Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen van energieleverancier? Tien tips!

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 5 minuten

Overstappen van energieleverancier kan u jaarlijks honderden euro’s opleveren. Rosalinde van Asselt van de servicedesk geeft tips waar u op moet letten, zodat u maximaal bespaart op uw energierekening. Lees de tien tips voor het kiezen van de juiste energieleverancier

1. Vergelijk het verlengaanbod met de Energievergelijker

Heeft u van uw huidige energieleverancier een verlengaanbod ontvangen? Vergelijk dit aanbod dan met het aanbod op Gaslicht.com. Bel hiervoor gerust met de servicedesk. Wij vergelijken dan uw aanbieding met de voordeligste energiecontracten op de site. Soms is een verlengaanbod interessant, maar vaak is overstappen of verlengen via Gaslicht.com toch nog voordeliger.

2. Stap op tijd over

Nadat u zich heeft aangemeld voor een nieuw energiecontract heeft u 14 kalenderdagen bedenktijd en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen bij de huidige leverancier. Daarom duurt een overstap altijd een aantal weken. Wij raden u daarom aan om uw overstap alvast te regelen voordat uw contract afloopt. Zo voorkomt u dat u de duurdere variabele tarieven voor onbepaalde tijd gaat betalen. Met de contractwekker van Gaslicht.com krijgt u een reminder om op tijd over te stappen.

3. Stap niet te vroeg over

Wanneer u overstapt dan kijkt de nieuwe leverancier wanneer het huidige contract afloopt. Zit u kort voor de einddatum van uw contract? Dan zal de leverancier die datum afwachten. Maar stapt u bijvoorbeeld al na een paar maanden na het ingaan van uw contract over, dan wordt uw overstap zo snel mogelijk geregeld. U krijgt dan vaak een boete van uw huidige energieleverancier en loopt de eventuele korting mis. Elke leverancier heeft andere switchtermijnen, periodes waarin wordt afgewacht tot uw contract afloopt. De kortste switchtermijn is op dit moment 75 dagen. Als u dus ongeveer 2 maanden voor het aflopen van uw contract afloopt overstapt, dan zit u goed! Lees meer over het juiste overstapmoment.

4. Vergelijk het huidige aanbod niet met uw aflopende energiecontract

Dat klinkt misschien gek, maar het heeft geen zin. Net zoals het geen zin heeft om de benzineprijs van nu te vergelijken met de benzineprijs van vorig jaar. U kunt beter de goedkoopste pomp op dít moment zoeken. Zo is het ook bij gas en stroom. Als u niet overstapt gaat u vanzelf automatisch het variabele tarief voor onbepaalde tijd betalen bij uw huidige leverancier, dus dat is het tarief waar u dan eigenlijk mee moet gaan vergelijken. Dat tarief ligt flink hoger dan de actietarieven van nieuwe aanbiedingen, zoals u kunt zien in onze energievergelijker.

5. Vergelijk kortingen, tarieven én vastrecht

Een hoge korting lijkt aantrekkelijk, maar zegt niet alles. Lage tarieven voor gas en stroom kunnen een contract ook aantrekkelijk maken, net als lage vaste kosten, zoals vastrecht. In onze energievergelijker nemen we alle kosten mee in de vergelijking. Probeer uw verbruik goed in te schatten. Komt in de vergelijking een contract met een lagere korting of zelfs zonder korting bovenaan? Dan is dat de beste deal voor u!

6. Vergelijk op prijs én kwaliteit

Natuurlijk is niet alleen de laagste prijs voor gas en stroom belangrijk. U wilt natuurlijk ook weten hoe het zit met bijvoorbeeld de service van een leverancier. Gaslicht.com helpt u daarbij. Lees de ervaringen en bekijk beoordelingen van andere overstappers. Kijk hoe leveranciers volgens ons eigen onderzoek scoren op belangrijke criteria. En lees onafhankelijke onderzoeken naar de dienstverlening van leveranciers. Dat alles resulteert in de prijs/kwaliteitscore.

7. Geef uw meterstanden op tijd door

Als u overstapt dan is het voor de oude en nieuwe leverancier belangrijk de meterstanden te weten. De nieuwe leverancier zal deze bij u opvragen en zorgt er voor dat deze aan de netwerkbeheerder worden doorgegeven, zodat de oude leverancier deze ook kan inzien. Als u de meterstanden niet doorgeeft dan zal er een schatting gemaakt worden. Die schatting kan afwijken van het daadwerkelijke verbruik. Geef daarom de meterstanden door zodra hier om gevraagd wordt. Dan weet u zeker dat u een juiste eindafrekening krijgt én een nieuw voorschot dat bij uw verbruik past.

8. Wel of niet overstappen na de wintermaanden?

Het voorschotbedrag dat u maandelijks betaalt voor stroom en gas is een gemiddelde. In de winter verbruikt u meer dan waar u voor betaalt, in de zomer juist minder. Stapt u net na de wintermaanden over en duurt het nog even voordat u eigenlijk een jaarafrekening zou krijgen? Dan zou het kunnen dat u moet bijbetalen. Als u dit vervelend vindt kunt u beter wachten met overstappen tot de volgende jaarafrekening. Lees meer over overstappen na de wintermaanden.

9. Overstappen met zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft wordt de energie die u opwekt weggestreept tegen de energie die u heeft verbruikt. Dit heet salderen. Voor alles wat u dan meer opgewekt heeft dan u verbruikt heeft krijgt u een terugleververgoeding exclusief energiebelasting. Dat is minder gunstig dan salderen. Vergelijk daarom uw meterstanden met de laatste eindafrekening. Heeft u sinds die tijd meer verbruikt dan opgewekt? Dan kunt u zonder nadelen overstappen. Heeft u in die periode meer opgewekt dan u heeft verbruikt? Dan is het gunstiger om te wachten tot de volgende jaarafrekening of totdat u ziet dat uw verbruik weer hoger is dan de opgewekte energie.

10. Stap elk jaar over!

Loopt uw contract over ongeveer 2 maanden af, heeft u nog geen nieuw contract afgesloten en vormt het seizoen voor u ook geen belemmering? Stap dan vooral over, want dan kunt u zeker besparen. En blijf vooral overstappen, want dan bespaart u het meest. Overstappen is simpel. U regelt het met een paar muisklikken. Vindt u het vergelijken op de site toch nog wat lastig? Bel gerust met onze servicedesk, wij helpen u graag.

Heeft u ook een tip?

Laat het Gaslicht.com weten. We zijn benieuwd!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Jan ()

Mooi verkooppraatje.

Geplaatst door: S.R. Woldringh ()

Via groepsveiling.nl krijg ik nu een aanbod van 2836,56 per jaar via budgetenergie bij een verbruik van 3350/3350 kwh en 2500 m3.
Bij gaslicht.com betaal ik daarvoor 2976,33.
Dit verschil is wel erg groot, dus moet ik nu via groepsveiling overstappen?

Geplaatst door: wilma ()

ik lees niets over duurzaamheid, jammer. zo komen we er nooit!!

Geplaatst door: A. Wilborts ()

Wil geen toekomstige aanbiedingen van de NLE meer ontvangen, venwege poging tot oplichting!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.