Prinsjesdag 2017: energierekening weer omhoog
door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten
Op Prinsjesdag is bekendgemaakt welke belastingtarieven volgend jaar wijzigen, zo ook voor energie. Wat betekent dat voor uw energierekening?
Energierekening ruim 50 euro omhoog door belastingen
Hoewel het nu nog alleen voorstellen betreffen, is de ervaring dat de voorgestelde veranderingen wel door de Kamer aangenomen zullen worden. Voor een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas betekenen de plannen een verhoging op de energierekening van zo'n 63 euro op jaarbasis. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) betaalt een gemiddeld gezin volgend jaar 12 % meer belasting.
Energiebelasting
Zowel de energiebelasting per kilowattuur stroom als per kubieke meter gas zal per 1 januari 2018 omhoog gaan. Daardoor stijgt de energiebelasting voor een gemiddeld gezin met 20 euro, een tientje voor zowel stroom als gas. Ter vergelijking: in 2018 betalen we gemiddeld 174 euro meer voor de energiebelasting dan in 2009. Opvallend is dat de belasting op stroom met ruim 12 euro is gedaald, maar de belasting op gas met maar liefst 182 euro is gestegen in die periode.
Opslag Duurzame Energie
De plannen voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) zijn al langere tijd bekend. Het doel van de ODE is om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie te financieren. In 2012 bestond deze belasting nog niet, in 2018 betalen we gemiddeld bijna 55 euro voor stroom en ruim 50 euro voor gas. Dit jaar betalen we ruim 60 euro op jaarbasis. Gaan de plannen door dan betalen we in 2023 gemiddeld bijna € 220 per jaar alleen al aan ODE.
Eerder meldde Gaslicht.com ook al dat de energierekening met ongeveer 60 euro op jaarbasis omhoog zal gaan.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (2)
Heb vernomen dat er in het regeerakkoord plannen zijn om de stroomprijs te laten dalen.
Is dat ook zo of heb ik het bij het verkeerde eind?
In het regeerakkoord wordt een daling op de belasting van stroom aangekondigd. De belasting op gas gaat echter fors omhoog. Daarnaast gaat de opslag duurzame energie in 2018 ook weer omhoog. De jaarlijkse vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting) wordt juist fors verlaagd. Al met al zijn de consumenten nog duurder uit dan na Prinsjesdag is gecommuniceerd.
Zouden jullie de exacte tarieven ook in de tabellen willen zetten?
Bedankt voor de tip!
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...