Zonnepanelen en overstappen van energieleverancier
door Jeanet Woldring 17 reacties Leestijd: 5 minuten
Ook met zonnepanelen is het belangrijk om energietarieven goed te vergelijken zodat u de juiste keuze maakt. Heeft u zonnepanelen of bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen en overweegt u om over te stappen? Wij leggen graag uit waar u op moet letten bij de keuze van een nieuwe energieleverancier.
Als u zonnepanelen heeft dan gebruikt u elektriciteit van het openbare net, maar u levert ook elektriciteit. Uw energieleverancier moet de stroom die u aan het net levert, verrekenen met de verbruikte stroom: dat heet salderen. Het is belangrijk om na te gaan hoeveel u verwacht op te wekken met uw zonnepanelen. De hoeveelheid stroom die u verbruikt en de hoeveelheid stroom die u opwekt, hebben invloed op de wijze waarop u de energievergelijker in moet vullen.
Stap 1 – Netto verbruik inschatten
Levert u jaarlijks minder dan u netto afneemt, dan wordt uw netto elektriciteitsverbruik op uw jaarrekening verrekend met uw teruggeleverde elektriciteit. Levert u jaarlijks meer terug dan u netto afneemt, dan ontvangt u voor de 'teveel' teruggeleverde elektriciteit een zogenaamde terugleververgoeding.
Stap 2 – Vergelijken en keuze maken
Verwacht u meer te verbruiken dan u opwekt? In dat geval wordt uw opgewekte stroom gesaldeerd op uw jaarnota. Ook met zonnepanelen dient u uw verbruik in te vullen in de Energievergelijker om na te gaan welke leverancier het voordeligste voor u is. Om een juiste keuze te maken kunt u het beste het verbruik na het salderen invullen. Dat wil zeggen dat u het totaal aan stroom dat u verwacht op te wekken van uw totale stroomverbruik aftrekt. Op die manier kunt u eenvoudig nagaan welke leverancier voor u de beste keuze is.
Voorbeeld: Ik heb een jaarverbruik van 4000 kWh lees ik af van mijn slimme meter ( T1 + T2). Ik heb 3000 kWh geleverd aan het net. Ook dit lees ik af van mijn slimme meter (T3 + T4; bij sommige meters is dit T7 + T8). 4000 kWh – 3000 kWh = 1000 kWh verbruikt-> ik vul 1000 kWh in bij verbruik en vind vervolgens de goedkoopste energieleverancier.
Verwacht u meer op te wekken dan te verbruiken? In de Energievergelijker vult u bij jaarverbruik stroom 1 kWh in. Dit is nodig, omdat u geen stroom zult afnemen maar wel een contract voor stroom (en gas) nodig heeft. Bij gas kunt u uw reguliere gasverbruik invullen. Vervolgens bekijkt u welke energieleveranciers bovenaan de vergelijking komen. Van deze leveranciers vergelijkt u de terugleververgoedingen. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u teruglevert en de hoeveelheid gas die u afneemt, kunt u dan de afweging maken welke leverancier het aantrekkelijkst voor u is.
Voorbeeld: Ik heb een jaarverbruik van 3000 kWh lees ik af van mijn slimme meter ( T1 + T2). Ik heb 4000 kWh geleverd aan het net lees ik af van mijn slimme meter (T3 + T4 bij sommige meters is dit T7 + T8). 3000 kWh – 4000 kWh = -1000 kWh verbruikt oftewel ik heb netto 1000 kWh geleverd.-> ik zoek de leverancier met een gunstig vastrecht en gastarief, en de beste teruglevertarieven voor stroom.
Stap 3 – Indicatie van het voorschot
Als u nog niet zo lang zonnepanelen op uw dak heeft dan zal een leverancier in eerste instantie nog geen rekening met de panelen houden in de bepaling van het voorschot. Om het voorschot te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde verbruik op het adres in de afgelopen drie jaar. De afname van uw verbruik is namelijk nog niet terug te zien in dat gemiddelde. In overleg kunt u bij de meeste leveranciers wel alvast het voorschot wat laten verlagen.
Stap 4* – Let goed op het moment van overstappen
Met zonnepanelen dient u goed op te letten op welk moment u overstapt. Stapt u over vlak nadat de jaarrekening is opgemaakt, dan loopt u het risico dat het nadelig uitpakt met salderen. Vooral als u uw jaarrekening midden in de zomer krijgt is het oppassen.
Voorbeeld: Uw jaarrekening wordt opgemaakt op 1 juli. Op 1 september wilt u overstappen van energieleverancier. Er worden op dat moment nog 2 maanden berekend op het oude contract. Aangezien die 2 maanden midden in de zomer vallen, hebben de zonnepanelen veel kunnen produceren. Zoveel zelfs, dat er waarschijnlijk meer geproduceerd is dan u verbruikt heeft. Normaal is dat niet erg, want u saldeert over de hele jaarnota. Echter wanneer u overstapt, wordt er op een tussenmoment de jaarnota opgemaakt. In dit voorbeeld zal er in deze 2 maanden dus meer geproduceerd zijn dan verbruikt oftewel boven de 100% uitkomen. Helaas betekent dit dat het surplus een opbrengst heeft tegen een lager tarief. Namelijk alles wat je boven de 100% teruglevert, levert circa 6 cent op, i.p.v. 23 cent. Moraal van het verhaal: stap met zonnepanelen pas over van energieleverancier als u met salderen niet boven de 100% uitkomt. Gemeten vanaf de laatste jaarrekening.
* Deze tip ontvingen we van een nieuwsbrieflezer en ervaringsdeskundige, waarvoor dank!
Belangrijk: installatie zonnepanelen registreren
Als basis voor een juiste vergoeding is het belangrijk dat u uw installatie aanmeldt. In sommige gevallen doet de installateur of leverancier dit voor u. Ga naar de website energieleveren.nl. Daar staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.
Meer weten over salderen en terugleveren? Heeft u toch nog vragen over zonnepanelen of twijfelt u over de juiste energieleverancier voor uw situatie? Onze servicedesk helpt u graag via 0342-411350.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (17)
Ik lees op het ene moment dat als je een jaarrekening hebt gehad het niet uitmaakt wanneer je overstapt.
Maar op het andere moment lees ik dat je niet in de zomer vlak na de jaarrekening moet overstappen. Hoe zit het nu daarwerkelijk?
Op het moment dat u na afloop van een contract voor bepaalde tijd of bij het ontvangen van de jaarafrekening overstapt, dan heeft u minder kans dat u zult moeten bijbetalen. Dat komt doordat u dan de gehele periode waar het maandelijkse termijnbedrag op ingesteld is heeft afgemaakt. Als de leverancier dan een goede inschatting heeft gemaakt aan de hand van uw historisch verbruik, zou de jaarafrekening niet voor verrassingen moeten zorgen. Zou u vervolgens pas drie maanden na het ontvangen van die rekening besluiten over te stappen (net na de winter bijvoorbeeld) dan heeft u grote kans dat u moet bijbetalen, omdat uw maandelijks termijnbedrag ook rekening heeft gehouden met de zomermaanden die er nog aankomen. Een periode waarin u een stuk minder verbruikt dan in de winter. Omgekeerd zou u na een zomerperiode waarschijnlijk juist geld terug ontvangen.
Met zonnepanelen is het vooral gunstig om zoveel mogelijk opgewekte energie te salderen. Dan wordt uw opgewekte energie weggestreept tegen de energie die u verbruikt heeft. Stel u heeft de jaarafrekening net voor de zomer ontvangen en besluit net na de zomer over te stappen naar een andere leverancier dan heeft u relatief vaak nog weinig verbruikt en juist veel stroom opgewekt. De kans is dan aanwezig dat u meer stroom heeft opgewekt dan u heeft verbruikt. Dat restant wordt dan tegen een teruglevertarief met u afgerekend. Dat is vaak een stuk minder gunstig dan salderen tegen de energie die u in de winter verbruikt. Echter is dat niet mogelijk omdat u heeft besloten over te stappen. Op dat moment wordt de balans gemaakt en kunt u dus geen energieverbruik in de winter meer salderen tegen de energie die in die zomer is opgewekt.
Wij hopen het met deze voorbeelden duidelijker voor u te hebben gemaakt. Als u toch nog vragen heeft over uw persoonlijke situatie helpen wij u uiteraard graag verder. Onze servicedesk is te bereiken via 0342-411350 of via info@gaslicht.com.
Hou kan ik (automatisch) energieleveranciers vergelijken als ik zonnepanelen heb en met hoog tarief per saldo teruglever en met laag tarief afneem? Zie die mogelijkheid nu niet...
Dit is helaas op dit moment nog niet mee te nemen in de vergelijking. Wat u kunt doen is bij het hoogverbruik 1 kWh invullen en bij het laagverbruik wat u netto verbruikt (opwekking tegen het verbruik weggestreept). Vervolgens kunt u van de voordeligste leveranciers nagaan wat het teruglevertarief is. Op onze website vindt u daar een overzicht van: http://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren. Zo kunt u zien welke leverancier uiteindelijk het voordeligste is voor uw situatie. Wij helpen u daar uiteraard graag bij. U kunt ons bereiken via 0342-411350 of via info@gaslicht.com.
wij gaan verhuizen en zouden graag een maatschappij willen hebben die ook (evt. "gratis") zonnepanelen levert, zijn er suggesties?
Zie een discussie tussen voor en tegenstanders van zonnepanelen.
Afgezien van het feit dat panelen inderdaad geen toonbeeld van schoonheid zijn (zoals schotels en vroegere antennes) , vind ik dat we weliswaar in een vrij land leven maar ook ik heb geen bewondering voor mensen als Erwin die met zijn kille commentaar weinig lrespect voor de medemens toont.
@Mart, graag on topic aub, we hebben het hier over energieleveranciers en zonnepanelen en niet over wie mij wel of niet lief heeft.
Gelet op jouw "stijl" Erwin kan ik me niet voorstellen dat er mensen zijn die jou liefhebben.
Nee hoor Mart, wij gaan zelfs zeer goed om met de buren en hebben zelfs toestemming gevraagd alvorens wij panelen gingen plaatsen, niemand had er een probleem mee. Als er dan op een forum azijnpissers reageren over een goed initiatief van burgers dan wil ik ook graag op dit soort zure mensen reageren, bij deze.
Erwin en Paul verwoorden precies waar het in deze maatschappij om draait. Alles om geld . Lak aan buren en gordijnen dicht .Fijne sociale wereld , heerlijk vooruitzicht ! Hopen vurig nog een poosje van dit soort buren verschoond te blijven.
@fam. G.Smits, Boxtel
Dan heeft u pech want de regering moet in 2020 16% van de elektriciteit uit alternatieve bronnen halen. Aangezien ze nu ongeveer op 4% zitten is er dus nog een flinke inhaalslag te maken. Gelukkig komen ze op mijn dak en zie ik ze niet dus heb er totaal geen last van en blijft er alleen maar voordeel over 🙂
Ik zou maar lekker de gordijnen dicht doen G.
Dan hoeven de buren ook niet tegen jouw zure gezicht aan te kijken.
Maar ik begrijp dat je liever een nieuwe kolencentrale in je achtertuin hebt voor de energieopwekking?
Zonnepanelen zijn afschuwelijk lelijke monsters op een dak en wat erger is verpesting van het straatbeeld !
Het ergste is dat de buren daar ongewild tegen aan moeten kijken .
Jammer dat er geen regels zijn aan het plaatsen van dat spul.
Dan nog liever windmolens die ook niet fraai zijn, maar in ieder geval niet in de straat staan.
fam. G.Smits
Boxtel
Wij hebben sinds eind maart zonnepanelen maar wil eigenlijk wel overstappen naar andere leverancier. Wij krijgen normaal de afrekening in december dus is dit dan wel het goede moment om over te stappen?
Zoals ik het lees namelijk wel.
Wij raden u aan even op de meter te kijken. Als u meer heeft opgewekt dan verbruikt (sinds de laatste jaarrekening) dan kan het raadzaam zijn om te wachten tot uw verbruik groter of gelijk aan uw opgewekte stroom is. Als u namelijk nu overstapt moet u er ook nog rekening mee houden dat dit circa 6 tot 8 weken duurt. De stroom die in die weken nog wordt opgewekt moet u er dus nog bijrekenen. Wij denken graag met u mee, dus als u de meterstanden weet kunt u gerust ook even met onze servicedesk bellen: 0342-411350.
wij gaan in augustus 2014 onze nieuwe huis betrekken dat voorzien is van dak met 72 zonnepanelen.
Ik heb zonnepanelen en contract loopt toto 1 augustus. Wat is dan goed om over te stappen. Per 1 november of zo als de productie minder is dan verbruik?
Het overstappen net na de zomer kan alleen een ‘probleem’ veroorzaken als u net voor de zomer de jaarafrekening heeft ontvangen. Wanneer uw contract afloopt en u dus een volledig contractjaar heeft uitgediend dan maakt het niet uit of u in de zomer overstapt. Dan heeft u namelijk een volledig jaar stroom opgewekt en verbruikt. De hoge opwek in de zomer wordt gesaldeerd met het relatief hogere verbruik van de afgelopen winter. In uw geval zal u in augustus een jaar/eindrekening ontvangen voor een volledig jaar, daarom is het juist wel verstandig over te stappen. U bent eerder iets te laat met uw overstap aangezien overstappen gemiddeld 6 tot 8 weken in beslag neemt. Als u wilt overstappen, raden wij u daarom aan dit zo spoedig mogelijk te doen zodat uw contract vrijwel aansluitend overgenomen kan worden.
Stel u zou nu besluiten om niet over te stappen, dan ontvangt u alsnog een jaarrekening om het afgelopen jaar af te rekenen. Dan is het juist niet raadzaam om vlak daarna alsnog over te stappen. Dan heeft u namelijk kans dat u meer heeft opgewekt in die periode dan u heeft verbruikt. In dat geval raden wij u aan echt te wachten tot de winter.
Mocht u vragen hebben of mocht het toch onduidelijk zijn dan horen wij dat uiteraard graag. Onze servicedesk geeft u graag uitgebreidere uitleg via 0342-411350.
Laat uw ook niet dwingen om een slimme meter te accepteren. Bepaalde energiebedrijven beweren dat ze zonder slimme meter niet kunnen salderen, dit is niet waar! Ook door de regering blijft de weigeroptie gehandhaafd en kan niemand u dwingen om een slimme meter te laten plaatsen. De slimme meters staan nogal ter discussie ivm privacy, mogelijkheid tot manipulatie, spontaan in brand vliegen en afsluiten op afstand door de beheerder. Als u een Ferrarismeter heeft moet u daar zuinig op zijn met zonnepanelen en zeker niet laten vervangen. Meer info over de diverse meters is oa te vinden op: http://www.zonenco.nl/elektriciteitsmeter-zonnepanelen-welke-meter-is-geschikt/
Ik mis de volgende waarschuwing in het artikel.
Stap 4. Let goed op het moment van overstappen.
Met zonnepanelen dient u goed op te letten op welk moment u overstapt. Stapt u over vlak nadat de jaarrekening is opgemaakt, dan loopt u het risico dat het nadelig uitpakt met salderen. Vooral als u uw jaarrekening midden in de zomer krijgt is het oppassen.
Voorbeeld. Uw jaarrekening wordt opgemaakt op 1 juli. Op 1 september wilt u overstappen van energieleverancier. Er worden op dat moment nog 2 maanden berekend op het oude contract. Aangezien die 2 maanden midden in de zomer vallen hebben de zonnepanelen veel kunnen produceren. Zoveel zelfs, dat er waarschijnlijk meer geproduceerd is dan u verbruikt heeft. Normaal is dat niet erg want u saldeert over de hele jaarnota. Echter wanneer u overstapt wordt er op een tussenmoment de jaarnota opgemaakt. In dit voorbeeld zal er in deze 2 maanden dus meer geproduceerd zijn dan verbruikt oftewel boven de 100% uitkomen. Helaas betekend dit dat het surplus een opbrengst heeft tegen een lager tarief. Namelijk alles wat je boven de 100% teruglevert, levert circa 6 cent op, ipv 23 cent.
Moraal van het verhaal. Stap met zonnepanelen pas over van energieleverancier als u met salderen niet boven de 100% uitkomt. Gemeten vanaf de laatste jaarrekening.
Bedankt voor uw aanvulling. Dit is absoluut ook van belang bij het overstappen van energieleverancier als u zonnepanelen heeft. Wij gaan dit alsnog toevoegen!
Graag zou ik in de energievergelijking ook betrekken in hoeverre de leverancier in staat is ook terugleverstanden te registreren en tijdig een juiste jaarnota op te maken. Mijn ervaring met twee leveranciers leert dat men administratief hier nog niet goed toe in staat is, met als gevolg veel mailverkeer, telefoon om e.e.a. juist te krijgen. De online self-service sites zijn nog niet aangepast op terugleveren.
Bedankt voor uw tip! Wij begrijpen dat het heel vervelend is als u er als consument zelf achteraan moet gaan om een juiste jaarrekening te ontvangen. Wij willen u graag verzoeken uw feedback alvast bij de betreffende leverancier op Gaslicht.com te plaatsen. Daar kijken veel overstappers voor de aanmelding om de ervaringen van eerdere overstappers na te gaan. Op die manier kan uw ervaring toekomstige overstappers alvast helpen in hun keuze.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...