Meer dan een miljoen huishoudens duurder uit, ondanks prijsplafond
door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 4 minuten
Het prijsplafond gaat veel huishoudens helpen om de energierekening omlaag te brengen. Zit u met uw verbruik boven dat plafond, dan bestaat de kans dat u juist meer gaat betalen dan nu. Gaslicht.com verwacht dat meer dan een miljoen huishoudens duurder uit zijn. De grote energieleveranciers verhogen hun tarieven per 1 januari namelijk fors. En voor al het verbruik dat boven dat plafond zit, betaalt u de volle prijs en meer, omdat ook de belastingen op energie omhoog gaan.
Meer dan een miljoen huishoudens duurder uit
Gaslicht.com verwacht dat meer dan een miljoen huishoudens duurder uit zijn dan vóór het prijsplafond. Ze profiteren wel van de regeling, omdat al het verbruik onder het plafond beperkt wordt tot 40 cent per kilowatt voor stroom, en 1,45 euro per kuub gas. Maar al het verbruik erboven is zóveel duurder dat ze per saldo meer gaan betalen dan op dit moment.
De NOS schrijft dat uit berekeningen van het CPB al blijkt dat het voordeel van het prijsplafond deels teniet wordt gedaan door de verhoging van de energiebelasting. Het prijsplafond drukt de inflatie voor consumenten met 2,5 procentpunt, terwijl de extra energiebelasting de consumenteninflatie weer met 1 procentpunt verhoogt.
Dat komt doordat de btw op energie, die tijdelijk was verlaagd naar 9 procent, weer naar 21 procent gaat. En ook de energiebelasting gaat omhoog. Het idee daarachter is dat mensen dan gestimuleerd worden om zuinig aan te doen, en met hun verbruik zoveel mogelijk onder het gebruiksplafond te blijven.
Tarief boven verbruiksplafond twee keer duurder
'Ik denk dat heel veel mensen zich vastklampen aan het idee van het prijsplafond, en denken, gaan we er iets overheen dan zal dat wel loslopen,' zegt Sinie Oskam desgevraagd tegen de NOS. "Alleen, ga je eroverheen dan ga je gelijk heel veel meer betalen. Niet een beetje meer. En dan tikt het wel door op die toch al hoge rekening." Wie boven het verbruiksplafond komt, betaalt bij een variabel tarief zo'n 3 euro per kuub gas en zo'n 80 cent per kWh stroom.
Kabinet: 60 procent onder het prijsplafond
Het kabinet verwacht dat 60 procent van de huishoudens onder het prijsplafond uitkomt, waarmee er rekening mee wordt gehouden dat iedereen zo'n 10 procent bespaart op energie. 40 procent zit daar dus boven. Ze verbruiken jaarlijks meer dan 1200 kuub aan gas en/of 2900 kWh aan stroom.
Volgens Gaslicht.com gaat een op de zes huishoudens (1,3 miljoen) al gauw ruim 30 euro meer per maand gaat betalen dan nu. Dat zijn de huishoudens die meer dan 2000 kuub gas per jaar verbruiken en een variabel tarief hebben.
Boven de 2500 kuub -> 150 euro per maand meer
Een op de zestien huishoudens (500.000) zit zelfs boven de 2500 kuub. En dan heb je het al snel over 100, 150 euro of meer. Sinie Oskam: 'Ik kan mij voorstellen dat heel veel mensen dit soort verhogingen financieel niet kunnen dragen.' Want het gaat zeker niet altijd om bemiddelde mensen in een grote villa.
Volgens onderzoeksbureau TNO zijn mensen buiten de randstad kwetsbaar, omdat ze vaak in grote huizen wonen die slecht geïsoleerd zijn, en een relatief laag inkomen hebben, met name in Noordoost Groningen, Enschede of Heerlen. Ze verstoken relatief veel gas. en kunnen vaak niet verduurzamen, omdat ze in een huurwoning zitten.
Ook zijn er veel huishoudens die alleen vanwege hun elektriciteitsverbruik boven het plafond uitkomen. Dat zijn bijvoorbeeld huishoudens met alleen een warmtepomp.
Vergelijken loont
Vergelijken loont, ondanks het prijsplafond. Tussen de verschillende energieleveranciers zitten nog altijd grote verschillen. Gaslicht.com toont als eerste vergelijker het effect van het prijsplafond, de btw en de verwachte nieuwe belastingtarieven en netbeheerkosten. Vul uw jaarverbruik in en u ziet in een oogopslag het verschil tussen de kosten voor 2022 en 2023. U kunt vervolgens binnen 2 minuten overstappen naar een leverancier met een scherper aanbod.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (5)
Op https://www.telegraaf.nl/financieel/456041459/vastelastenbond-zorgen-over-woekerwinsten-energiebedrijven "Vastelastenbond: zorgen over woekerwinsten energiebedrijven". Zie ook https://www.vastelastenbond.nl/blog/persbericht-prijsdaling-gastarieven-leidt-mogelijk-tot-woekerwinsten-voor-energieleveranciers/ "Persbericht: Prijsdaling gastarieven leidt mogelijk tot woekerwinsten voor energieleveranciers".
Hetzelfde speelt ook bij de prijzen van benzine en diesel, stijgt de olieprijs in een korte periode flink, dan stijgen de prijzen van benzine en diesel ook meteen mee. Maar daalt de olieprijs dan weer, dan duurt het langer voordat die dan doorberekend worden in de benzine- en dieselprijzen.
Mijn vraag is of er werkelijk echt sprake is van woekerwinsten bij energiebedrijven, of zijn het veel meer de geopolitieke onzekerheden die de leveringstarieven voor gas en licht zo hoog houden?
Begrijp ik dit goed?
"...die men maakt plus een aantal opslagen voor premies die ment betaalt om risico’s (weer, onbalans, profiel) af te dekken.
Dus de staat, de belastingbetaler betaalt het ondernemersrisico?
Let wel, die staatssubsidie is dus inclusief winstpercentage voor de energiebedrijven
De EU roept dan wel dat ze de winsten gaan "afromen". De EU, de marionetten van het internationale bedrijfsleven?
In 2025 vindt accountantscontrole plaats en er komt een geschillencommissie.
Pas in 2025? Dus er is geen vinger aan de pols?
Dat ik dit nog mag meemaken.
Beste John,
Dank voor uw reactie op dit bericht waarin wij berekend hebben hoeveel en welke mensen volgend jaar juist duurder uit zijn. Voor het antwoord op uw vraag over staatssubsidie, winstmarge etc. verwijs ik u graag naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/plannen-kabinet-met-prijsplafond-voor-gas-en-elektriciteit.
Die inkoopprijzen energie worden gecontroleerd?
Beste Wiel,
Volgens de overheid maken energieleveranciers geen extra marge door het prijsplafond. Vooraf wordt een margetoets uitgevoerd. In 2025 vindt accountantscontrole plaats en er komt een geschillencommissie.
De overheid zegt het zo:
"Per leverancier wordt bepaald wat een redelijke marge is. Dat gebeurt op basis van de brutomarge van de afgelopen jaren. Deze marge is opgebouwd uit een vergoeding voor de inkoopkosten die men maakt plus een aantal opslagen voor premies die ment betaalt om risico’s (weer, onbalans, profiel) af te dekken. De brutomarge mag niet hoger zijn dan de afgelopen jaren.
Door het prijsplafond betalen veel klanten een lager tarief aan hun energieleverancier dan hun normale tarief. De overheid geeft de leveranciers een subsidie om dat te compenseren. Leveranciers moeten de subsidie gebruiken om de kosten van het prijsplafond te betalen. Een accountant controleert dit.
Als een energieleverancier in 2023 toch extra marge maakt, moet de leverancier dit bedrag terugbetalen aan de overheid."
Met vriendelijke groet,
namens de redactie van Gaslicht.com
"Meer dan een miljoen huishoudens duurder uit, ondanks prijsplafond". Niet ondanks. Dankzij, dus.
Dobber je lekker met je zeilbootje op zee zie je plotseling stuk of 15 piratenschepen op je afkomen:
Liberalisering energiemarkt. Je wordt geplunderd.
Wie heeft in des Heren naam bedacht dat liberalisering/concurrentie voor betere prijzen zorgt? Die energiebedrijven zijn geen filantropen toch? Winst is toch het motto?
Hoe kan een regering de energievoorziening van het land uit handen geven aan plunderaars? Wie heeft/hebben destijds Nederland aan die piraten overgeleverd?
Ps: Die piraten verhogen begin dit jaar de prijzen voor energie. Wie controleert of die piraten niet in de ruif van de staatssteun aan het graaien zijn?
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...