Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wel of niet overstappen vlak na de winter?

1 reactie Leestijd: 3 minuten

De zon laat zich vaker zien, de temperatuur loopt op en het wordt langer licht. Voor veel mensen hét moment om te kijken of de energiekosten omlaag kunnen. Maar is overstappen na de winter wel het juiste moment? Gaslicht.com legt uit dat overstappen niet seizoensafhankelijk is. Het juiste overstapmoment is namelijk voor iedereen verschillend.

juiste-overstapmoment-twitter.png

Energieverbruik verschilt per maand, termijnbedrag niet

Ook al hadden we een zachte winter, toch verbruikt u in dit seizoen de meeste energie. Uw termijnbedrag is echter vastgesteld op het gemiddelde energieverbruik van een heel jaar. Uw energiekosten worden dus gelijk verdeeld over twaalf maanden. Dit betekent dat u in de zomer eigenlijk teveel betaalt en in de winter relatief te weinig. In de zomer betaalt u dus voor een groot deel voor de kosten van de wintermaanden.

Jaar- of eindafrekening: bijbetalen of geld terug?

Of u moet bijbetalen of geld terug krijgt is afhankelijk van uw energieverbruik. Ieder jaar krijgt u een jaarafrekening van uw energieleverancier en als u overstapt dan ontvangt u een eindafrekening. Deze nota laat zien hoeveel elektriciteit en/of gas u daadwerkelijk heeft verbruikt. De kosten van het werkelijke verbruik worden verrekend met de geïncasseerde termijnbedragen. Is het bedrag van de 12 termijnbedragen samen hoger dan het bedrag van de jaarafrekening? Dan krijgt u geld terug van uw energieleverancier. Heeft u meer verbruikt dan verwacht, dan moet u bijbetalen.

Wat is het juiste overstapmoment?

Doordat mensen niet graag bijbetalen, wordt ons vaak gevraagd of overstappen vlak na de winter verstandig is. Is dit wel het juiste overstapmoment? Voor huishoudens die ieder jaar switchen of verlengen maakt het moment écht niet uit. Zolang u de einddatum van het contract maar in de gaten houdt en niet te vroeg overstapt. Ongeveer twee maanden voordat uw contract afloopt, kunt u veilig overstappen.

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd én vlak voor de wintermaanden uw jaarafrekening ontvangen? In dat geval moet u nog betalen voor de relatief dure wintermaanden die immers nog niet ‘verrekend’ zijn met de goedkope zomermaanden. Dit zorgt dan voor een bijbetaling, die vanwege deze milde winter gelukkig niet extreem hoog zal zijn. Per saldo maakt het overigens niets uit. U betaalt uiteindelijk namelijk precies voor wat u verbruikt.

Overstappen uiteindelijk voordeliger

Hoewel u dus mogelijk moet bijbetalen, is overstappen uiteindelijk toch voordeliger. Met een nieuw energiecontract betaalt u namelijk lagere tarieven en ontvangt u een eventuele korting. Heeft u financieel niet de middelen voor een eenmalige bijbetaling, stel uw overstap dan uit tot in de zomer. Dan heeft u naast de dure wintermaanden ook een aantal goedkopere maanden gehad, waardoor uw gemiddelde termijnbedrag uw verbruik beter afdekt.

Bedenk dat overstappen altijd voordeliger is, zeker nu de gasprijzen zo gekelderd zijn. Als u nog nooit bent gewisseld of als uw vorige energiecontract al is verlopen, betaalt u de standaard variabele energietarieven. En die zijn veelal hoger! Zonde, vooral als u bedenkt dat een overstap gemiddeld zo'n 6 weken in beslag neemt. Al die tijd betaalt u dus teveel voor uw energie.

ContractWekker: gratis herinneringsservice

ontdekbencompare.PNGWilt u herinnerd worden aan de afloopdatum van uw contract, zodat u op het juiste moment overstapt? Vul dan de ContractWekker in! U ontvangt dan tijdig een mailtje wanneer u weer kunt overstappen.

Of nog beter: gebruik de Bencompare app om al uw de contracten en de bijbehorende informatie op te slaan. Wij waarschuwen als u kunt overstappen en u heeft een helder overzicht van al uw maandelijkse vaste lasten.

Lees ook: Het juiste overstapmoment

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: J. de Jong ()

Hallo Sanne, Ik zal binnenkort een reactie plaatsen over mijn ervaringen met Vandebron, maar alvast een opmerking over de wijze waarop jullie het 'tevredenheidscijfer' van een energieleverancier bepalen. Ik zie veel hoge cijfers als men kort na de overgang naar Vandebron is gegaan en een reactie plaatst. Ook bij mij zou dat een hoog cijfers zijn geweest. Echter mijn ervaringen tijdens het jaar en nu na het einde van het jaar - de eindafrekening dus - zijn aanzienlijk minder positief. Misschien moeten jullie het overgangsproces eens buiten de beoordeling laten en kijken wat dan het tevredenheidscijfer is. Ik ben aanzienlijk minder positief over de handelwijze van Vandebron. Hoewel ongeveer 6 weken van te voren de overgang kenbaar gemaakt, is er toch een 13e maandbedrag afgeboekt. Nu zit ik al enige tijd te wachten op de eindafrekening. En zo kan ik nog wel een aantal minpunten noemen.

Opmerking van de redactie op 17-03-2020
Beste meneer/mevrouw De Jong,

Bedankt voor uw reactie en feedback. Ik geef dit intern door zodat wij hier naar kunnen kijken. Wij zijn uiteraard steeds bezig om de leverancierswaarderingen te verbeteren.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.