Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen vlak na de winter verstandig? Kom erachter!

15 reacties Leestijd: 3 minuten

Het zonnetje laat zich vaker zien en de thermostaat kan wat lager: de lente begint! Na een periode van ijzige kou met hoge energiekosten vraagt u zich misschien af of deze ook omlaag kunnen. Overstappen naar een goedkope energieleverancier, maar is dat zo vlak na de winter wel verstandig? Gaslicht.com legt uit dat het eigenlijk niks uitmaakt.

Bijbetalen of geld terugkrijgen op jaar- of eindafrekening

gl-poppetje-jaarafrekening.pngIeder jaar krijgt u een jaarafrekening van uw energieleverancier. Stapt u over naar een andere energieleverancier dan ontvangt u een eindafrekening. Op deze energierekening is te zien hoeveel elektriciteit en gas daadwerkelijk verbruikt is. Aan de hand van de geïncasseerde termijnbedragen wordt het werkelijke verbruik verrekend. Heeft u minder verbruikt dan wat u aan termijnbedragen betaald heeft, dan krijgt u geld terug van uw leverancier. Heeft u meer verbruikt dan verwacht, dan zult u het restant moeten bijbetalen.

Termijnbedrag versus daadwerkelijk verbruik

Uw energieverbruik verschilt per maand (in de winter verstookt u immers meer dan in de zomer), uw termijnbedrag niet. Dat wordt vastgesteld op basis van het geschatte energieverbruik voor een heel jaar. Die kosten worden gelijk verdeeld over twaalf maanden. In feite betaalt u daardoor in de zomer teveel voor uw daadwerkelijke verbruik, en in de winter te weinig. 

Overstappen vlak na de winter verstandig?

Hierdoor vragen veel mensen zich in deze periode van het jaar af of het dan wel zo verstandig is om nu over te stappen. Voor consumenten die ieder jaar switchen of verlengen maakt het moment van overstappen echter niet uit. Het risico op veel bijbetalen komt alleen in uitzonderlijke situaties voor:

-   Als u een contract voor onbepaalde tijd heeft waarvan u vlak voor de wintermaanden de jaarafrekening heeft ontvangen
-   Als u vlak voor de wintermaanden een contract voor bepaalde tijd heeft afgesloten en dit voortijdig opzegt (lees: te vroeg)

In deze gevallen moet u nog betalen voor de relatief dure wintermaanden, die nog niet verrekend zijn met de goedkope zomermaanden. Het omgekeerde geldt als u vlak na de zomer van leverancier wisselt. Dan krijgt u hoogst waarschijnlijk geld terug van uw leverancier. Per saldo maakt het echter niet uit. U betaalt namelijk uiteindelijk precies voor wat u daadwerkelijk verbruikt! 

Wacht niet met overstappen!

Hoewel er dus een kleine kans bestaat op bijbetalen, bent u wel voordeliger uit als u overstapt naar een gunstiger energiecontract. Als u nog nooit bent gewisseld of als uw vorige energiecontract al is verlopen, betaalt u namelijk de standaard variabele energietarieven. En die zijn veelal hoger! Zonde, vooral als u bedenkt dat een overstap gemiddeld 4 tot 6 weken in beslag neemt. Al die tijd betaalt u dus teveel voor uw energie.

Loopt uw energiecontract binnenkort af, dan loont energietarieven vergelijken op Gaslicht.com zeer de moeite. U profiteert niet alleen van lagere energietarieven, maar vaak ook van een mooie welkomstpremie!

Lees meer over het juiste overstapmoment

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 1 juli 2021

Reacties (15)

Geplaatst door: Jos ()

Is het gunstig om na de uitspraken van Prinsjesdag je energie voor gas en stroom nu nog in 2018 voor bijvoorbeeld 5 jaar vast te zetten? aangezien er een verhoging aangekondigd is.
Tevens de vraag of overstappen zich nu loont voor de winter bijv. November, heb in juni de jaarafrekening gehad en geen vast contract, kan meteen overstappen.

Opmerking van de redactie op 01-10-2018
Bedankt voor uw bericht. Per 1 januari 2019 wijzigt de energiebelasting, ongeacht welk contract. Hiervoor maakt het dus niet uit of u een contract voor 1 of 5 jaar heeft, als de energiebelasting wijzigt, moeten we dit allemaal betalen.

Als u net in juni de jaarafrekening heeft ontvangen, is het verstandiger om nu over te stappen in plaats van na de winter. De kans op bijbetaling na de zomer is een stuk kleiner dan na de winter. U betaalt namelijk in de zomer te veel in verhouding met het verbruik en in de winter betaalt te weinig in verhouding met uw verbruik.

Mochten er vragen zijn dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt ons bereiken op 0342 411 350 of per mail naar info@gaslicht.com.
Geplaatst door: Robbert ()

En zit er nog verschil door het jaar heen qua tarieven (uiteraard, die schommelen natuurlijk het hele jaar door) en qua welkomstbonussen? Door de 1-jaarscontracten die ik kies, ligt mijn overstapmoment nu altijd rond maart in het jaar. Maar wellicht zijn de welkomstbonussen structureel hoger in de zomer of herfst? Of liggen de energietarieven altijd lager in de herfst. Dat het mogelijk verstandiger is om altijd in de herfst over te stappen, ik ben benieuwd of dat bijgehouden is en of daar antwoord op te geven is.

Opmerking van de redactie op 29-03-2018
Als we naar de aanbiedingen uit het verleden kijken dan is daar geen duidelijke lijn in terug te vinden rondom het moment van het jaar. Hoe aantrekkelijk de aanbieding is hangt van zoveel verschillende factoren af, denk aan de inkoopprijzen, de concurrentie maar ook sales doelstellingen van de leverancier. Er valt eigenlijk geen voorspelling in de actieaanbiedingen te doen. Vandaar dat wij altijd aanraden over te stappen zodra het contract binnen 2 maanden afloopt. Dan wordt u aansluitend overgenomen en voorkomt u dat u tijdelijk een duurder tarief gaat betalen.
Geplaatst door: Piet Jongkees ()

Wil je nou echt ""voordeliger"" uit zijn, volg dan de grondstoffen-beurs, en speculeer daar mee; daar kopen en verkopen alle energie-leveranciers hoeveelheden gas en electriciteit om hun tekorten en hun overschotten in te dekken en doen ook daar hun termijn-aankopen en verkopen. Immers veel van de energie-aanbieders (via gaslicht) hebben geen eigen produktie-eenheden. Weer eens wat anders dan de aandelen-beurs. Overigens voor ons klein-verbruikers is gas in geld veel belangrijker ( verbruik x geld) dan elektriciteit, alles excl. belastingen; kijk maar naar je eindafrekening. Je kunt je dan ook het beste op gas focussen. Ter info, de gasprijs sloot afgelopen vrijdag 23/3 op de grondstoffen-beurs op 17,20 (in euro''s per MWH.) 1 MWH is ca. 102,4 m3 gas) Succes.

Geplaatst door: Paul ()

In de openingszin van het artikel wordt vermeld dat in het voorjaar de thermostaat omlaag kan. De thermostaat kan lager? Een thermostaat is een apparaat dat er automatisch voor zorgt dat de ingestelde voorkeurstemperatuur wordt bereikt. Daar moet je zo weinig mogelijk aan komen. Je moet ‘m zelf zijn werk laten doen. Als de omgevingstemperatuur hoger wordt zal hij automatisch minder vaak aanslaan. Bovendien kost het veel energie (geld) als je de temperatuur laat schommelen. ‘s Nachts wel uitzetten. Daar bespaar je wel mee.

Geplaatst door: Aldré Greven ()

Na de wintermaanden overstappen is niet aanbevelenswaardig, zoals al meer mensen schreven. Je kunt er dan verzekerd van zijn dat je een hoge eindafrekening krijgt. Het klopt dat je niet meer betaalt dan je verbruikt maar dat is in de wintermaanden aanzienlijk hoger dan na de zomermaanden. Het lijkt mij verstandig dat u uw advies wijzigt en de mensen adviseert om na de zomermaanden over te stappen.

Opmerking van de redactie op 28-03-2018
Dit is alleen het geval indien u net de jaarafrekening vlak voor de winter heeft ontvangen. Dan nog steeds adviseren wij om voor het voordeligste energiecontract te kiezen omdat u dan uiteindelijk goedkoper uit bent. Echter als u wilt voorkomen bij te moeten betalen dan is het verstandig te wachten met overstappen totdat u een jaar heeft volgemaakt.
Maar stapt u jaarlijks over dan is het verstandig om 2 maanden voordat het contract afloopt over te stappen. Of dat nou net na de winter is of niet maakt in dat geval niet uit. U bent dan namelijk precies een jaar klant geweest bij de leverancier, zowel een zomer als een winter.
Geplaatst door: Rob ()

Advies is naar mijn mening niet slecht en sluit me aan bij Marco. Naar mijn idee is jaarlijks overstappen is ook zeker het gunstigste.

Bij ieder jaar overstappen heb je steeds te maken met een heel jaar, dus inclusief 1x goedkope zomer en inclusief 1x dure winter. Of dat dan van maart tot en met februari of van oktober tot en met september maakt dan niets uit. Aan het eind van het jaarcontract wordt de welkomstbonus verrekend en die verzacht de pijn van eventueel bij moeten betalen na een extreme winter.

Achteraf bijbetalen voorkomen:
Neem je gemiddelde jaarverbruik van een paar jaar en zet het maandbedrag bijvoorbeeld 10-15 euro te hoog. Zo'n bedrag merk je nauwelijks en het voorkomt of verzacht vervelende verrassingen achteraf. Samen met de welkomstbonus hoef je dan bij een extreem koude winter veel minder of niets bij te betalen. Bij een normale of warme winter blijft het altijd leuk als je nog een bedrag tegoed hebt.

Maar zoals al vaker is aangegeven: uiteindelijk betaal je gewoon wat je verbruikt hebt.

Geplaatst door: Marco ()

Beste mensen,

Ik stap al elk jaar over.
Een aantal reacties die ik hier lees begrijp ik niet.
Je hebt duidelijk geen rekening gehouden met je einde contract/jaarnota.
Want anders start er voor jou gewoon een nieuw jaar waar je 12 maanden moet betalen en vervolgens een afrekening krijgt!
Door het overstappen krijg je ook nog een welkomstbonus! Dus altijd goedkoper dan blijven zitten.

De vraag over gas vastzetten: nooit doen!
Is maar een klein percentage wat je vastzet, de rest zijn belastingen/transportkosten waar je niks tegen kunt doen.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Jaarlijks overstappen en de tarieven voor een jaar vastzetten is vanwege de hoge actiekortingen in de meeste gevallen wel lonend. Het gas voor langere tijd vastzetten raden wij ook niet aan, omdat de meest aantrekkelijke acties momenteel voor 1 jaar zijn. Het klopt wel dat het tarief voor een groot deel uit belastingen bestaat en daar heb je geen invloed op. Behalve minder gas (of stroom) verbruiken.
Geplaatst door: JP ()

Let op wanneer je zonnepanelen hebt die ongeveer je jaarverbruik dekken. Als je op een ongunstig moment overstapt dan kan je je opgewekte energie niet volledig salderen. Je moet dus een moment uitzoeken waarbij je salderingssaldo ongeveer op 0 uitkomt, op het moment van overstap. Als dat niet zo is dan zet je huidige energiemaatschappij het salderingssaldo op de nota. Is dit positief, dan krijg je maar een kleine vergoeding. Is dit negatief dan moet je volle mep betalen. Handregel zou kunnen zijn, stap over in de maand van het jaar waarin je de zonnepanelen hebt geplaatst. Als je in juni/juli hebt geplaatst zou je ook in december/januari kunnen overstappen, of andersom. Andere opties zijn niet voordelig.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Dit klopt inderdaad. Voor zonnepanelen werkt het net andersom. Als u net na de zomer overstapt en geen volledig jaar hebt, dan kan er niet optimaal geprofiteerd worden van het belastingvoordeel. Dit legt mijn collega ook uit in de deze video: https://www.youtube.com/watch?v=c446RDCXme4.
Geplaatst door: Paul ()

Uit eerdere reacties kan je ook opmaken dat het PUUR een timing probleem is. Per saldo betaal je natuurlijk nooit een gebruikte kuub gas tweemaal en dus betaal je niet teveel of te weinig.

Geplaatst door: E. ()

Ik ben ook eens in de winter overgestapt, dat doe ik dus niet weer. Ook ruim €300,-- moeten bijbetalen.
Volgende x stap ik liever in de zomer over, ik vind het dus een slecht advies wat hier gegeven wordt.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Wanneer u jaarlijks aansluitend aan uw contract overstapt, dan maakt het moment van overstappen (zomer of winter) niet uit. Wanneer u voor het eerst wilt overstappen, dan kan net na de winter overstappen vervelend uitpakken als u voor de winter de jaarafrekening heeft ontvangen. Wij begrijpen dat dit vervelend kan uitpakken. U betaalt nooit meer dan wat u daadwerkelijk heeft verbruikt. Alleen omdat u dan over die korte periode relatief veel verbruikt heeft en te weinig in de maand betaald heeft zal er bijbetaald moeten worden.
Geplaatst door: Theo Roeleveld ()

Wij wijzigen m.b.v. GasLicht.com elk jaar van energieleverancier. Hebben sinds 2 jaar ook zonnepanelen met voldoende productie voor ons stroomverbruik.
I.v.m. de te verwachten steeds stijgende gasprijzen, overwegen we een 3 of 5 jarig contract aan te gaan. Ingaande 1 juli 2018 (afloop oude contract)
Wat is uw advies ?

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
In de regel is jaarlijks overstappen nog steeds het voordeligst, omdat u dan elk jaar van een aantrekkelijke welkomstpremie kunt profiteren. Daarbij is het nu nog wat vroeg om al over te stappen. Voor een bij uw gegevens passend advies kunt u het beste even contact met ons opnemen.
Geplaatst door: Janjaap ()

Ik ben dus ook laatst overgestapt en had inderdaad een hoge eind afrekening. In de winter betaal je minder dan dat je verbruikt. Ik moest dus enorm bijbetalen...

Stap jaarlijks over maar zal dat in het vervolg rond de zomer gaan doen.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
U hoeft de volgende keer niet te wachten tot de zomer. Als u 2 maanden voordat uw contract afloopt uw overstap aanvraagt dan zal u aansluitend worden overgenomen. U heeft dan precies een heel jaar geleverd gekregen. Het maakt in dat geval niet uit op welk moment in het jaar u overstapt.
Geplaatst door: Martijn ()

Zojuist overgestapt en idd niet rekening gehouden dat net in september mijn jaarafrekening was geweest. Resultaat was een een leuke verrassing: de lagere maandelijkse bijdrage (die een gemiddelde is over het hele jaar) dekte de veel hogere kosten in de maanden oktober t/m februari niet.. Jaarafrekening was € 400 en tegelijkertijd ook de nieuwe maandtermijn van de nieuwe energieleverancier. Denk je geld te besparen maar kost het je dus extra. En ja,.. Uitéindelijk betaal je enkel je verbruik maar daar ga ik pas bij een volgende overstap wellicht iets van merken (als ik die overstap dan vóór de winter maak).

Tip is dus om zeker NIET net na de winter over te stappen als je je jaarrekening in september of oktober hebt gehad!

Geplaatst door: H ()

Niet overstappen als je net je jaarafrekening hebt gehad. Gasverbruik in de winter in 80% van het totale verbruik.

Opmerking van de redactie op 27-03-2018
Dit klopt. In verhouding met het verbruik betaalt u te veel in de zomermaanden en te weinig in de wintermanden. Als u dus tussen de jaarafrekening en eindafrekening hoofdzakelijk wintermaanden heeft zal er waarschijnlijk fors bijbetaald moeten worden.
Geplaatst door: j. ()

wel leuk dat overstappen. Maar houdt daarbij wel rekening met de betalingen aan de overhead. Deze bedragen staan niet vast en kunnen ook een aardige bijdrage leveren in hoog bij betalings bedrag.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.