Voordelen prijsvergelijker
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Veel prijsvergelijkers bieden naast het vergelijken van prijs voor energie ook andere faciliteiten aan. Omdat veel consumenten vragen hebben over de wijze waarop een overstap naar een andere leverancier plaatsvindt geven de meeste prijsvergelijkers in een FAQ-pagina een antwoord op de meest gestelde vragen hierover. Ook biedt een aantal prijsvergelijkers de mogelijkheid van een forum, waarin de consument vragen kan stellen, of waardering en kritiek kan uitspreken.
Sommige prijsvergelijkers geven daarnaast tips over hoe je als consument op het energieverbruik kunt besparen. Ten slotte zien we dat het gebruikelijk is dat prijsvergelijkers de consument via een nieuwspagina op de hoogte houden van recente ontwikkelingen op energiegebied.
De meeste prijsvergelijkers geven een breed overzicht van de beschikbare producten die door energieleveranciers worden aangeboden. Dit maakt het voor de consument bijvoorbeeld inzichtelijk wat de prijsverschillen zijn tussen contracten met onbepaalde tijd en contracten waarbij de tarieven zijn vastgezet voor een bepaalde duur.
Ook kunnen consumenten de verschillende voorwaarden van energieproducten vergelijken. De meeste van de onderzochte prijsvergelijkers bieden tevens de mogelijkheid om direct over te stappen naar een andere energieleverancier.
Beperkingen vergelijking op jaarkosten
Alle onderzochte prijsvergelijkers vergelijken energieleveranciers op basis van jaarkosten om inzichtelijk te maken welke energieleverancier het voordeligst is.
De vergelijking op jaarkosten kent een aantal beperkingen. In de eerste plaats zijn de werkelijke jaarkosten die de consument moet betalen uiteraard afhankelijk van het gerealiseerde verbruik. Dit kan tot gevolg hebben dat een andere leverancier bij een hoger of lager gerealiseerd verbruik uiteindelijk toch voordeliger zou kunnen zijn. Dit heeft te maken met de verhouding tussen vaste en variabele kosten die een leverancier in rekening brengt. Bij een leverancier met hoge vaste kosten en lage variabele kosten is een consument met een hoog verbruik uiteindelijk goedkoper uit dan bij een leverancier die lage vaste kosten en hoge variabele kosten rekent.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...