Zie de zonzijde met zonnepanelen
door Els Werkman 9 reacties Leestijd: 2 minuten
Het lijkt voor veel consumenten de ideale manier van stroom opwekken: wat zonnepanelen op het dak en dan zelf energie opwekken. Maar als de zon fel schijnt, bent u misschien wel aan het werk, en verbruikt u niet alle stroom. En juist als het ’s avonds donker wordt, begint u weer met verbruiken – terwijl u geen stroom meer opwekt in het donker.
Niet verbruikte stroom
Stroom die u niet direct verbruikt, geeft u terug aan het netwerk. Dit heet terugleveren, en mag u onbeperkt doen: hier hoeft u niets voor te betalen. Sterker nog: voor stroom die u teruglevert, betalen leveranciers vaak een bepaald bedrag. Soms is dit een minimale vergoeding, soms is dit de kale prijs die u betaalt voor uw stroom. De kale prijs is dan de prijs zonder energiebelasting. Er zijn ook leveranciers die hier (nog) geen vergoeding voor geven.
Salderen
Gaat u stroom die u teruglevert, ook weer verbruiken, dan gelden er andere regels. U mag namelijk vanaf 1 juli 2011 tot 5000 kWh salderen. Dit betekent dat u, wanneer u bijvoorbeeld 3000 kWh opwekt en teruglevert, deze 3000 kWh ook weer kosteloos van het net mag gebruiken.
Dit is voordeliger dan een vergoeding voor uw opgewekte stroom krijgen: u hoeft bij salderen namelijk ook geen energiebelasting te betalen over wat u van uw energieleverancier afneemt. Op die manier kan de besparing al snel fors oplopen.
Het is wettelijk bepaald dat u in ieder geval tot 5000 kWh mag salderen. Er zijn echter leveranciers die verder gaan. Zo hebben Atoomstroom en Greenchoice geen salderingslimiet meer: mocht u meer dan 5000kWh terugleveren én verbruiken, dan kunt u dit tegen elkaar wegstrepen.
Vergoeding voor stroom
Stroom die u teruglevert, maar niet meer gebruikt, heeft u eigenlijk aan uw energieleverancier geschonken. Op dit moment is nog niet bij elke leverancier duidelijk of u voor deze stroom iets krijgt. Er zijn leveranciers die hiervoor een vergoeding geven, maar niet allemaal. Wilt u weten wat uw leverancier voor uw stroom betaalt, dan kunt u dit het beste bij uw leverancier navragen.
Meer info over teruglevering van energie vindt u op ConsuWijzer
Zie ook zelfenergieproduceren.nl
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Reacties (9)
[quote] j.b.ophof
13-7-2011 12:51:26 Quote
investering zonnepanelen[verbetering woning[ is aftrekbaar v/d belasing?maar als je geen hypotheek meer hebt, hoe gaat dat dan? ik wacht u antwoord af.
metvr.gr. jacob ophof [/quote]
Als je een 2e hypotheek of lening neemt om de panelen te financieren dan is de rente die je daar over betaald aftrekbaar bij de woning. De belasting dienst ziet dit namelijk als woning verbetering en daarom is de rente op te voeren.
investering zonnepanelen[verbetering woning[ is aftrekbaar v/d belasing?maar als je geen hypotheek meer hebt, hoe gaat dat dan? ik wacht u antwoord af.
metvr.gr. jacob ophof
Vorig jaar 21 juli 3075 Wp geinstalleerd, kosten ca € 9000,- (22,5 m2 Suntech) subsidie gmeente Haarlem € 2800,-. Op dit moment is de meterstand -300 Kwh. Het ziet er naar uit dat mijn systeem meer dan 3000 Kwh gaat produceren in 1 jaar.
Kosten indicatie, Ik heb een 1840 Wp zonneset, deze levert mij ongeveer 1700 Kwh per jaar op. (Kan meer zijn) Deze set heb ik vorig jaar aangeschaft voor 6390,- De gemeente heeft de helft betaald (subsidie) En het overige deel heb ik in de hypotheek gestopt en ik krijg daar nu ook rente aftrek op. (woning verbetering is aftrekbaar) Mijn energie nota net gehad. Mijn electra verbruik was -125 kwh! Set gekocht bij Enerdu. Hopende u zo geinformeerd te hebben.
Voor een redelijk resultaat/opbrengst is minimaal 12 m2 aan te bevelen is mijn ondervinding. In 2 maanden is de meter nu
50 kW teruggedraaid.
Graag kosten baten analyse van 4 m2 zonnepanneel
Op bovenstaande reacties van Ooms en Meyers: ik volgde de link zelfenergieproduceren.nl die op deze pagina staat. Zeer informatief, goed begin om je te orienteren en het wijst de weg naar meer informatie. Succes !
Kunt u een kostenindicatie geven voor circa 4 m2 (4x1) zonnepanelen inlusief montage op een plat dak ?
Mevr. / mijnheer,
Graag een kostenindicatie per m2 zonnepaneel
John P. Meyers van Amerongen
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...