Nieuwe gedragscode Consument en Energieleverancier
door Sinie Oskam Leestijd: 4 minuten
Per 1 januari 2021 is er een nieuwe gedragscode voor energieleveranciers van kracht. Energie-Nederland, de branchevereniging van energieleveranciers, heeft de gedragscode Consument en Energieleverancier 2020 opgesteld. Met deze nieuwe gedragscode willen zij bijdragen aan het consumentenvertrouwen in de vrije energiemarkt. Wat staat erin?
Toepassen van de gedragscode
In de gedragscode staan alle regels waaraan energieleveranciers en tussenpersonen zich moeten houden bij de verkoop van energiecontracten. Opvallend in de vernieuwde gedragscode is dat er veel aandacht is voor eerlijke verkoop door tussenpersonen. Niet zo gek, gezien de agressieve verkoop van energiecontracten wat nog steeds plaatsvindt. Ondanks het feit dat de Autoriteit Consument & Markt al sinds 2019 misleidende verkopers aan de telefoon of aan de deur aanpakt. De nieuwe gedragscode is er dus onder meer op gericht om de kwaliteit bij de werving van klanten te verbeteren. Wij hebben de gedragscode doorgenomen en zien dat hierin grote stappen zijn gezet. Verkopers mogen niet meer zomaar consumenten overrompelen.
Energieleveranciers (of een bedrijf dat namens een energiebedrijf opereert) die de gedragscode toepassen, geven aan dat zij:
– consumenten goed zullen voorlichten,
– bij het werven van klanten consumenten op een goede en eerlijke manier benaderen,
– een wisseling van leverancier voor de consument op een zo goed mogelijke manier afwikkelen.
De belangrijkste veranderingen
De gedragscode is op diverse punten aangepast ten opzichte van de eerdere versie uit 2015. Graag zetten we de belangrijkste punten op een rij:
- De leverancier is te allen tijde verantwoordelijk voor de contacten met consumenten die door en namens hem plaatsvinden.
- Iedere verkoper maakt vanaf de start van het verkoopgesprek duidelijk wat het doel van het gesprek is en namens welke leverancier(s) hij/zij optreedt. Het mag dus nooit zo zijn dat u pas aan het eind van het gesprek door heeft dat u met een verkoper van een bepaalde energieleverancier spreekt en dat u op het punt staat een energiecontract af te sluiten.
- De verkoper respecteert de wens van de consument wanneer die aangeeft geen verkoop aan de deur te willen of aangeeft dat contact ongelegen komt. Dat kan mondeling zijn, maar bijvoorbeeld ook via een deursticker. Bestel onze gratis deursticker als u geen behoefte heeft aan energieverkopers aan de deur.
- De regels voor telefonische verkoop worden nog strikter. Een leveringsovereenkomst is niet geldig als u tijdens het telefoongesprek wordt gevraagd om akkoord te gaan met het contract, zonder het contract en de algemene voorwaarden te hebben kunnen lezen. Contractverlengingen zijn hiervan uitgezonderd. Een bandopname waarop u akkoord geeft, of druk tijdens het gesprek op 1 om akkoord te geven mag dus niet meer als u niet de tijd heeft gehad de overeenkomst rustig door te nemen.
- De leverancier brengt geen opzegvergoeding in rekening bij de consument en betaalt de eventuele welkomstpremie of andere eenmalige beloning uit indien de overstapdatum 2 weken of korter voor de eindecontractdatum van zijn geldende leveringsovereenkomst valt. Dus stapt u onverhoopt anderhalve week te vroeg over, dan geeft dat geen problemen meer.
- De samenwerking tussen energieleveranciers en externe partijen moet aan vele regels voldoen. Ook deze zijn vastgelegd in de overeenkomst. Gaslicht.com en Energiewereld.nl houden zich al jaren aan alle in de nieuwe gedragscode opgelegde eisen. Voor ons is de gedragscode dus geen enkel probleem. Wij zijn juist blij met alle aanpassingen die bijdragen aan het terugdringen van oneerlijke handelspraktijken.
Niet alle leveranciers volgen de gedragscode
Het volgen van de gedragscode is vrijwillig en energieleveranciers kunnen zelf bepalen of zij de gedragscode willen naleven. Bovenstaande punten gelden dus voor de leveranciers die de nieuwe gedragscode ondertekenen. Toch betekent dat niet dat leveranciers die de gedragscode niet tekenen vrij spel hebben. Veel van de regels in de gedragscode zijn gebaseerd op geldende wet- en regelgeving. De lijst met leveranciers die de nieuwe gedragscode volgen is nog niet volledig en kan de komende tijd nog worden aangevuld. Kijk voor een actuele lijst bij Energie-Nederland. Op Gaslicht.com én Energiewereld.nl geven wij aan welke energieleveranciers zich aan de gedragscode houden.
Meldpunt ongewenste energieverkoop
Bent u benaderd door een telefonische verkoper of deurverkoper van energie, of heeft u een energiecontract via hen afgesloten en voelt u zich gedupeerd? Meld uw klacht en samen zorgen we dat deze praktijken stoppen.
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...