Overstappen via energieveiling voordeliger?
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 4 minuten
Is overstappen via een energieveiling makkelijker en voordeliger dan via een energievergelijker? Dat vragen sommige mensen zich af. Overstappen via Gaslicht.com is kinderlijk eenvoudig en meestal heeft u een betere deal. We leggen graag uit hoe dat komt.
Wat is een energieveiling?
Een energieveiling of energiecollectief is een groepsaanbieding van een energiecontract door een energieleverancier. Consumenten kunnen zich hiervoor vrijblijvend inschrijven bij de organisator van de energieveiling. Omdat duizenden mensen dit tegelijk doen, is het interessant voor de energieleverancier.
Hoe werkt een energieveiling of energiecollectief?
De leverancier die de laagste jaarprijs biedt, wint de veiling en mag vervolgens dit contract via de organisator van de energieveiling aanbieden aan iedereen die zich heeft ingeschreven. De energieleverancier die de energieveiling wint, betaalt een zeer hoog bedrag per overstappende klant aan de organisator van de veiling. Dit is een lucratieve handel voor de organisatoren. Zodoende promoten organisaties als Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond energieveilingen waarschijnlijk meer dan hun energievergelijkers.
Vereniging Eigen Huis was de eerste die met energieveilingen begon. De Collectieve Inkoop Energie is in 2009 opgericht met een naar eigen zeggen belangrijke reden: "de grote drie’ (Essent, Nuon en Eneco) dicteerden de markt en van echte marktwerking was geen sprake. Dat moest anders".
Elk jaar energierekening onder de loep
Veel partijen zijn hun initiatief gevolgd. "Een grote groep consumenten is zelfs professioneel ‘switcher’; zij nemen elk jaar de energierekening onder de loep en stappen zo nodig over", aldus de brancheorganisatie. De grote vraag is of overstappen via zo'n energieveiling voordeliger en makkelijker is dan via een energievergelijker als Gaslicht.com.
Hoop besparen
Volgens de Consumentenbond kun je met zowel het Energiecollectief als de Energievergelijker een hoop geld besparen op je energierekening. Door enkele belangrijke verschillen biedt de Consumentenbond ze toch allebei aan. Naar eigen zeggen biedt de energievergelijker meer opties. Zo zijn energieleveranciers te vergelijken op duurzaamheid en klanttevredenheid en kan men selecteren op groene of grijze stroom en op de looptijd van het contract. Daarnaast zijn er vaak kortlopende actieproducten die wekelijks kunnen veranderen. Verder bevatten de acties vaak hogere kortingen (een eenmalige korting die wordt verrekend met je jaarafrekening). Daar staat tegenover dat het Energiecollectief juist lagere leveringstarieven heeft. 'Verbruik je veel energie, dan kunnen lage leveringstarieven een stuk voordeliger zijn dan een hoge korting', stelt de consumentenorganisatie.
Energieveilingen niet goedkoper of makkelijker
Uit onderzoek blijkt dat energiecontracten die worden aangeboden via energieveilingen niet altijd het voordeligst zijn. Naast bovengenoemde oorzaken komt het omdat niet alle energieleveranciers deelnemen aan de veiling. Ook worden niet alle energiecontracten meegenomen in de veiling. Daarom is het verstandig om, voordat u besluit over te stappen via een collectieve energie-veiling, alle prijzen van energie te vergelijken. Maar het is toch veel gemakkelijker om via een collectief over te stappen? Ook dat berust op een misverstand. Lees de ervaringen van overstappers via Gaslicht.com er maar eens op na.
Conclusie
Dat men doorgaans meer bespaart door zelf te vergelijken blijkt ook weer uit een vergelijking van de veilingen van het laatste kwartaal van 2017 met het aanbod op Gaslicht.com. We keken naar het energieverbruik van een gemiddeld huishouden: 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas in gasregio 1. Zie onderstaande afbeelding (klik erop voor een vergroting). In de meeste gevallen zijn deze huishoudens voordeliger uit door over te stappen via een energievergelijker. Slechts in 4 gevallen was de gemiddelde verbruiker goedkoper uit via een veiling. Maar dan zit je wel 3 jaar aan het contract vast. En daardoor profiteer je niet 3x van een korting bij een 1-jarig contract! Het voordeel kan momenteel makkelijk oplopen tot ruim € 250. U kunt daarbij zelf de keuze maken voor het meest geschikte energiecontract. En u kunt overstappen op het moment dat u zelf wilt.
Uitslag energieveilingen 4e kwartaal 2017
Ingeschreven voor een nieuwe energieveiling of vragen over een aanbieding die u heeft ontvangen? Neem gerust contact op met onze servicedesk. Wij zijn dagelijks bereikbaar via Whatsapp, mail of telefonisch via 0342-411350.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
hallo Sanne, mijn vraag is: kunt u naast uw prijsvergelijking ook aangeven welke energiemij voor haar klanten het meest interessante aanbod mbt aanschaf van zonnepanelen heeft?
MvGroet Andre Oude Luttikhuis
Denekamp
Bedankt voor uw reactie. Helaas kunnen wij niet vergelijken welke energieleverancier het voordeligste aanbod heeft om zonnepanelen te kopen. Hiervoor zult u echt bij de leveranciers zelf moeten zijn. Wij raden wel aan om bij het onderzoeken hiervan rekening te houden met overeenkomsten waarbij u verplicht bij de energieleverancier moet blijven. Over het algemeen kunt u dan niet profiteren van de voordeligste energiecontracten. Zonnepanelen via partij anders dan een energieleverancier, of bij de energieleverancier zonder verplichting tot het afnemen van energie bij hun is dus wel het overwegen waard. Wel kunnen wij met u meekijken welke energieleverancier het voordeligste aanbod heeft als u zelf stroom opwekt. Bel gerust naar 0342 411350 dan helpen wij u graag!
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...