Slimmer omgaan met stroom noodzakelijk
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Nederlanders moeten slimmer met energie omgaan, bijvoorbeeld door alleen te wassen als de stroom goedkoop is. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Energieleveranciers en app-makers moeten hen hierbij helpen. De toezichthouder reageert hiermee op de plannen van de Europese Commissie voor een nieuwe energiemarkt.
Als Europa duurzame energie wil, zoals wind- en zonne-energie, zullen vraag en aanbod van stroom meer op elkaar afgestemd moeten worden. Het draait vooral om het slimmer gebruiken van elektriciteit. Er zijn momenten waarop stroom goedkoper is. Wanneer je dat als consument weet, kun je ervoor kiezen om juist dan de was te doen of de elektrische auto op te laden.
Betaalbare duurzame energie
"Er moet fors geïnvesteerd worden in windmolens, zonnepanelen, huisbatterijen en ons elektriciteitsnetwerk. Dat kost geld", zegt Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt. "Doordat consumenten straks hun wasmachine laten draaien op die momenten dat de elektriciteitsprijs laag is, blijft stroom betaalbaar. Door pieken en dalen in vraag en aanbod van elektriciteit kost stroom het ene moment namelijk meer dan het andere moment. Bedrijven kunnen handige apps ontwikkelen waardoor consumenten slim met stroom om kunnen gaan. Netbeheerders moeten hun netwerk klaar maken voor de toekomst."
Slimme apps
Consumenten kunnen hun verbruik minderen, maar ze kunnen ook handig stroom inkopen of opslaan in een batterij die thuis op zolder hangt volgens Henk Don. "Die handige inkoop kunnen ze uitbesteden aan bedrijven of ze kunnen het zelf regelen via allerlei apps. Ik verwacht dat deze markt van innovatieve bedrijven flink zal groeien. Zij zullen tal van nieuwe diensten gaan aanbieden. Bijvoorbeeld een dienst waarbij de wasmachine vanzelf gaat draaien wanneer de elektriciteitsprijs gunstig is. Maandag wasdag behoort dan tot het verleden.”
Andere energiecontracten
Daarnaast zullen steeds meer (groepen) consumenten zelf stroom produceren door het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Ook die stroom kan opgeslagen worden en ingezet worden als de prijs hoog is. Netbeheerders moeten zich voorbereiden op heel andere patronen van vraag en aanbod. Dat geldt ook voor aanbieders van energie. Henk Don: “Dat biedt kansen voor leveranciers of bedrijven die flexibele prijzen kunnen bieden. Prijzen kunnen dan per uur wijzigen; je betaalt of ontvangt de prijs die op dat moment geldt.”
Ook zelf stroom produceren? Vergelijk energieprijzen en kijk hoeveel geld u kunt besparen!
Als eerste energievergelijker berekenen wij zo nauwkeurig mogelijk wat u netto per jaar vergoed of betaald krijgt dankzij uw zonnepanelen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...