Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroometiketten 2015: bijna driekwart groen!

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Bijna 75 procent van de vorig jaar geleverde elektriciteit is groene stroom, slechts een kwart gedeelte is nog grijs. Het aantal stroomaanbieders met veel windenergie is spectaculair gestegen. 

Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com naar de nieuwste stroometiketten die energieleveranciers ieder jaar in mei publiceren. Eerder dit jaar werd al bericht dat er in 2015 een record hoeveelheid groene stroom geconsumeerd is in Nederland en dat mensen steeds meer eigen keuzes maken over het soort energie dat zij verbruiken. Elekriciteit uit zon en wind was nog nooit zo populair.

Stroometiketten 2005-2015.jpg

Wanneer is stroom groen of grijs?

De manier waarop elektriciteit wordt opgewekt, bepaalt of het groene of grijze stroom is. Aangezien niet te zien is of de stroom groen of grijs is, zijn energiebedrijven sinds 2005 wettelijk verplicht om duidelijk te maken welke methoden zijn gebruikt voor de opwekking van de elektriciteit. Groene stroom komt van zon, wind, waterkrachtcentrales en afvalverbranders, terwijl grijze stroom afkomstig is van kolencentrales, gascentrales of kernreactoren.

Drie soorten stroometiketten

De informatie verschijnt in de vorm van stroometiketten die de energieleveranciers op hun website moeten plaatsen en samen met de jaarafrekening aan hun klanten moeten communiceren. Hierop moet duidelijk te zien zijn hoeveel procent van de geleverde stroom uit aardgas-, kolen- en kerncentrales komt en welk deel uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa. 

Daarnaast moet worden vermeld hoeveel CO2 uitgestoten wordt en hoeveel kernafval het bedrijf produceert. Sinds 2015 moet het stroometiket ook duidelijk maken of de geleverde stroom uit binnen- of buitenland komt.Het stroometiket moet ieder jaar in mei worden gepubliceerd en geeft de situatie van het voorafgaande kalenderjaar weer. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of de stroometiketten correct en op tijd worden aangeleverd. 

Energieleveranciers moeten drie soorten stroometiketten publiceren. Een stroometiket per product, per bedrijf en eentje voor het gehele moederconcern, mits de energieleverancier daar onderdeel van uitmaakt. Zo maakt Essent bijvoorbeeld deel uit van RWE en Nuon van Vattenfall. Met het stroometiket is dus te controleren of het energiebedrijf echt groene stroom levert. 

Samenstelling stroometiketten 2005-2015.jpg

Meer windenergie

Uit de stroometiketten 2015 blijkt dat het aandeel grijze stroom gedaald is en dat windenergie fors gestegen is. Voorbeelden van windenergieleveranciers zijn Pure Energie en Qurrent. Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het stroometiket ook flink opgeschroefd. Overigens zegt de stijging van windenergie nog niets over het aantal afgenomen kWh`s waarbij waterkracht nog steeds de boventoon voert. Een groot deel van de groene stroom die we in Nederland gebruiken, wordt in landen als Noorwegen, Frankrijk en Zweden opgewekt met oude waterkrachtcentrales. Van deze goedkope manier om groene stroom te creëren gaat geen prikkel uit voor de vergroening van het energielandschap in Nederland.  

Stroometiket 2015 per leverancier.jpg

Benieuwd naar het stroometiket per product?

Door de stroometiketten te vergelijken kunt u een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. Een leverancier die weinig CO2-uitstoot en geen kernafval produceert. Het stroometiket van het product is te vinden in de detailinformatie van de energievergelijker door op pakketdetails te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vindt u bij de leveranciersgegevens.

Meer informatie over het stroometiket

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 26 mei 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.