Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ontdek hoe uw voorschot of termijnbedrag tot stand komt

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 4 minuten

Elke maand betaalt u alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Hoe wordt dat voorschotbedrag of termijnbedrag eigenlijk berekend, wanneer past u het aan en wat gebeurt er als u overstapt? De belangrijkste vragen en antwoorden over uw maandelijkse voorschot voor energie.

Voorschot of termijnbedrag

Het voorschotbedrag wordt door sommige energieleveranciers ook wel termijnbedrag genoemd. Het is een inschatting van uw gemiddelde maandelijkse kosten voor stroom en gas. U betaalt zo iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Het bedrag dat u betaalt is elke maand hetzelfde. Dat is wel zo prettig. Als u namelijk elke maand uw daadwerkelijke verbruik zou moeten betalen, zou u in de winter stevige rekeningen krijgen.

Hoe komt het voorschotbedrag tot stand?

In het voorschotbedrag zitten alle kosten voor energie verrekend. Naast de kosten voor het verbruik van gas en stroom gaat het om vastrecht, netbeheerkosten, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Als u overstapt van energieleverancier, dan krijgt u een nieuw voorschotbedrag. Uw nieuwe energieleverancier kijkt daarvoor naar de hoeveelheid gas en stroom die er in de afgelopen periode verbruikt is op uw adres. Ook wordt rekening gehouden met de verwachte prijzen en seizoensinvloeden.

Wat gebeurt er met het voorschot als ik verhuis?

Die methode werkt voor de meeste mensen goed. Maar wie net verhuisd is, kan voor verrassingen komen te staan. Als de vorige bewoners veel meer gas en stroom verbruikten, krijgt u een hoger voorschotbedrag dan nodig is. Andersom kan natuurlijk ook. Gelukkig is het tegenwoordig bij de meeste leveranciers mogelijk om het voorschotbedrag aan te passen. Het is tenslotte leuker om aan het eind van het jaar geld terug te krijgen dan te moeten bijbetalen. Sommige leveranciers hebben zelfs een tool waarbij u uw eigen verbruik en voorschot als het ware kunt managen. Voorbeelden zijn de verbruiksmanager van Essent en de termijnbedragmanager van Nuon.

Hoe wordt het voorschot bepaald als ik een nieuwbouwwoning betrek?

Bij nieuwbouwwoningen zijn natuurlijk geen historische verbruiksgegevens bekend. Dan wordt het voorschot bepaald aan de hand van het verwachte jaarverbruik en het afgesproken leveringstarief. De leverancier kijkt daarbij naar de grootte van de woning, de ligging en de mate van isolatie. U kunt in overleg met uw energieleverancier nagaan wat een reëel voorschotbedrag is voor uw woning.

Wordt er rekening gehouden met zonnepanelen?

Als u zonnepanelen aanschaft, verandert het voorschot niet automatisch. Als u niets doet zult u na een jaar zien dat uw voorschotten omlaag gaan, omdat uw leverancier ziet dat het historisch verbruik daalt. U kunt natuurlijk ook zelf eerder het voorschotbedrag verlagen.

Mijn gezinssituatie verandert. Wat moet ik doen met het voorschot?

Ook als uw gezinssituatie verandert is het slim om het voorschotbedrag aan te passen. wie gaat samenwonen verbruikt bijvoorbeeld meer energie. Terwijl als de kinderen het huis uit zijn, het verbruik juist daalt.

Waarom wijkt mijn voorschot af van dat op Gaslicht.com?

Als u overstapt via Gaslicht.com krijgt u een indicatie van uw energiekosten. Het voorschotbedrag dat u vindt in de pakketdetails kan afwijken van het daadwerkelijke voorschotbedrag. Hoe dat kan? In onze vergelijking gaan we uit van verbruiksgegevens die overstappers zelf invullen. De leverancier kijkt naar het daadwerkelijke, gemiddelde verbruik in de afgelopen periode, naar de verwachte prijzen en naar seizoensinvloeden. Grote kans dat daar verschil tussen zit. Het is daarom verstandig om een jaarafrekening bij de hand te houden als u onze energievergelijker invult. U kunt dan uw verbruik zo nauwkeurig mogelijk aangeven. Bedenk wel: ervaringen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. U weet immers nooit vooraf of we een strenge winter krijgen.

Is het verstandig voorschotbedragen te vergelijken?

Bij het kiezen van een energieleverancier is het niet verstandig om uw huidige voorschotbedrag te vergelijken met het indicatieve voorschotbedrag dat u op de website ziet. In de tussentijd zijn de tarieven en overheidsheffingen namelijk veranderd. Het is net als bij benzineprijzen. U vergelijkt ook de huidige benzineprijs niet met de prijs die u vorig jaar betaalde. Het is verstandiger om te kijken naar de tarieven, het vastrecht en de korting. Onze energievergelijker doet dat automatisch. Zo weet u zeker dat u het meest voordelig actiepakket krijgt.

Zit de korting in het voorschotbedrag verwerkt?

Houd er ook rekening mee dat een eventuele korting vaak pas aan het eind van het jaar uitgekeerd wordt. Die korting zit dus niet verwerkt in het maandelijkse voorschotbedrag. Als u halverwege de maand overstapt, kan het gebeuren dat zowel uw oude als nieuwe leverancier een voorschotbedrag in rekening brengt voor de overstapmaand. Het bedrag dat u teveel betaalt bij uw oude leverancier, wordt verrekend via de eindafrekening.

Lees meer over de voorschotrekening

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 6 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Paul ()

Hi Paul,

Als je al een vergoeding voor per saldo geleverde energie krijgt, immers niet elke maatschappij vergoed dit, is het in de regel alleen de 'kale' stroomprijs (effectief zo'n 6 à 7 eurocent).

Hier wordt je niet veel wijzer van. Mijns inziens kan je het inderdaad beter 'verstoken', alhoewel dit normaliter een erg dure manier van verwarming is.

Gr., Paul

Geplaatst door: Paul Bruschke ()

Begin dit jaar zonnepanelen laten plaatsen. Ik heb nu (10 dec.) een elektriciteitsoverschot van 582KWh. Mijn vraag is: Is het financieel gunstiger om dit surplus 'te verstoken met elektrische bijzetkacheltjes' om het gasverbruik te verminderen tot het salderen gelijk is, of de extra opgewekte KWh's te laten vergoeden? Noot: de elektrische radiatoren heb ik reeds in mijn bezit.
Bij voorbaat dank, Paul.

Opmerking van de redactie op 12-12-2014
Over het algemeen verbruikt u in de zomer snel minder dan u opwekt, omdat we dan de meeste zonuren hebben. In de winter is dit aantal zonuren lager, dus zult u meer verbruiken dan u opwekt. Als u ondanks dat verwacht opgewekte energie over te houden, dan kan het inderdaad gunstig zijn om dit overschot te gebruiken om elektrisch bij te verwarmen. Wel is het dan verstandig om regelmatig uw meter in de gaten te houden, omdat elektrisch verwarmen uiteindelijk wel vaak minder voordelig is dan op gas verwarmen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.