Robin Energie en Fenor sturen onduidelijke energierekeningen
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten
Robin Energie en Fenor zijn op de vingers getikt door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze energieleveranciers sturen klanten namelijk onduidelijke energierekeningen. Als ze dat begin februari 2018 nog doen, moeten zij een geldbedrag betalen aan de ACM.
De berisping volgt op een onderzoek dat de ACM in 2017 heeft gedaan naar de duidelijkheid van de facturen van 40 energiebedrijven. Hiervan stuurden 16 bedrijven duidelijke facturen op de peildatum van 1 juli 2017. Verder moesten 21 bedrijven wat dit betreft nog enkele stappen zetten. Drie bedrijven presteerden dermate slecht dat de ACM een zogeheten 'last onder dwangsom' had aangekondigd. Eén van deze drie bedrijven had de facturen inmiddels aangepast waardoor er geen sprake meer was van een overtreding. Voor Fenor en Robin Energie gold dat niet.
Wat doen Robin Energie en Fenor verkeerd?
Volgens de toezichthouder versturen Fenor en Robin Energie facturen waarbij onder meer de tarieven niet duidelijk zijn gekoppeld aan de bijbehorende verbruiksperiode. Klanten moeten de jaarafrekening van de energieleverancier kunnen vergelijken met de energieprijs zoals afgesproken in het contract of in een tussentijdse prijswijziging. Maar Robin Energie en Fenor maken in hun energierekening niet duidelijk welk tarief zij voor gas en/of elektra berekenen over welke periode. Lees ook de klantervaringen van Robin Energie en klantervaringen van Fenor op Gaslicht.com.
Begin februari moeten alle energieleveranciers die aan consumenten leveren duidelijke en controleerbare energierekeningen sturen. Dit gaat de ACM controleren. Houden zij zich dan nog niet aan de regels dan kunnen zij een boete krijgen. Of de energierekeningen correct zijn heeft de ACM niet onderzocht.
Wat moet er duidelijk zijn?
Wanneer een energieleverancier tussentijds tarieven aanpast, dan moet die prijsaanpassing inzichtelijk zijn op de energierekening. Er mag geen gemiddelde prijs over de hele periode staan. Anders is de prijs niet goed te controleren. De energieleverancier moet rekenen met dezelfde eenheden die hij in het contract of in de prijswijzigingsinformatie gebruikt. Dus niet de ene keer een prijs per maand en de andere keer een prijs per dag.
Meld onduidelijke energierekeningen
Krijgt u een jaar- of een eindafrekening die u niet kunt controleren of onduidelijk vindt? ConsuWijzer roept mensen op dat te melden. 'Uw melding helpt ACM optreden tegen bedrijven die de regels overtreden.'
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Ben ondertussen tot wanhoop gedreven door Robin energie, Ze berekenen me meer als 3000m3 gas over 1 jaar terwijl ik in 2 jaar!!! 2400m3 verbruikt heb. En geen enkele oplossing of iets wordt er geboden.
Juist vanwege het feit dat de doelgroep waar Robin Energie zich op richt: namelijk bewindvoerders en onder bewind gestelde mensen en ook mijn bewindvoerder geen actie onderneemt,
ga ik er ondertussen vanuit dat het de expliciete opzet van Robin Energie is om deze kwetsbare groep mensen
moedwillig te benadelen,
in een poging hier zelf!! onder frauduleuze omstandigheden extra geldelijk gewin te hebben door middel van onduidelijke en niet kloppende jaarrekeningen. Hierbij weet Robin Energie maar al te goed dat de rechtspositie van deze mensen zwak is wat het nog veel kwader van opzet maakt.
Wat vervelend dat Robin Energie teveel gas in rekening lijkt te brengen. Als u het fijn vindt mag u de afrekening ook naar ons toesturen, dan kijken wij de afrekening voor u na. Dit kan eenvoudig via https://www.gaslicht.com/jaarafrekening. Wellicht kunnen wij u dan nog tips geven. Daarnaast kunt u het probleem voorleggen aan Consuwijzer. Dit is het consumentenloket van de toezichthouder (ACM). Zij kunnen u wellicht nog verder adviseren.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...