5 leveranciers hanteren nog gasregio toeslag
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 3 minuten
Goed nieuws voor huishoudens in de zuidelijke provincies van Nederland. Nog slechts 5 energieleveranciers rekenen een regioafhankelijke gastoeslag. De meesten hebben de gasregiotoeslag voor al hun klanten gelijk getrokken, ongeacht waar ze wonen. De gasregiotoeslag wordt dan verwerkt in de gasprijs. Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com.
Eén tarief voor alle regio's
Inmiddels hanteren 20 van de 25 onderzochte energieleveranciers één standaard toeslag op gas, ongeacht waar je woont in Nederland. In 2016 waren dat er nog maar 8. Het ging destijds onder meer om Greenchoice, Delta en Energiedirect.nl. Dat waren de voorlopers die de hoge toeslag op gas schrapten voor de zuidelijke provincies.
Hoe verder van de gasbel, hoe duurder
Voor gas wordt een extra toeslag geheven op de kubieke meterprijs voor het transport van gas. Hoe verder je van het aardgasveld in Groningen woont, hoe hoger de toeslag. De energieleveranciers hebben Nederland in 10 gasregio’s opgedeeld. Deze zijn niet altijd trouw aan de provinciegrenzen en iedere regio heeft een andere regiotoeslag. Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de gasregiotoeslag bepalen. Het merendeel van de energieleveranciers verwerkt die opslag in de totaalprijs van hun gas. Het maakt voor klanten van die bedrijven qua prijs niet uit of ze in Limburg of Groningen wonen.
Dat geldt niet voor klanten van De Groene Belangenbehartiger, Energie VanOns, Pure Energie, Qwint of Vandebron. Voor hen maakt het wél uit of zij verder van de gasbel af wonen. Wie daar verder vandaan woont, betaalt meer gasregiotoeslag.
Gasprofiel 1 of 2
Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Heeft u een gasverbruik kleiner dan 5000 m³ per jaar en een gasmeter kleiner dan G6, dan bent u een kleinverbruiker en valt u binnen Gasprofiel 1 (G1). Verbruikt u meer dan 5000 m” gas per jaar en heeft u een gasmeter groter dan G6, dan bent u automatisch een grootverbruiker en valt u in Gasprofiel 2 (G2). Dit staat vaak op de gasrekening aangegeven, maar u kunt dit ook opvragen bij uw energieleverancier. Volgens Essent geldt over het algemeen dat grootverbruikers een lagere regiotoeslag gas betalen dan kleinverbruikers.
Wij hebben ook uitgezocht bij welke leveranciers er tariefverschil zit tussen G1 en G2. Dit zijn De Groene Belangenbehartiger, Delta, Eneco (particulier en MKB), EnergieVanOns (MKB) en Engie (MKB).
Minder gas uit Groningen
In de toekomst zal gas steeds minder vaak uit Groningen komen en steeds vaker uit andere bronnen in binnen- en buitenland. Het is daarom aannemelijk dat gasregiotoeslagen dan helemaal afgeschaft worden.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Wilt u mij alstublieft op de hoogte houden van uw acties, vast heel erg bedankt Jan Van Der Lee
Beste meneer Van der Lee,
Uiteraard kunt u op de hoogte blijven. Onderaan onze website kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Deze sturen bij 5 keer per jaar.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...