Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slimme meter op kosten van energiebedrijven

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken houdt vast aan haar wetsvoorstel om alle huizen in Nederland te voorzien van "slimme meters", die bestaande gas- en elektriciteitsmeters gaan vervangen. Ze zegde de Tweede Kamer toe, dat dit zal gebeuren in twee stappen. Maar niet op kosten van de consument, eiste de Kamer gisteren.

Er wordt een begin gemaakt in nieuwbouw en renovatieprojecten, zoals regels van de Europese Unie voorschrijven. Voor de rest van het land wordt invoering pas verplicht als de meters nog 'slimmer' zijn.

Een ruime Kamermeerderheid eiste dat de kosten van invoering van de meters (60 tot 600 euro per huishouden) niet voor rekening komen van consumenten, maar voor de energiebedrijven die ze de komende zes jaar willen installeren. Minister Maria van der Hoeven zei ter verdediging van haar wetsvoorstel ervan uit te gaan dat de meters burgers niets extra kost.

Besparen
De nieuwe 'slimme' meters zijn voortdurend op afstand uitleesbaar en bieden de leverancier van stroom en gas de mogelijkheid snel in te grijpen bij uitzonderlijk hoog gebruik. Ook gaan consumenten vaker informatie krijgen over hun verbruik. Vooral als dat gepaard gaat met besparingstips kan dat leiden tot een daling in het verbruik. De 'slimme' meter heeft het ook in zich om de wasmachine automatisch aan te zetten op een moment dat een lager stroomtarief ingaat of om apparaten uit te zetten als die langdurig op 'stand by' staan.

Niet eens met Consumentenbond
Minister Van der Hoeven was het niet eens met de Consumentenbond, die erop wees dat de nieuwe meters meer energie verbruiken dan de huidige en per saldo leiden tot een hoger verbruik. De nieuwe meters verbruiken 17 kilowattuur per jaar meer en dat staat niet in verhouding tot de mogelijkheden van besparing, aldus de bewindsvrouw.

Overstappen eenvoudiger
Volgens Van der Hoeven heeft de meter verder het voordeel dat overstappen naar een andere energieleverancier nog gemakkelijker wordt, nu de meetgegevens altijd beschikbaar zijn. Daarmee zou de liberalisering van de energiemarkt zijn gediend.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: m.gladon ()

Hoezo de vraag wie dit gaat betalen. Moet niet gekker worden.
Het is niet meer dan logisch dat de netbeheerder betaald voor de vervanging van deze meters. We betalen namelijk al 34,95 per maand puur aan netbeheer en onderhoud aan nuon, wat neerkomt op 420 euro ofwel 1000 gulden per jaar.
En wel per aansluiting.

Begrijp nog steeds niet waarom de Nuon miljoenen winst mag maken op een basis levensvoorziening. Het is niet dat je zonder kan.
Dus die 17 kw kan gewoon van de winst af en op de besparing op personeelskosten etc.
En hoezo vrije markt.
Ik kan echt niet kiezen maar zit gewoon aan de nuon vast voor netbeheer.
We hebben helemaal geen vrije keuze op dit vlak.


Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.