Nieuwsupdate salderingsoerwoud
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Vorige week berichtte Gaslicht.com over de salderingswijze van energieleveranciers bij zonnepaneelbezitters. Aanleiding hiertoe was de verwarring en onduidelijkheid bij consumenten over salderen en terugleveren. Doel was om meer duidelijkheid te creëren in het salderingsoerwoud. Uit onderzoek bleek dat een aantal leveranciers op een voor de consument ongunstige wijze zou salderen. Sindsdien is er enige commotie ontstaan. Hoe zit het nu precies?
Dat er veel onduidelijkheid bestaat rondom zonnepanelen, salderen en terugleveren is bij deze nogmaals bevestigd. Naar nu blijkt, zijn er ondanks zorgvuldig onderzoek interpretatieverschillen ontstaan. Nadat wij na publicatie signalen ontvingen dat enkele leveranciers toch op een andere wijze salderen dan aan ons schriftelijk is bevestigd, zijn wij opnieuw navraag gaan doen.
Na overleg met Delta, Energiedirect.nl, Electrabel en NLE is gelukkig gebleken dat ze niet ongunstig salderen.
Delta verwoordt het nu als volgt:
"Het aantal kWh dat een klant verbruikt wordt weggestreept tegen het aantal kWh dat een klant opwekt per telwerk (hoog- en laag tarief). Wanneer de klant meer opwekt dan hij heeft verbruikt, wordt dit restant verrekend tegen het geldende tarief voor het betreffende telwerk (hoog of laag tarief). Over het totaal aantal kWh verbruik dat overblijft, wordt vervolgens belasting geheven."
Energiedirect.nl heeft als volgt gereageerd:
"We kunnen bevestigen dat we per telwerk de (terug)levertarieven (welke gelijk zijn per telwerk) in rekening brengen. De terugleververgoeding is dus gelijk aan het kale leveringstarief conform contract (per telwerk). De energiebelasting wordt berekend op het totale uiteindelijke verbruik van alle telwerken tezamen. Hierdoor kan er voor de klant nooit een nadelige situatie ontstaan."
Electrabel en NLE hebben ons het volgende bevestigd:
"Het restant per telwerk wordt berekend tegen terugleververgoeding. Energiebelasting van het totaal verbruik wordt gesaldeerd met energiebelasting van de totaal opgewekte energie."
Uiteraard betreuren wij het ontstane misverstand over de salderingswijze. Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl is de informatie inmiddels geüpdatet. Ook veel leveranciers hebben de uitleg over deze complexe materie nu verduidelijkt op hun websites. Enkele leveranciers nemen daarbij veel onduidelijkheid weg door concrete rekenvoorbeelden te publiceren.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...