Stroom wordt duurder voor consumenten
1 reactie Leestijd: 2 minuten
Consumenten gaan vanaf 1 januari gemiddeld 15 euro per jaar meer betalen voor hun elektriciteit. Dit meldt de Volkskrant.
De prijsstijging houdt verband met een verhoging van het ecotaxtarief en de hogere inkoopprijzen voor stroom. Toezichthouder DTe is vanwege de hogere prijzen op de vrije markt genoodzaakt de tarieven door te berekenen aan consumenten.
De exacte tariefsverhoging hangt af van het bedrijf waar een consument zijn stroom afneemt. Voor elk energiebedrijf stelt DTe een eigen tarief vast voor de levering van elektriciteit. Uit eigen onderzoek via de stroomwijzer is gebleken dat de huidige prijzen voor gewone (grijze) stroom erg verschillen. Afhankelijk van waar men woont in Nederland scheelt het €165,- op jaarbasis bij een verbruik van 10.000 kWh! Een noordeling is met dit stroomverbruik véél duurder uit dan iemand die in het midden van het land woont. De uitkomst mag op z'n minst een opmerkelijk genoemd worden!
Gemiddeld zal de consument voor stroomlevering vanaf begin volgend jaar 6 procent meer gaan betalen. Het voorstel van de DTe voor de tarieven van stroomlevering moet half december nog wel definitief worden vastgesteld.
DTe doet twee voorstellen. Ten eerste wil de toezichthouder de bodemtarieven verhogen, vanwege de gestegen prijzen op de vrije markt. Bijna alle stroombedrijven zullen door de hogere bodemprijs de tarieven in januari verhogen. Daarnaast verlaagt DTe de maximale tarieven die bedrijven mogen hanteren. Het bedrijf van Essent in Friesland zal daardoor als enige in Nederland zijn relatief hoge tarieven moeten verlagen.
Het tarief voor stroomlevering maakt ongeveer een kwart uit van de totale uitgaven aan stroom. Gebruikers zijn daarnaast veel geld kwijt aan belastingen. Deze zogeheten ecotax gaat 2,4 procent omhoog, waardoor consumenten op jaarbasis zo'n 6 euro meer kwijt zijn. Naast de belastingen moet ook nog betaald worden voor het beheer en onderhoud van het netwerk.
Onder grootverbruikers van elektriciteit is de laatste weken veel onrust ontstaan over de gestegen prijzen. Door schaarste aan elektriciteitscentrales moeten zij meer betalen. Sommige bedrijven als staalproducenten vrezen dat hun voortbestaan door de hoge stroomprijzen in Nederland in gevaar komt.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken noemde de klachten over hoge prijzen begin deze week misplaatst. Als het aan hem ligt, hoeft de industrie niet meer te rekenen op de 'kunstmatig' lage tarieven uit het verleden.
Reacties (1)
Er is de afgelopen 10 jaar wind energie bij gekomen ,dan zouden de kosten toch lager horen te zijn,voor de leveranciers?En vervolgens voor de afnemers?hoe kan het nu weer duurder worden,zo schiet het ook niet op..volgens mij kan iedere gemeente zn eigen windmolenpark hebben.En in eigen hand houden die energie verkoop..
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...