Variabele energietarieven lijken weer te stijgen vanaf juli
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten
Vanochtend maakte de energieleverancier Delta wederom als eerste de nieuwe variabele tarieven per juli bekend. Na doorrekening van Gaslicht.com blijken deze tarieven te zorgen voor een stijging van de energierekening.
Wat betekent dit voor de energierekening?
De onafhankelijke vergelijkingssite berekende aan de hand van een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas dat de stijging ruim 70 euro zal bedragen op jaarbasis.
Vooral gasprijs stijgt
Deze stijging wordt vrijwel volledig veroorzaakt door stijging van de gasprijs die ruim 5% stijgt en op de energienota ruim 51 euro aan extra kosten oplevert. Het stroomtarief stijgt met 2% en zorgt ervoor dat het gemiddelde huishouden 14 euro meer gaat betalen. Bovendien verhoogt de Zeeuwse leverancier de vaste leveringskosten -het vroegere vastrecht- met 6 euro per jaar, waardoor de totale energierekening ruim 70 euro hoger wordt.
Andere energieleveranciers hebben nog geen nieuwe tarieven bekendgemaakt. Navraag bij Nuon, Essent en Eneco heeft nog geen reactie opgeleverd, behalve dat de partijen het te vroeg vinden om er een uitspraak over te doen. Van enkele kleinere energieleveranciers, zoals Powerpeers en easyEnergy komen gemengde geluiden. De een verwacht een stijging, de ander een daling.
Vast tarief blijft het voordeligst
Energiecontracten met variabele tarieven zijn op dit moment gemiddeld bijna 287 euro duurder dan het voordeligste contract via Gaslicht.com. Dit is een contract met vaste tarieven voor 1 jaar dat zo’n 1462 euro per jaar kost. Voor een contract voor onbepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden op dit moment 1748 euro per jaar. Met de verwachte verhoging van gemiddeld 70 euro scheelt het maar liefst 356 euro.
Wachten met overstappen?
‘Het is niet nodig om te wachten op de nieuwe tarieven om al te kunnen starten met een besparing op de energierekening. De winst valt te halen in het kritisch kijken naar het huidige tarief’, aldus Anniek Has van Gaslicht.com. ‘Vaak gaat een nieuw energiecontract gepaard met een korting waardoor het op jaarbasis aantrekkelijk kan zijn. Houd wel rekening met de einddatum van het huidige contract.’
Inmiddels stapt 17% van de Nederlanders over en maakt al gebruik van een betere deal. Als men op dit moment een contract heeft voor onbepaalde tijd dan doet men er goed aan om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en de prijsstijging voor te zijn.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Ik ga per 01-08-2017 verhuizen.
Dan wil ik een nieuw contract.
Kunt u mij tegen die tijd (eind juni) de beste en goedkoopste energieaanbieder doorgeven, zodat u mij dan
kunt aanmelden.
Bedankt voor uw bericht. Wij geven u graag een persoonlijk en onafhankelijk advies. Uiteraard kunt u tegen die tijd contact met ons opnemen via 0342-411350. Onze servicedesk helpt u graag!
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...