Tennet: 15 jaar gegarandeerd groene stroom
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Deze week is het 15 jaar geleden dat CertiQ zijn eerste groencertificaat overhandigde aan Nuon voor zijn Windpark Eemmeerdijk. Inmiddels is het aantal uitgegeven certificaten exponentieel gestegen. Dat schrijft landelijk netbeheerder Tennet. Deze Garanties van Oorspong (GvO's), zoals ze tegenwoordig heten, gelden als bewijs dat een leverancier daadwerkelijk groene stroom levert. Hoe kunt u controleren of u groene stroom krijgt?
Garanties van Oorsprong (GvO's)
Aan de elektriciteit die uit een stopcontact komt, is niet af te lezen of de bron ervan duurzaam is of niet. CertiQ maakt onderscheid tussen grijze en groene stroom, door energie die op een duurzame manier is opgewekt te certificeren. Dat doet het bedrijf al sinds 2001. Deze Garanties van Oorspong (GvO's) gelden als bewijs dat een leverancier daadwerkelijk 'groene' stroom levert. Producenten van elektriciteit kunnen hun productie-installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van GvO's. Vervolgens worden deze certificaten verhandeld op de energiemarkt. Leveranciers die groene stroom aanbieden moeten de GvO's dus aankopen als bewijs voor de levering van duurzaam opgewekte stroom.
Exponentiële stijging
Certiq laat weten dat het aantal uitgegeven certificaten in de afgelopen 15 jaar exponentieel is gestegen. Werden er in de eerste maand van het bestaan nog 1177 MWh aan certificaten uitgegeven, in juni van dit jaar werd er 900.097 MWh gecertificeerd. Voor de maand juli 2001 kwamen in totaal 905 installaties in aanmerking voor groencertificaten, 15 jaar later staan er ruim 13.000 installaties ingeschreven. Dat is ruim 14 keer zo veel. In onderstaande animatie is te zien wat CertiQ doet en wat haar rol is in het proces van certificeren van duurzame energie.
Ontwikkeling
Van 2001 tot en met 2003 gold de Regeling groencertificaten. Groencertificaten werden in die periode vooral gebruikt door leveranciers van elektriciteit om in aanmerking te komen voor een verlaagd energiebelastingtarief. Sinds 2004 geldt de Regeling garanties van Oorsprong voor duurzame elektriciteit. Garanties van Oorsprong worden sindsdien gebruikt om in aanmerking te komen voor MEP- of later SDE-subsidie en om aan te tonen dat geleverde elektriciteit afkomstig is van duurzame bronnen. CertiQ certificeert ook elektriciteit die is opgewekt door middel van andere bronnen en hernieuwbare warmte.
Tweederde groene stroom uit buitenland
De uitgifte van GvO's is in de afgelopen 15 jaar internationaal gestandaardiseerd waardoor de internationale uitwisseling van groencertificaten tot stand is gekomen. De omvang van het verbruik van groene stroom in ons land is nog steeds drie keer groter dan wat er in Nederland geproduceerd wordt. Slechts 11% (13,1 TWh) van de totale Nederlandse stroomproductie komt daadwerkelijk uit hernieuwbare bronnen. Een groot deel van onze groene stroom moet dus elders vandaan komen. Volgens Certiq is 31% van alle groene stroom die we verbruiken in Nederland opgewekt, terwijl 69% uit het buitenland komt.
Waar komt mijn groene stroom vandaan?
Volgens Certiq neemt de vraag naar specifieke energiebronnen uit eigen land toe. Steeds meer huishoudens en bedrijven willen met hun keuze voor een groen product een verschil maken en vertalen dat in een actieve keuze naar specifieke certificaten, bijvoorbeeld afkomstig van een windpark in de buurt. 'Consumenten willen weten waar hun energie vandaan komt en welke impact hun energieconsumptie heeft op de leefomgeving. Dit is al helemaal gewoon bij voedsel en kleding en deze trend zien we nu ook steeds meer bij energie. Consumenten willen weten of de claims die zij maken over hun energieverbruik valide en betrouwbaar zijn.'
Hoe kan ik controleren of ik groene stroom krijg?
De energieleverancier stuurt u informatie over de soort stroom die u het afgelopen jaar heeft gekregen. Deze informatie staat in het stroometiket dat u ontvangt bij uw jaarafrekening.
Worden energieleveranciers ook gecontroleerd?
Energieleveranciers worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij kunnen alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. ACM controleert of de energieleverancier bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van oorsprong gebruikt.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...