Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Warmtetarieven ondanks koppeling vaak hoger dan gasprijzen

door Ӕde de Jong 3 reacties Leestijd: 5 minuten

De warmtetarieven zijn gekoppeld aan de gasprijzen. Zo zouden mensen op het warmtenet nooit meer betalen dan mensen die stoken op gas. Volgens een analyse van Gaslicht.com blijkt echter dat consumenten met een warmteaansluiting vaak meer betalen dan consumenten die stoken op gas. Gaslicht.com pleit daarom voor een open markt waarbij consumenten vrij kunnen kiezen voor een warmteleverancier. In de tussentijd pleit Gaslicht.com ervoor om warmtetarieven per kwartaal bij te stellen.

Kosten stadsverwarming vergeleken met gaskosten van 1-jarige vaste contracten

In de huidige Warmtewet staat dat de warmtetarieven gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Ieder jaar stelt de ACM op basis van het gastarief een maximum warmtetarief vast voor het aankomende jaar. Zo zouden consumenten op een warmtenet nooit meer dan gebruikers van aardgas betalen. Dit wordt ook wel het ‘niet meer dan anders’-principe genoemd. 

Uit een analyse van Gaslicht.com blijkt dat consumenten met stadsverwarming in veel gevallen duurder uit zijn dan consumenten met een reguliere gasaansluiting. Uitgaande van de tarieven van maart 2024 is een consument met stadsverwarming gemiddeld over een volledig jaar 535 euro (43%) meer kwijt dan een consument met een reguliere gasaansluiting. Over heel 2023 was een consument met stadsverwarming 309 euro (22%) duurder uit. 

Gekeken naar alleen de vaste kosten van stadsverwarming, dan liggen die gemiddeld tussen 2020 en maart 2024 €193 (66%) per jaar hoger dan de vaste kosten bij reguliere gascontracten (vaste leveringskosten en netbeheerkosten voor gas).

In 2021 en 2022 zijn consumenten met stadsverwarming mogelijk goedkoper uit geweest dan consumenten met een regulier energiecontract. De exacte impact is lastig te bepalen, omdat in deze periode zeer weinig 1-jarige vaste contracten werden aangeboden en afgesloten vanwege de energiecrisis.

In de onderstaande grafiek worden de ontwikkelingen van de kosten voor stadsverwarming en gas per gigajoule en kuub over de periode van 2020 tot en met maart 2024 weergegeven. Bij deze analyse is uitgegaan van het gemiddelde verbruik van consumenten met stadsverwarming, namelijk 26 gigajoule. Omgerekend is dat 822 m3 voor consumenten met een gasaansluiting.

Warmtetarief loskoppelen van gasprijs: niet automatisch goedkoper

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de verplichte koppeling tussen de gasprijs en het maximumtarief voor warmte niet meer passend. Maximumtarieven die gebaseerd zijn op de daadwerkelijke kosten van warmteleveranciers vindt de toezichthouder logischer en beter uit te leggen. Maar dit betekent niet dat dit in alle gevallen tot lagere tarieven leidt. Daarom pleit de ACM voor extra maatregelen om warmteverbruikers te beschermen tegen zeer hoge tarieven. Demissionair minister Jetten wil dit met een spoedwet regelen.

Verbruikers betalen nu vaak hoge tarieven, terwijl hun warmte niet met aardgas wordt opgewekt. Ze betalen soms zelfs meer dan degenen die hun huis met gas verwarmen. Vooral in Amsterdam en Rotterdam zijn de warmtetarieven flink opgelopen.

Gaslicht.com pleit voor open markt warmteleveranciers

Gaslicht.com pleit voor een open markt waarbij consumenten vrij kunnen kiezen voor een warmteleverancier. Dit kan alleen als netbeheerders eigenaar en beheerder worden van de warmtenetten. Nu is het warmtenet in privaat bezit van de warmteleveranciers. Die hebben het warmtenet namelijk aangelegd en hebben tientallen jaren het alleenrecht om dat te exploiteren om zo de investering te kunnen terugverdienen. Met een open netwerk dat wordt beheerd door een netbeheerder, zoals bij reguliere gas- en stroomnetten het geval is, kan iedere leverancier een eigen aanbod aan de consument doen. 

In de tussentijd pleit Gaslicht.com ervoor om warmtetarieven per kwartaal bij te stellen. Voor de energiecrisis was de gasprijs redelijk stabiel en was het eenmalig vaststellen van het maximumtarief beter uit te leggen. Inmiddels is de gasprijs het afgelopen jaar weer gestabiliseerd en flink gezakt. Deze ontwikkeling is voor 2024 niet terug te zien in het maximale variabele warmtetarief van de ACM dat ook door veel leveranciers wordt aangehouden. Dit maximale variabele warmtetarief van 46,69 euro per gigajoule is omgerekend 1,48 euro per m3 gas. Dat is hoger dan het prijsplafond voor gas van 2023 en ongeveer 30 cent per m3 hoger dan het actuele aanbod van gascontracten. Dit is nog exclusief de korting van honderden euro’s die klanten met een gasaansluiting ontvangen. 

Gaslicht.com stelt dan ook voor om de kortingen die iemand met een combi energiecontract voor stroom en gas ontvangt, mee te nemen bij de vaststelling van het maximale warmtetarief door de ACM. Consumenten ontvangen daarnaast bij een combi-contract (stroom en gas) naar verhouding ook een hogere korting dan iemand met stadsverwarming die alleen een stroomcontract afsluit. Net als in een vrije markt zouden consumenten ook voor de service van warmteleveranciers moeten kunnen overstappen. Bij een mogelijk geschil met de warmteleverancier blijft een consument namelijk gebonden aan deze partij. Ook dat is onwenselijk. 

De grootste warmtenetten van Nederland

In Nederland zijn ruim een half miljoen huishoudens aangesloten op het warmtenet. De verwachting is dat dit aantal in 2030 tot een miljoen gestegen is. Wilt u weten welke leveranciers op welke plaatsen stadswarmte leveren? Hieronder vindt u een overzicht van de grootste warmtenetten van Nederland. 

Leverancier

Plaats Aantal aansluitingen
(x 1000)

Wijze van opwek

Aandeel hernieuwbare energie

Eneco

Regio Utrecht,
Regio Rotterdam,
Regio Den Haag.
Amstelveen.

177 Meerdere warmtebronnen per warmtenet. Utrecht (34%)
Rotterdam (40%)
Den Haag (0%)
Amstelveen (0%)
Ennatuurlijk 40 gemeentes in Midden-
en West-Brabant,
Enschede, Helmond,
Eindhoven Strijp.
58,1 Verschilt per locatie. Midden- en West-Brabant (77%)
Enschede (67%)
Helmond (0%)
Eindhoven Strijp (51%)
Eteck Den Haag, Almere,
Hoofddorp, Amsterdam,
Rotterdam,
Pijnacker-Nootdorp,
Groningen.
65 Warmte- en koudeopslag.
HVC Regio Alkmaar,
Regio Dordrecht.
9,5 Bio-energiecentrale (Alkmaar)
Aardwarmte (Hoorn)
Restafval (Dordrecht)
Alkmaar (87%)
Dordrecht (48%)
SVP Gemeente Purmerend 30 Biomassa 67%
Vattenfall Almere, Amsterdam,
Arnhem, Leiden, Lelystad,
Nijmegen, Rotterdam.
135,4 Almere + Amsterdam (gascentrales)
Arnhem (afvalenergiecentrale)
Leiden (hulpwarmtecentrale + elektriciteitscentrale)
Lelystad (biomassa)
Nijmegen (hulpwarmtecentrale + afvalverbranding)
Rotterdam (afvalverbranding + warmte raffinage)
Almere (0%)
Amsterdam (3%)
Arnhem (64%)
Leiden (0%)
Lelystad (90%)
Nijmegen (47%)
Rotterdam (19%)
Westpoort Warmte
(Vattenfall)
Amsterdam Noord en West 28,2 Restwarmte, biomassa en biogas. 85%
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 29 maart 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reacties (3)

Geplaatst door: Arnoud Jan Schut ()

Ik ben aangesloten op het warmtenet sinds ik in 2005 een 3 jaar oud huis kocht. Mijn vorige huurwoning uit 1980 was groter, had gas en enkel glas en een moderne cv, een slecht geïsoleerde woning, en mijn maandlast was de helft van de warmtenet rekening in het goed geïsoleerde nieuwe huis. De kosten van de cv + onderhoud waren deel van de huur, dus niet inzichtelijk, maar toch. Ook moet ik nu op stroom koken, wat ook geld kost. De laatste jaren zijn de kosten van het warmtenet explosief gestegen, en behalve in de kou zitten kan je niets doen. Geen gasaansluiting, geen plek voor een warmte pomp plus die zijn erg kostbaar. Ik heb nooit geloofd in de stelling nooit meer betalen dan gas, dat zijn allemaal naar boven afgeronde berekeningen een hoog ingeschatte kosten voor onderhoud en afschrijving. Een woning corporatie koopt honderden cv's in en heeft grote onderhoudscontracten en betalen een fractie van wat een eenzame consument zou betalen.

Geplaatst door: Goel ()

De leveranciers gaan dus uit van "Gemiddeld Niet duurder dan anders" (anders betekend met gas), terwijl nergens in de originele stelling en vertaling in wetgeving het woordje "gemiddeld" voorkwam.
Simpelweg afdwingen dat zij NOOIT duurder dan anders (met gas) mogen zijn. En misschien eens overgaan op de stelling: niet duurder dan alternatieve energie (zonnepanelen/wind/kernenergie), of kostprijs met kleine winstmarge. Het valt immers ook onder verantwoord ondernemen, dus is warmte-energie (anders) weggooien uit den boze.

Geplaatst door: r. ()

De grafiek in uw artikel is niet te downloaden. Wel voor social media die wij niet hebben. waarom niet?
Op de website van Gaslicht.com is nergens een button te vinden met "nieuwsoverzicht", maar bovenaan uw artikel staat wel een weblink "Terug naar nieuwsoverzicht"! Hoe kan dat? waarom staat er geen button op de homepage of bij een andere button?

Opmerking van de redactie op 05-04-2024
Bedankt voor uw reactie.

We hebben de functionaliteit aangezet om de grafiek te kunnen downloaden.
U vindt de link naar onze nieuwspagina onder het kopje 'Klantenservice' (in de menubalk bovenaan de website) of u kunt gaan naar gaslicht.com/nieuws.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.