de weerloze afnemers) vindt u op:

http://www.polderpv.nl/nieuws_DEactueel.htm#24jan2008_Meterdienst_HOAX

Om te janken, gewoon, die "energiemarkt"...

Geplaatst door: byssch ()

Beste heer van Andel,

Het vastrecht kunt U ook omzeilen, doormiddel samen met uw buren een abonnement af te sluiten.
3 fase kabelaanluiting onderhuis maken met extra kWh meter. klaar is Kees...!

Tip: zowel met water/ gas/ elektra en kabel/ internet levert dit flinke bersparing op. En of het mag, staat nergens in de voorwaarden.

honderden en nogeens honderden Euro bespating per jaar.

Geplaatst door: Joop van Andel ()

Ha, en wat dacht je van de netwerk/leverings/transport/aansluit/vastrecht kosten. 32 eurootjes per maand per adres. Dat is binnenlopen. Toen ik mijn eerste huis kocht in 1985 was mijn complete energie rekening niet eens zo hoog. BAH

Geplaatst door: j. j. oLLERS ()

Ik vraag mij af waarom wij ook nog meterhuur moeten betalen .
Aan de meters wordt totaal geen onderhoud gepleegt en hangen al bij mij in de woning en andere woningen al meer dan 20 jaar dus deze meters zijn al dik en dubbel betaald .
Een nieuwe meter ophangen is er niet bij , want dit is te duur maar wij moeten wel huur betalen en of de meters de juiste meting noteren is ook nog maar de vraag .
Hier vraagt geen enkel energieberdijf na , want hier verdienen ze dik en dubbel aan .
Zo ook de leidingen hier wordt nooit iets aan gedaan in woningen ,wil zwijgen van een controle uitvoeren .
Dit is toch belachelijk , hierdoor stikken de meeste enrgiebedrijven in het geld .

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.