'Met een overstap van energieleverancier kan tot bijna € 400 per jaar bespaard worden'
Leestijd: 3 minuten
Ruim 1,6 miljoen huishoudens zijn het afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier. Met een overstap van energieleverancier kan tot bijna 400 euro op jaarbasis bespaard worden. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2021 die de Autoriteit Consument & Markt op 1 juni publiceerde. Ons advies: dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar.
Overstap van energieleverancier: zelfs 5x of meer
Steeds meer huishoudens zijn inmiddels ten minste één keer overgestapt van energieleverancier. Het percentage consumenten dat nog nooit is overgestapt neemt verder af en consumenten stappen vaker over. Een kwart van de overstappers is zelfs 5 of meer keer overgestapt. Toch zegt nog altijd een kwart van de ondervraagden nog nooit te zijn overgestapt.
Geen tijdige informatie over prijswijzigingen
Energieleveranciers moeten hun klanten minstens 30 dagen van te voren informeren over prijswijzigingen. Ruim de helft van de consumenten geeft echter aan dat zij niet 30 dagen voorafgaand aan een prijswijziging zijn geïnformeerd. Dit is een signaal wat Gaslicht.com herkent. Leveranciers hebben ook op dit moment nog lang niet alle klanten op de hoogte gebracht over de geplande veranderingen per 1 juli. De verwachting is dat dit voor het overgrote deel pas eind juni zal gebeuren. De ACM roept energieleveranciers daarom dringend op om zich te houden aan de 30 dagen termijn bij prijswijzigingen. Consumenten die door hun energieleverancier niet of te laat worden geïnformeerd over prijswijzigingen kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.
Duurzaamheid
Naast overstappen concludeert de ACM dat de consument ook op andere vlakken meer regie pakt over de energierekening. Meer dan een kwart van de consumenten heeft zonnepanelen op het dak en/of een slimme thermostaat. Verder blijkt dat bij een overgrote meerderheid van de consumenten (81 procent) maatregelen zijn getroffen om de woning te verduurzamen, in de vorm van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie of HR++-glas.
Overgrote meerderheid neemt groene stroom af
Uit eigen cijfers van de ACM blijkt dat in totaal een kleine acht op de tien consumenten stroom met een groen label afneemt, dat is de overgrote meerderheid. De overigen nemen grijze stroom af.
Thuiswerken effect op overstapgedrag?
Voorafgaand aan de meting was de aanname dat door de coronacrisis het energieverbruik (iets) zou toenemen. Daardoor zouden consumenten mogelijk eerder geneigd zijn om naar een goedkopere energieleverancier over te stappen. Dat is volgens het rapport niet waar gebleken. Gaslicht.com herkent zich niet in deze conclusie, maar zag vooral een verschuiving van de piek naar het begin van de crisis.
Explosieve stijging variabele tarieven verwacht per 1 juli
De coronacrisis, de daaropvolgende daling van de olieprijzen en het thuiswerken zorgde voor een ongekende piek in het aantal overstappen in april en mei vorig jaar. Echter zorgen bijzonder lage variabele energietarieven er het afgelopen halfjaar voor dat het niet gunstig lijkt om over te stappen. Omdat de jaarkosten nog gebaseerd worden op lage variabele tarieven die eind vorig jaar zijn vastgesteld. Die gekke situatie zal naar verwachting nog een kleine maand duren (tot 1 juli), waarna de variabele tarieven explosief zullen stijgen. Gemiddeld zal daarmee een contract met variabele tarieven weer ouderwets enkele honderden euro's duurder worden op jaarbasis.
Uit het rapport blijkt dat ruim een kwart van de huishoudens (27%) het afgelopen jaar is overgestapt. Dat betekent dat maar liefst 73% van de huishoudens niet is overgestapt. Doen ze dat dit jaar opnieuw niet, dan laten ze gemiddeld zo'n 400 euro per huishouden aan besparingen liggen. Ons advies: dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...