Rekening linksom of rechtsom bij burger
door Ben Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten
Bron: Telegraaf - 18 september 2021
Met Prinsjesdag in het vooruitzicht is de energierekening een hot topic. Niet alleen de belastingen zorgen voor een steeds hogere energierekening. Daar komen nu ook nog eens explosief stijgende stroom- en gastarieven bovenop. En dat zorgt ervoor dat de energierekening voor veel huishoudens onbetaalbaar dreigt te worden.
Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, betaalt aan leveringskosten voor zijn stroom en gas meer dan het dubbele ten opzichte van vorig jaar. De vooruitzichten zijn verontrustend omdat de politiek kosten voor gasverbruik nog verder wil opdrijven. Linksom of rechtsom lijkt de rekening om de klimaatdoelen te kunnen behalen bij de Nederlandse huishoudens te komen liggen. Via nog hogere belastingen, waar ook nog eens opnieuw 21% btw over betaald moet worden. Maar inmiddels ook via de hogere energietarieven die deels uit datzelfde beleid voortvloeien door de hoge emissierechten.
Klimaatdoelen
Dat we met z’n allen bewust met CO2-uitstoot moeten omgaan, staat buiten kijf. Maar is er bij de toezegging op de klimaatdoelen en de acties daaruit voortvloeiend wel kritisch gekeken waar de rekening komt te liggen? En waar is het concrete plan om de klimaatdoelen op een realistische wijze te behalen? De laatste jaren is de energiebelasting op gas flink opgeschroefd. Hetzelfde geldt voor de opslag duurzame energie (ODE), die acht jaar geleden werd geïntroduceerd. Sindsdien bestaat de helft van de energierekening uit belastingen. Belastingen met als doel het energiebewustzijn te verhogen en om de consument te stimuleren vooral het gasverbruik te minderen. Bereikt Den Haag niet het tegenovergestelde met haar beleid en verliest het juist hierdoor niet de steun voor de energietransitie? Ik vraag mij namelijk af of er ook gedacht is aan de grote groep die dat niet zomaar kan betalen. De overheid wil van het gas af zonder goed nagedacht te hebben over concrete en betaalbare alternatieven. En die zijn er zeker.
Laat Den Haag kijken naar de mogelijkheden met waterstof. Waarbij we het prachtige gasnetwerk dat er al ligt kunnen hergebruiken. Een infrastructuur waar ze met jaloezie naar kijken vanuit het buitenland. Of simpelere, minder ingrijpende opties zoals hybride warmtepompen om woningen te verwarmen. Die investering is veel haalbaarder voor huishoudens en draagt tevens stevig bij aan reductie van het gasverbruik. Investeer in haalbare oplossingen in plaats van hopen dat een onbetaalbare energierekening gaat bijdragen aan beloftes die het kabinet in Parijs heeft gedaan. Voorkom dat we net als de Belgen straks een sociaal tarief nodig hebben voor consumenten in een kwetsbare situatie. Kijk juist naar Spanje, waar de overheid aan maatregelen werkt om de energierekening betaalbaar te houden door heffingen te verlagen. In het VK zijn huishoudens een fractie kwijt aan energiebelastingen in vergelijking met Nederland. Het is hoog tijd dat er kritisch naar het belastingstelsel op de energierekening wordt gekeken.
Belastingprikkel
Word wakker in Den Haag. Zeker nu de energietarieven door het dak gaan. Hoe noodzakelijk is die belastingprikkel nog en draagt die wel op de juiste manier bij aan het terugdringen van het gasverbruik? De prijzen bieden genoeg stimulans om kritisch naar het energieverbruik te kijken. Neem gas terug met het verhogen van de belastingen en verander het stelsel. Maak energie geen luxegoed!
Ben Woldring is oprichter van de Bencom Group, bekend van populaire vergelijkingssites in Nederland en Duitsland op het gebied van telecom, energie, verzekeringen en hotels. Hij is altijd op zoek naar ondernemende en innovatieve manieren om positieve verandering te stimuleren. Ben wordt regelmatig gevraagd door kranten, radio & tv stations om zijn input te geven over belangrijke energiethema's, zorgverzekeringen en telecom.
Als lid van de raad van advies bij stichting ECP en via de samenwerking met Topsector Energie wil Ben een positieve bijdrage leveren aan de klimaatdoelen en energietransitie-uitdagingen van Nederland.
Reacties (2)
Ik reageer op een verhaal over dure energie van Ben Woldering op 18 september 2021!!
Er is intussen veel meer gebeurd in ons energie land.!!!!
Heb Ben Woldering regelmatig gevolgd.
Wist niet dat ik de Nieuwsbrief kon krijgen
Nu zeker belangrijk .
Dank, dank
Op https://fd.nl/economie/1413247/omhoogschietende-gasprijs-stort-britse-energiebedrijven-in-acute-crisis "Omhoogschietende gasprijs stort Britse energiebedrijven in acute crisis Joost Dobber 14:48".
Nu is de TTF-gasprijs rond de 70 Euro/MWh. Kan deze gasprijs de komende weken/maanden nog veel hoger worden naar wellicht 1000 Euro/MWh? Omvallende energiebedrijven kunnen ook een nieuwe financiële crisis veroorzaken.
Beste meneer/mevrouw Mast,
Bedankt voor uw reactie. Of deze prijs zover zal stijgen, durven we helaas niet te zeggen. Dat is uiteraard afwachten.
Mochten er verdere vragen zijn dan horen wij het graag.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...