Variabele tarieven: geschatte jaarkosten
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Bron: NMa 9bewerken)
Gaslicht.com en Energiewereld.nl vergelijkt energieleveranciers op basis van jaarkosten om inzichtelijk te maken welke energieleverancier het voordeligst is.
De vergelijking op jaarkosten kent een aantal beperkingen. In de eerste plaats zijn de werkelijke jaarkosten die u moet betalen uiteraard afhankelijk van het gerealiseerde verbruik. Dit kan tot gevolg hebben dat een andere leverancier bij een hoger of lager gerealiseerd verbruik uiteindelijk toch voordeliger zou kunnen zijn.
Dit heeft te maken met de verhouding tussen vaste en variabele kosten die een leverancier in rekening brengt. Bij een leverancier met hoge vaste kosten en lage variabele kosten bent u met een hoog verbruik uiteindelijk goedkoper uit dan bij een leverancier die lage vaste kosten en hoge variabele kosten rekent.
In de tweede plaats kennen veel contracten een (gedeeltelijke) variabele prijszetting waardoor de jaarkosten hoger of lager kunnen uitvallen als gevolg van tariefswijzigingen tijdens de looptijd van het contract. Bij variabele tarieven gaat het dus om geschatte jaarkosten. Wilt u er zeker van zijn dat de prijs niet verandert gedurende de looptijd van uw contract, dan kunt u beter niet kiezen voor variabele prijzen.
==
Energieproducten worden steeds complexer.
Prijsvergelijkers voor energie vergelijken de prijzen op basis van jaarkosten. Hierbij wordt een inschatting gemaakt van jaarkosten op basis het verbruik dat de consument op de prijsvergelijker invoert. Bij sommige actietarieven levert dit een ingewikkelde rekensom op. Zo zijn er actietarieven die uitsluitend gelden voor de eerste zes maanden van het contract. Voor de daaropvolgende zes maanden krijgt de consument vervolgens een bepaald percentage korting op het dan geldende tarief. Op het moment van de aanbieding is dat tarief echter nog onbekend. Om toch tot een weergave van de jaarkosten te komen doet de prijsvergelijker een aanname met betrekking tot het tarief dat geldt voor de resterende zes maanden van het contract. Vervolgens berekent de prijsvergelijker een gemiddeld tarief voor twaalf maanden.
Een ander voorbeeld is van een leverancier die een zomertarief voor gas hanteert van 1 april t/m 30 september en een wintertarief van 1 oktober t/m 31 maart. Voor de berekening van de jaarkosten gebruiken prijsvergelijkers een gemiddeld tarief. In de praktijk gebruiken consumenten echter meer gas in de winter dan in de zomer, waardoor de jaarkosten in de meeste gevallen hoger zullen uitvallen.
==
Toetsingscriteria
Alle prijsvergelijkers zijn getoetst op de volgende toetsingscriteria:
− Correctheid;
− Onafhankelijkheid;
− Informatievoorziening;
− Volledigheid;
− Duurzaamheid.
Voor elk criterium is een score toegekend. Dit leidt tot een totaalscore per criterium. Deze is vervolgens omgezet in een minimum/ maximum verdeling waarbij de maximumscore + is en de minimumscore – . De consument kan op basis van deze scores zelf wegen aan welk onderdeel hij meer of minder waarde hecht.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...