Vast contract biedt zekerheid bij einde prijsplafond
door Ӕde de Jong 2 reacties Leestijd: 2 minuten
Consumenten die zekerheid willen als het prijsplafond verdwijnt, kunnen het beste een vast contract met tarieven onder het prijsplafond afsluiten. Vaste contracten zijn momenteel goedkoper dan variabele contracten. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Monitor Consumentenmarkt Energie.
Prijsplafond verdwijnt
Per 1 januari 2024 verdwijnt het prijsplafond. Consumenten betalen dan weer de tarieven die in hun contract staan. Ongeveer 6% van de consumenten heeft een contract met tarieven boven het prijsplafond, terwijl dat op dit moment niet nodig is. Wilt u zekerheid? Dan kunt u het beste kiezen voor een vast contract met tarieven onder het prijsplafond. Dan zit u minstens een jaar goed. Goed om te weten: de tarieven van vaste contracten zijn op dit moment goedkoper dan die van variabele contracten. Nog meer reden dus om een vast contract af te sluiten.
Ben Woldring in het NOS Journaal: 'Mensen willen komende winter zekerheid'
Ben Woldring vertelde afgelopen woensdag in het NOS Journaal (vanaf 09:00) dat de meeste mensen op dit moment kiezen voor een 1-jarig vast contract. Veel mensen willen komende winter namelijk zekerheid hebben. Toch is er nog een grote groep consumenten met een variabel contract. Die groep komt voor een onaangename verrassing te staan als het prijsplafond per 1 januari 2024 verdwijnt en de energierekening omhooggaat.
Netbeheerkosten en energiebelasting stijgen
In 2024 stijgen de netbeheerkosten en de energiebelasting op gas. Hierdoor gaat de gemiddelde energierekening, met een verbruik van 3500 kWh stroom 1500 m3 gas, met € 120 per jaar omhoog. Deze kosten zijn namelijk hetzelfde bij elke energieleverancier. U kunt de schade echter beperken door een vast contract met scherpe tarieven af te sluiten. Vergelijk daarom nu energiecontracten op Gaslicht.com en stap op tijd over!
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.
Reacties (2)
De gasprijs is in één maand tijd met 25 procent gedaald. Op 11 december bedroeg de afsluitkoers 36,1 euro per megawattuur, wat neerkomt op 35,2 cent per kuub.
Een maand geleden was de gasprijs nog 47,9 euro per megawattuur. Dit betekent dat de prijs per kuub gas nu 11,5 cent lager ligt dan een maand geleden. Deze daling van de gasprijs is opmerkelijk en gunstig voor huishoudens, vooral omdat deze daling plaatsvindt in de winterperiode.
Wat mij opvalt bij het vergelijken van verschillende aanbieders dat je word beboet op het terugleveren van stroom, de tarieven die je krijgt zijn nog maar 5 a 6 eurocent! Het lijkt er sterk op dat er prijs afspraken zijn gemaakt, grote verschillen zijn er niet. Ook op dit onderwerp heeft Den Haag weer gefaald om niet voor de burgers zekerheid te geven met een duidelijk beleid van terug levering.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...