Variabele energietarieven Eneco dalen per 1 juli
Leestijd: 3 minuten
Na de enorme stijging van begin januari dalen de energietarieven vanaf 1 juli weer. Door de zachte winter zijn de gasprijzen onverwacht fors gezakt, ziet Eneco. Klanten gaan gemiddeld 133 tot 164 euro minder betalen op jaarbasis. Bij Essent blijven de prijzen gelijk. Vattenfall (Nuon) geeft nog geen prijzen. Dit bericht het Algemeen Dagblad vandaag.
Variabele energietarieven
De prijsdaling van Eneco geldt alleen voor de variabele energietarieven. Deze kunnen elk halfjaar stijgen of dalen: per 1 januari en 1 juli. Verschillende invloeden op de energiemarkt bepalen of de prijs van energie hoger of lager wordt. Zoals de olieprijs en een zachte winter bijvoorbeeld. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven. Voor deze mensen kan de energierekening er voor de tweede helft van 2019 dus anders uitzien. Voor huishoudens met een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven, verandert er niets.
Gasprijs
Gas gaat bij Eneco met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, stroom met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Wel stijgt het vastrecht voor zowel gas als stroom met 2 euro per maand. Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit (bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom). Gaslicht.com hanteert hogere verbruikscijfers. Het voordeel is dan nóg groter: bij 1470 kubieke meter gas en 3000 kilowattuur scheelt het een gezin zelfs 164 euro.
Niet verbaasd
Ben Woldring van Gaslicht.com zegt in het AD niet verbaasd te zijn over de neerwaartse tendens. ,,We zien het aan de scherp geprijsde vaste contracten van energiebedrijven. Die dalen al enige tijd: een jaarcontract valt nu inclusief kortingen wel 390 euro goedkoper uit dan energie op basis van de normale, niet vaste tarieven. Dat is doorgaans een goede graadmeter dat energiebedrijven hun tarieven zullen verlagen.” Hij noemt het bijzonder dat Eneco's tarieven fors dalen en die van Essent niet. ,,De onderlinge prijsverschillen nemen daardoor behoorlijk toe.”
Termijnbedrag verlagen?
Volgens Woldring moeten gezinnen nu niet meteen hun voorschot (termijnbedrag) verlagen. ,,Het energieverbruik ligt in het eerste half jaar altijd het hoogst. Ook zijn de energiebelastingen dit jaar fors hoger dan vorig jaar.” Eneco voegt daaraan toe dat het weer in de rest van het jaar altijd kan tegenvallen. Het energiebedrijf zegt zijn klanten komende weken te informeren over de nieuwe tarieven. Ze gelden uiteraard niet voor mensen met een vasteprijscontract.
Lees ook: Energietarieven Eneco gaan flink naar beneden (NOS)
Update: Nuon laat desgevraagd weten dat de variabele leveringsprijzen gaan dalen per 1 juli en dat het vastrecht stijgt. Deze wijziging geldt voor klanten met een variabele prijs contract. Vanaf half mei informeert Nuon klanten persoonlijk.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...