Mijn energieleverancier saldeert op maandbasis en niet op jaarbasis. Wat kan ik doen?
door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten
Gaslicht.com ontving de afgelopen tijd klachten over energieleveranciers die op maand- en kwartaalbasis salderen. Saldering moet echter over het totale verbruik van uw jaarafrekening of eindafrekening gaan. Uw energieleverancier mag dus niet uitgaan van een deel van uw verbruik. En salderen mag ook niet per maand of kwartaal. Wat kunt u doen als uw energieleverancier uw teruglevering niet met het hele verbruik verrekent?
Kamervragen
Over fouten in de energienota voor wat betreft teruglevering zonnepanelen zijn eind juni Kamervragen gesteld. Minister Jetten voor Klimaat en Energie moet die vragen nog beantwoorden en meldde begin juli dat het afgestemd moet worden met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Inmiddels staat er een veelgestelde vraag op ACM Consuwijzer: 'Mijn energieleverancier saldeert niet over de hele periode van mijn energierekening. Wat kan ik doen?' Daarbij geeft de toezichthouder in een 'Let op' aan dat op dit moment de regels niet duidelijk genoeg zijn en dat het ministerie probeert hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven. Ook is er een voorbeeldbrief opgesteld voor eigenaren van zonnepanelen die benadeeld worden door energieleveranciers.
'Regels niet duidelijk genoeg'
ACM ConsuWijzer meldt over de regels voor het salderen op haar website: 'Uw energieleverancier moet salderen op de jaarafrekening. Dus niet per kalenderjaar. Het mag niet per deel van het jaar, bijvoorbeeld per maand of kwartaal.'
Bezwaar
Verrekent uw energieleverancier uw teruglevering niet met het hele verbruik? Dan adviseert de ACM om contact op te nemen met uw energiebedrijf en om uitleg te vragen. Als de energieleverancier het probleem met de energierekening niet wil oplossen, wordt geadviseerd bezwaar in te dienen. De ACM heeft hiervoor een voorbeeldbrief opgesteld waarop de energieleverancier binnen 4 weken moet reageren.
Probleem melden
Komt u er niet samen met uw energieleverancier uit? Dan kunt u op een andere manier uw recht halen, bijvoorbeeld via de Geschillencommissie of de rechter. De toezichthouder vraagt bovendien het probleem te melden bij ACM ConsuWijzer. Daardoor helpt u ACM om te zien welke leveranciers zich niet aan de regels houden en waar zij iets aan moeten doen.
Lees meer over Salderen en terugleveren
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (3)
Als je in juni de jaar afrekening krijg en je wilt je stapt in januari over naar andere leverancier. Wat gebeurt er dan met je terug geleverd stroom van afgelopen zomer ??
Beste meneer van Kralingen,
Op de jaarnota wordt eerst gesaldeerd over de totale contractperiode. Daarna wordt er gekeken hoeveel er sinds 1 januari 2023 is teruggeleverd en verbruikt.
Is er in 2023 meer verbruikt dan teruggeleverd? Dan wordt gekeken wat daarvan binnen het verbruiksplafond valt. Voor dat deel krijgt u een vergoeding ter hoogte van het verschil tussen het contracttarief en het prijsplafondtarief.
Is er in 2023 meer teruggeleverd dan verbruikt? Dan krijgt u geen prijsplafond korting voor stroom.
Na de jaarnota in 2023 volgt de rest van het verbruiksplafond voor 2023.
Met vriendelijke groet,
Rita namens Gaslicht.com
Gerelateerde vraag, over een andere betekenis van salderen en mbt gas. Vattenfall, en ook andere leveranciers, hebben gedurende afgelopen jaar hun prijzen verhoogd. Hoe wordt bepaald tegen welke prijs het verbruikte gas is afgenomen bij de jaarafrekening? Of wordt het volledige gas verbruik tegen het per 1 oktober, dus laatst ingevoerde en hoogste tarief in rekening gebracht? Dan zou dus met terugwerkende kracht het nieuwe tarief gelden over de volledige afgelopen 11 maanden (peildatum jaarrekening is 30 sept)?
Beste meneer/mevrouw Van den Brand,
Bedankt voor uw reactie. Als u een slimme meter heeft, kunnen wij elke maand het verbruik en de teruglevering uitlezen. Zo kunnen zij uitrekenen bij welk verbruik welk tarief hoort.
Als u geen slimme meter heeft, zullen zij een schatting maken van het verbruik per maand.
Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Kijk, dit is goed om te lezen. Want ik zie door de bomen het bos niet meer. Mijn leverancier Innova is er ook niet duidelijk over. En ik heb toch ook nog steeds een vraag, ten aanzien van de sterk wisselende tarieven.
Ik ga proberen het duidelijk te stellen.
Ik lever zo'n 4200 kWh per jaar terug, en verwacht een verbruik van 5000 kWh. Ik ben per 1-9-22 bij Innova aangesloten, maar we gaan nu uiteraard een periode van minder energie opwekken en meer verbruiken (verwarmen middels airco) in. Innova hanteert variabele tarieven, en gaat meteen al komende maand fors omhoog met elektra tarieven.
Daardoor varieert dus ook mijn leverings- en terugleveringstarief steeds per maand of periode. Gelden deze tarieven dan voor de saldering? Of moeten zij eerst het verbruik salderen en dan pas kijken naar de tarieven?
Voorbeeld:
Beste meneer Mulder,
Bedankt voor uw reactie. Innove Energie saldeert op jaarbasis. Zij zullen daarom na 12 maanden kijken hoeveel u in totaal verbruikt heeft en heeft teruggeleverd. Met de verbruikcijfers die u doorgeeft, gaat u op jaarbasis meer verbruiken dan terugleveren. De terugleververgoeding is dan niet van toepassing.
Zij zullen gaan inschatten in welke maanden het overgebleven verbruik ongeveer zit om tegen dat tarief af te gaan rekenen.
Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...