Minder draagvlak voor wonen zonder gas
door Arnoud Timmerman Leestijd: 2 minuten
Het draagvlak om te stoppen met het gebruik van gas neemt af. Dat blijkt uit een peiling van klimaatbureau Hier. Minder dan de helft van de Nederlanders kan zich vinden in het kabinetsvoornemen om de cv-ketel te verbannen. Een jaar geleden was nog 57 procent positief over aardgasvrij wonen.
Minder draagvlak
In 2030 moeten 1,5 miljoen huizen gasloos zijn en in 2050 alle 7 miljoen woningen. Uit een rondgang onder 2351 respondenten blijkt dat steeds minder Nederlanders heil zien in gasloos wonen. Vooral de hoge kosten van de alternatieven worden als een probleem gezien. Het klimaatbureau begrijpt dat niet iedereen staat te springen om te stoppen met gas. "Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen".
Groningen belangrijker dan klimaatprobleem
De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft is bijna gehalveerd, terwijl de groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen juist verdubbelde. Tegenstanders geven als voornaamste reden dat het ‘weer zo’n linkse hype’ is.
Geen actieve rol bij keuze alternatief aardgas
Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Zij gaan ervan uit de gemeente met andere deskundigen de juiste keuze maakt. Ruim een kwart wil wel graag geraadpleegd worden, bijvoorbeeld door vragen in te brengen via een enquête of bijeenkomst.
Warmtepompen meest populaire alternatief
Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het meest populaire alternatief voor aardgas. Een op de vijf ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. De grootste groep (26%) moet zich er eerst beter in verdiepen en maar liefst 21 procent heeft geen voorkeur, 'als hun woning maar warm wordt'.
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...