Einde aan onleesbare en onbegrijpelijke energierekeningen
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
De tijd van onleesbare en onbegrijpelijke energierekeningen is voorbij. Consumenten krijgen voortaan een begrijpelijke factuur waarop zij hun tarieven kunnen controleren. Dat komt doordat energieleveranciers zich nagenoeg allemaal houden aan de Richtlijn energierekening voor consumenten 2010 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Gaslicht.com in samenwerking met Vereniging Eigen Huis onder 20 energieleveranciers.
Begrijpelijker en beter controleerbaar
Tot op heden gebruiken energiebedrijven ieder hun eigen terminologie en wijze van opstellen van de rekening. In de richtlijn van de NMa staat omschreven welke informatie een energierekening tenminste moet bevatten en hoe de consument minimaal inzicht kan worden geboden in de berekening van de energieprijzen. Gebleken is dat de consument in één oogopslag een overzicht met de belangrijkste gegevens wenst. Hij wil vooral een begrijpelijke en juiste energierekening waarop hij zijn tarieven kan controleren.
Wat houdt de richtlijn in?
Energiebedrijven moeten vanaf 1 januari volgend jaar de consument een uitgebreide of een beknopte energierekening aanbieden met begrijpelijke, uniforme informatie. Zo moeten niet alleen leveringstarieven en de verschuldigde energiebelasting apart worden weergegeven, maar ook netwerkkosten worden getoond. Wie een beknopte rekening ontvangt, kan een uitgebreide opvragen met daarin een specificatie over de opbouw van de energiekosten en het verbruik. Daarnaast moet de leverancier aanvullende informatie kunnen verstrekken waardoor men de bedragen op de nota kan narekenen. Energiebedrijven die op 1 januari 2011 hun nota's daadwerkelijk hebben aangepast, komen met deze vermelding in de EnergieWijzer op ConsuWijzer.
Beknopt of uitgebreid
Hierop vooruitlopend heeft Gaslicht.com alle energieleveranciers gevraagd of en in hoeverre zij zich nu al aan de richtlijn houden en of zij standaard de uitgebreide versie aanbieden. “Het blijkt dat op één na alle bedrijven hun energierekening nu al hebben aangepast”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. Bovendien stuurt het merendeel een uitgebreide factuur en biedt een aantal leveranciers de mogelijkheid van een online dossier waar inzicht wordt geboden in de berekening van de gemiddelde tarieven. Hierdoor kunt u de tarieven goed vergelijken met de tarieven die uw energieleverancier heeft aangeboden of die in de contractbevestiging staan.
Een andere positieve ontwikkeling is dat steeds meer leveranciers hun online dienstverlening uitbreiden. Zo kunnen klanten van Essent, Eneco, Energie:direct en Greenchoice de uitgebreide versie van de jaarrekening en hun historisch verbruik online inzien. “En wat is er nou mooier dan op elk moment wanneer het jou uitkomt, je gegevens te kunnen inzien en wijzigen zonder te hoeven wachten op de klantenservice via telefoon of mail”, vervolgt de eigenaar en oprichter van diverse vergelijkingssites.
Gaslicht.com criteria
De wijze van facturering is een van de Gaslicht.com criteria en maakt onderdeel uit van de prijs/kwaliteit score. Wie voldoet aan de richtlijn krijgt een hoger cijfer waarbij een uitgebreide factuur dubbel gewaardeerd wordt. Achterliggende gedachte is dat de beknopte factuur weliswaar aan de minimumeisen voldoet, maar veel te summier is om de tarieven te controleren. Laat staan dat consumenten rekeningen kunnen vergelijken bij een switch van energieleverancier, hetgeen wel een van de uitgangspunten is.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...