Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Tip 5: rond 1 juli goed moment om te vergelijken

Leestijd: 5 minuten

Prijsvergelijkers kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn als u op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier. U kunt deze vergelijkingssites met een gerust hart gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat u ieder advies zomaar moet opvolgen, zegt de Directie Toezicht Energie (DTe). De toezichthouder geeft een vijftal tips voor het gebruik van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas. Hieronder vindt u deze tips aangevuld met opmerkingen toegespitst op onze vergelijkingssites Gaslicht.com.

1. Let op de belangrijkste contractvoorwaarden

a. Bepaal of u grijze of groene stroom wilt
Groene stroom wordt op een duurzame, milieuvriendelijke wijze opgewekt met windmolens, zonnepanelen, waterkracht of biomassa. Grijze stroom wordt opgewekt met kolen, gas, en kernenergie. Groene stroom kan duurder zijn dan grijze, maar dat hoeft niet.
Gaslicht.com en Energiewereld: door op de kolom stroom'soort' te klikken, kunt u de contracten rangschikken op 'grijs of groen'.

b. Bepaal of u een vaste prijs (zekerheid) of een variabele prijs (marktontwikkelingen volgen) wilt
De prijzen blijven veranderen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Als u nu de prijs vastzet en de prijzen gaan dalen, heeft u wel zekerheid, maar bent u ook duurder uit dan wanneer u voor variabel had gekozen. Vastzetten kan gunstig zijn, maar het hoeft niet. Let op: veel prijsvergelijkers tonen in hun lijsten contracten met een variabele en vaste prijs door elkaar. In sommige gevallen kunt u door op contractsoort te klikken de lijst nog rangschikken op het soort contract dat wordt aangeboden.
Gaslicht.com en Energiewereld: door op de kolom 'tarieven' te klikken, kunt u de contracten rangschikken op 'vast of variabel'.

c. Bepaal of u een contract voor onbepaalde tijd (vrij om weg te gaan)of bepaalde tijd (gebonden aan contracttermijn) wilt.
Een contract voor onbepaalde tijd heeft als voordeel dat u snel kunt opzeggen zonder extra kosten (opzegvergoeding). Bij een contract voor bepaalde tijd wordt u in beginsel gehouden aan de duur van het contract (b.v. 1, 3 of 5 jaar) en kunt u alleen tussentijds weg door een opzegvergoeding te betalen.
Gaslicht.com en Energiewereld: door op de kolom 'looptijd' te klikken, kunt u de contracten rangschikken op 'bepaalde of onbepaalde tijd'.

2. Check de extra kosten

a. Betalingskosten acceptgiro betalingen
Diverse leveranciers vragen een extra bedrag als u niet met automatische incasso betaalt. Dit kan oplopen tot 2 euro per betaling (per maand). Dit staat (vaak) niet op de vergelijkingssites. Als u niet met automatische incasso wilt betalen, is het verstandig met deze extra kosten rekening te houden. Energieleveranciers zijn verplicht een overzicht van de betaalkosten duidelijk te communiceren.
Gaslicht.com en Energiewereld: door op de kolom 'leverancier' te klikken, kunt u de betaalwijze en de evt. extra kosten vinden in de detailinformatie onder het kopje 'facturering'.

b. Kosten klantenservice (telefoonkosten)
De kosten voor het bellen met de klantenservices van energieleveranciers verschillen. Tarieven variëren van gratis, lokaal tarief, 10 cent per minuut oplopend tot 70 cent per minuut;
Gaslicht.com en Energiewereld: door op de kolom 'leverancier' te klikken, kunt u de telefoonkosten vinden in de detailinformatie onder het kopje 'kosten telefonische klantenservice'.

c. Herinnerings- of aanmaningskosten
Diverse leveranciers hanteren extra kosten voor het versturen van herinneringen of aanmaningen. Deze kosten kunnen flink oplopen. Dit staat (vaak) niet op de vergelijkingssites. Als er een kans is dat u soms te laat betaalt, dient u rekening te houden met extra kosten. Ook deze kosten dienen energieleveranciers in een overzicht duidelijk te communiceren.
Gaslicht.com en Energiewereld: herinnerings- of aanmaningskosten kunt u (nog) niet vergelijken, omdat de meeste energieleveranciers dit tot dusver niet duidelijk communiceren. 

3. Controleer de voorwaarden van uw huidige contract

Als u bij uw huidige leverancier een contract voor een periode van bijvoorbeeld een, twee, drie of vijf jaar tijd heeft getekend en u wilt tussentijds overstappen naar een nieuwe leverancier, dan zal uw huidige leverancier waarschijnlijk een opzegvergoeding in rekening brengen. Deze kan oplopen tot maximaal 250 euro.
Gaslicht.com en Energiewereld:   door op de kolom 'leverancier' te klikken, kunt u de opzegvergoedingen vinden in de productinformatie onder het kopje 'Boete bij contractbreuk'. Meer informatie over opzegvergoedingen vindt u hier.

4. Sluit nooit een onduidelijke of onvolledige overeenkomst af

Als u de overeenkomst of voorwaarden onduidelijk vindt, sluit de overeenkomst dan niet af, voordat al uw vragen voor u beantwoord zijn. Uw energieleverancier of de prijsvergelijker kunnen uw vragen beantwoorden. Controleer in ieder geval de tarieven voordat u definitief “ja” zegt.
Gaslicht.com en Energiewereld: veelgestelde vragen worden beantwoord in onze FAQ. Staat uw vraag er niet bij stel  deze dan per mail en u ontvangt z.s.m. antwoord. Ook kunt u tijdens kantooruren telefonische hulp aanvragen bij het overstappen. Bel hiervoor  0342-477095.

5. Veel energieleveranciers wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven

Dit kan dus voor u een goed moment zijn om diverse energiebedrijven met elkaar te vergelijken.
Gaslicht.com en Energiewereld: u vindt actuele en correcte (leverings)tarieven op onze sites die u op simpele wijze kunt vergelijken. Vul uw postcode en verbruik in en ontdek wat u kunt besparen. Voor de meeste energieleveranciers kunt u zich heel eenvoudig online aanmelden!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.