Variabele tarieven bij bijna 1 op de 3 energieleveranciers onvindbaar
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Bijna een op de drie energieleveranciers van energie verstopt de tarieven van zijn zogeheten modelcontract. Dat stelt de Consumentenbond, die de websites van 27 leveranciers onder de loep nam. Ook wij lopen hier tegenaan en moeten veel moeite doen om de variabele tarieven op te nemen in onze vergelijker. Toch kunnen consumenten variabele tarieven met vaste tarieven vergelijken op Gaslicht.com.
Modelcontract verplicht
Het modelcontract is een contract voor onbepaalde tijd en heeft variabele tarieven. Energieleveranciers zijn verplicht zo'n maandelijks opzegbaar contract makkelijk vindbaar op hun site te plaatsen. Leveranciers mogen de tarieven zelf vaststellen en aanpassen, maar zijn wel verplicht deze contracten aan te bieden. Dat gebeurt lang niet bij alle leveranciers. Recent is toezichthouder ACM nog opgetreden tegen energieleveranciers die geen modelcontracten aanbieden.
Volgens het onderzoek hebben een tweetal leveranciers geen informatie over een maandelijks opzegbaar contract op hun site staan. Je kunt de tarieven van modelcontracten alleen telefonisch of per mail opvragen . Zes andere leveranciers zouden het contract wel online aanbieden, maar de tarieven kun je alleen zien als je je gegevens invult. Ook dat noemen de onderzoekers onwenselijk. "Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Ook op deze manier is het moeilijk om te controleren of de tarieven altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt."
Vergelijken wel mogelijk op Gaslicht.com
"Juist nu de energieprijzen zo hoog zijn, is het belangrijk om de tarieven van maandelijks opzegbare contracten met elkaar te kunnen vergelijken", stelt de bond. Wij onderschrijven dat en steken er daarom veel tijd en energie in om de variabele tarieven boven water te krijgen. Consumenten die in onze vergelijker 'variabele tarieven' aanvinken, kunnen deze vergelijken met vaste tarieven.
Variabel contract versus vast contract
Loopt uw energiecontract bijna af? De energietarieven zijn nog steeds heel hoog. In vergelijking met begin vorig jaar betaalt een gemiddeld huishouden nu dubbel zoveel voor gas en licht. Dat geldt zowel voor variabel als voor vast. Op dit moment worden contracten met vaste tarieven gelukkig weer wat aantrekkelijker.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...