Week van de Energierekening komt eraan
door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten
Komende week organiseert Milieu Centraal de Week van de Energierekening. Van 13 tot 19 oktober wordt de aandacht gevestigd op het verlagen van uw energierekening door het besparen op energieverbruik. Energie besparen is bovendien beter voor het milieu en Gaslicht.com helpt hier graag bij, bijvoorbeeld met wat handige bespaartips!
Na de zachte winter van afgelopen jaar viel onze energierekening dit jaar mee. Wilt u volgend jaar weer een meevaller? Een zachte winter kunnen wij u uiteraard niet beloven, maar u kunt wel eenvoudig besparen door een paar simpele bespaartips toe te passen in huis. Zo vermindert u uw gas- en stroomverbruik en dus ook de kosten.
Zet de verwarming niet te hoog
Het meeste gas wordt gebruikt voor de verwarming: gemiddeld ongeveer 1300 m³ oftewel zo’n 950 euro. Bespaar al snel door overdag de verwarming op 15 graden te zetten als u niet thuis bent, de besparing is gemiddeld 140 euro! Of zet de verwarming standaard een graadje lager en bespaar jaarlijks zo’n 80 euro. Ook levert het tientallen euro´s op als u de verwarming al een uur voordat u naar bed gaat lager zet.
De rest van de gasrekening gaat op aan warm water. Met een waterbesparende douchekop bespaart u zo’n 20 procent op water en energiegebruik. Een minuutje korter douchen helpt ook. Zie de website van Milieu Centraal voor meer tips.
Isoleer uw woning
Tocht het vaak in huis, is het klam of voelt de vloer koud aan? Dan is uw woning waarschijnlijk slecht geïsoleerd. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort en lagere stookkosten. Simpel te verhelpen door tochtstrips of radiatorfolie.
Maar ook isolatie van dak, muur of de vloer zijn de investering dubbel en dwars waard. Volgens MilieuCentraal ligt het rendement hiervan tussen de 8 en 12 procent vergeleken met een spaarrekening.
Vervang uw lampen
Een gemiddeld huishouden heeft nog 15 gloeilampen.Deze gebruiken 5x zoveel stroom als spaar- of ledlampen. MilieuCentraal adviseert gloeilampen te vervangen ook al zijn ze nog niet kapot. Zo bespaart u jaarlijks 60 euro per jaar op uw energiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van ledlampjes op de trap of in de gang om de vloer te verlichten. Bijkomend voordeel is dat bij brand de vluchtweg zichtbaar blijft.
Standby of uit
Een huishouden is per jaar zo’n 100 euro kwijt aan sluipverbruik. Tweederde daarvan is te vermijden door apparaten echt uit te zetten. Om op computers te besparen is een stroomblok met schakelaar onmisbaar. Deze tip komt van Computeridee.nl die met een verbruiksmeter heeft uitgezocht hoeveel elektriciteit onze gadgets nu werkelijk gebruiken.
Vijf snelle bespaartips: 1. Zet de helderheid van de monitoren omlaag 2. Koop stekkerblokken met schakelaar en zet de apparatuur echt uit 3. Zet de screensaver uit 4. Vervang de desktop door een laptop 5. Laat de computer uit staan en gebruik uw tablet of telefoon. De onderzoekers zijn blij verast door de moderne laders die geen stiekeme stroomvreters meer blijken te zijn en door het lagere verbruik van moderne desktops.
Geen halve wasjes draaien
Schoon wassen kan ook op lagere temperaturen. Door op 30 of 40 graden te wassen in plaats van op 60 graden kunt u per jaar zo'n 30 euro besparen. Belangrijk is ook om de wasmachine vol te gooien, dan hoeft u minder vaak te wassen. Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van de droger. Dit apparaat vreet stroom terwijl kleding aan de waslijn gratis opdroogt.
Let op het energielabel
Op veel huishoudelijke apparatuur staat een energielabel. De grootste energieslurpers krijgen het label D (rood), de meest zuinige apparaten krijgen het label A+++ (groen). Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse u kiest. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+.
Het is daarom beter om een oud apparaat, zoals een oude koelkast met label A, door een nieuw zuinig apparaat te vervangen en niet te wachten tot de oude kapot is. Vanaf 1 september is ook elke stofzuiger die nieuw te koop is voorzien van een energielabel. Lees meer over nieuwe energielabels.
Meten is weten
Bovengenoemde tips zullen zorgen voor een flinke energiebesparing. maar voor een optimaal resultaat kunt u dit het beste zelf meten. Hiervoor zijn energiemeters en slimme thermostaten erg handig. Er zijn meters die het totaalverbruik per uur dag of jaar registreren om te laten zien wanneer u het meest verbruikt. Maar misschien nog wel handiger zijn energiemeters die per apparaat het verbruik meten. Zo ziet u direct of de waterkoker of juist de breedbeeldtelevisie stroom vreet.
Overstappen
Naast deze bespaartips kunt u ook besparen op uw energierekening door over te stappen naar een voordeliger energiecontract. U kunt hiermee tot wel 300 euro per jaar besparen. Op Gaslicht.com vindt u de voordeligste energiecontracten via onze onafhankelijke Energievergelijker.
Houd in De week van de Energierekening Twitter in de gaten, om zo nog meer te kunnen besparen op uw energierekening.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...